080930 Enbart USA

Enbart USA har en så ofantligt stor statsskuld. Den senaste tiden har världens blickar med rätta vänts mot världens största ekonomi. Vi ser hur offantliga summor skall beslutas om. Men faktum är att det är mycket värre än vi tror. USA har i många år levt med det man brukar kalla dubbla underskott. USA:s bytesbalans, dvs man importera mer än man exportera. Detta trotts att man säljer så stora mängder dollar runt om i världen. Samt att man tar in allt för lite skatter för de utgifter man skaffar sig.

Framförallt är det de tre senaste republikanska presidenterna Reagan, Bush senior, och babby Bush som skaffat USA en enorm statsskuld. Det lån som den amerikanska staten nu diskutera om att ge till banker i nöd är säkerligen nödvändigt. Men detta måste man göra med lånade pengar, man har nämligen inga egna. Den  logiska följden av detta är en devalvering av världens största ekonomi.

Problemet för USA är dock inte det samma som för lilla Sverige, vars fjuttiga krona just håller på att devalveras. (Vår krona sjunker enbart för att den är så liten och trotts att vi har en av Europas starkaste statsfinanser.) Nej USA:s problem är betydligt knepigare, många länder har nämligen sin valuta knuten till dollarn, så sjunker dollarn så sjunker andra valutor. Därmed kommer USA att ha svårt att devalvera sig ur krisen. Men en ökad statsskuld leder till minskat förtroende för den amerikanska ekonomin och risk att såväl företag som länder överger dollarn som sin handels och reservvaluta. Då blir det riktiga problem.

Nu behöver både världen och USA en president som inte kan göra så historiska misstag som baby Bush gar gjort. Under brinnande högkonjunktur borde han naturligtvis kylt av ekonomin med ett lite högre skatteuttag. Dels hade lånekaruselen inte dragit iväg på samma vis, dels hade statsskulden inte skjutit lika högt i höjden och det hade blivit utrymme för en mjukare övergång till en lågkonjunktur. Nå, det är enkelt för mig att sitta här och vara efterklok (även om det var exakt detta jag tykt och skrivit om tidigare).

Jag måste säga att jag är lite förbannad över hur tre presidenter lyckats skapa en sådan skuld. Det började med Reagan som många anser vara den som knäkte Sovjetunionen genom en stor upprustning. Detta menar en del knäckte den Sovjetiska ekonomin. Kanske var det så och nu håller den på att knäcka den amerikanska.

Det är stora uppgifter som väntar på Obama när han väl blivit vald, för gud hjälpe med ytterligare en republikan som kan fortsätta att drenera landet.


Peter PC Carlsson
Inlägget är pingat på Intressant.

Gå in och läs om Maddes kamp mot cancern, hennes mammas beskrivning när hon lämnade jorden och hennes pojkväns varma ord. Ge sen ditt stöd till cancerforskningen. Länk Enbart gästblogg av Anne.
Kommentarer till Enbart

Postat av: Jessi

det här är intressant..

2008-09-30 @ 20:42:31
URL: http://jessi91.blogg.se/

Postat av: Emma

Svar: Det är för mig en självklarhet. Men som sagt, är mer engagerad när det gäller bröstcancer.. Det är väl på grund av att det finns i min närhet, tyvärr.



Är även månadsgivare i Unicef, gör dagen lättare på något sett.

2008-09-30 @ 21:25:40
URL: http://harnqvist.blogg.se/

Postat av: Siw

L smickrad, jag gör det gärna. Hur gör man?

2008-09-30 @ 21:59:41
URL: http://yllegarnets.blogg.se/

Postat av: stine

hehe katten ska vara så :)

2008-09-30 @ 23:41:24
URL: http://lillastine.blogg.se/

Postat av: Vida

Ja det ska bli spännande att se hur det är på plats eftersom jag hållt ögonen på dem under ett längre tag. Arbetsuppgifterna kommer att vara monotona för min del men det är ju under en kortare period och som sagt en möjlighet att knyta kontakter och se hur det verkar vara att arbeta där.



Offensivt studieförbund låter spännande, vad innebär det i praktiken?



Liv

2008-10-01 @ 10:32:15
URL: http://adventure-life-vida.blogspot.com/

Postat av: Daniel

ja verkligen, nu hoppas vi på en president som rättar till misstagen!

2008-10-01 @ 13:22:51
URL: http://danielfagerholm.webblogg.se/

Postat av: petra

hoppas oxå på att Obama vinner!

Hemska tanke om inte!

lite märkligt att detta stora land( denna stora kontinet) har fått "leka " med världs ekonmin som de gjort.

När jag läser ser och hör hur dessa "stora " män

inom finans världen så katastofallt vält runt världsekonmin så blir jag mindre illa till mods när jag själv inte lyckats hålla ordning på min lilla budget.Klakylena sprack!

Jag har ju inte själv åsamkat mig min trasiga situation. Jag blev sjuk och hade inte de försäkringar jag borde.

nä nu känner jag att jag är i " gott " sällskap fniss....

Det är jag och alla stora börshajar och några till...

// Petra

undrar om någon utifrån hjälper mig.....

2008-10-01 @ 15:27:19
URL: http://karlbergsblogg.blogg.se/

Postat av: tess

Läget??? Hoppas allt e bra... //Tess

2008-10-01 @ 17:39:03
URL: http://tess701.blogg.se/

Postat av: Jessi

Tack för din kommentar!

Kramar

2008-10-01 @ 19:28:31
URL: http://jessi91.blogg.se/

Postat av: CarroBarro

Asså, sjukt oroligt med ekonomin..skall vara tacksam att man inte fattar tillräckligt för att bli riktigt orolig. Jag brukar säga att det är tur att man e student och utansparade kaital...men vet inte om man e så säker ände.

Obama tar nog hemmet ska ru se...håller på honom iaf.

Fint initiativ med insamlingen också, som sagt, madde ådstadkom mer i sitt 20år förkortate liv än de flesta gör på en hel livstid.



Ha det bra och tack för en intressant blogg också

2008-10-02 @ 02:26:59
URL: http://majcaroline.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0