081210 Enbart Nobel

Enbart Nobel är en av de viktigaste anledningarna till att Sverige är känt över världen. En driftig kille som var en sann Europé. Han bodde i flera Europeiska länder och hade fabriker runt om på kontinenten. När han startade gjorde han det bokstavligen med tomma händer. Under sitt liv han han med att få 355 patent.


Idag är det kanske främst för Nobelpriset som han är känd, något som säkert skulle smickrat honom. Men det var på explosiva ämnen han blev känd och rik. Inte minst att han uppfann dynamiten, ett sätt att få kontrollerade sprängningar med Nitroglycerin. Såväl militären som det civila samhället fann användning för hans många uppfinningar.


Det påstås att Alfred Nobel var en stark motståndare till krig och har sagt att "För att kunna förhindra krig, förklarade han; var man tvungen att göra vapnen så effektiva så ingen skulle våga använda dem." Ungefär samma tanke som med dagens kärnvapen. Terrorballansen mellan de forna supermakten Sovjetunionen och USA skulle förhindra krig. Konstigt nog hör vi inte dessa ord idag när det gäller att länder i mellanöstern vill skaffa sig kärnvapen.


Men Alfred var också en föregångare till NF, nationernas förbund (nuvarande FN). Hans förslag var att bilda en organisation som tvingade länder som tänkte kriga att låta en speciell domstol avgöra den fråga de hade blivit oeniga om.


Alfred skrev ett testamente strax före sin död 1896 som efter ett några års processande har lett till att hans vilja förverkligas genom det vi känner som Nobelpriset. Det första priset delades ut 1901. Idag är det åter dags och i frack och långklänning stegar Nobelessen in. Andan av Nobel lever och Sverige sätts på kartan genom att vara det mest förnämsta när det gäller, Fysik, Kemi, Medicin, Litteratur och Fredspriset.


Nobelpriset handlar inte om maten och dansen ikväll, det handlar om de som ansetts mest framstående inom ovanstående områden. Sån dags att bänka sig framför TV och njuta av hur sprängkraft omvandlas till stimulans för framgångsrik utveckling.


Peter PC Carlsson

Hoppas att du antagit utmaningen Länk till Lucia, om inte gör det nu!

Inlägget är pingat på Intressant.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas. 
Skänk en gåva till
Barncancerfonden. Läs gärna inlägget om Tim som kämpar och om Madde som inspirerar.
Kommentarer till Enbart

Postat av: Cecilia

Hrm...fast jag brukar ju mest spana efter just maten de äter...och kläderna de har på sig...och vilka som är inbjudna...inte så noga med vilka som fått priset.

2008-12-10 @ 17:42:44
URL: http://cilla-cecilia.blogspot.com/

Postat av: Helena Palena

Faktum är att Sverige har en drös med duktiga uppfinnare Men allt skedde mellan 1870 fram till 1925. Det tog liksom slut. Sen blev det nog för sossigt i Sverige. Någon annan förklaring kan jag inte finna.

2008-12-10 @ 19:11:02
URL: http://parnassen.wordpress.com

Postat av: Skogshuldran Titti

Vilken otroligt engagerad människa du är! Såg att du varit inne hos en av "mina" av mig utmanade och tackade henne för att hon länkat och skänkt! Verkligen Enbart Omtänksamt!

Själv sticker jag nosen i vädret idag! Har nämligen meverkat på Nobelfesten...

2008-12-10 @ 19:51:07
URL: http://skogshuldran.bloggagratis.se

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0