090705 Enbart Långsamhet

Enbart långsamhet är något vi har så svårt med. Står vi i en kö och vi ser att andra köer bredvid går fortare så blir vi lätt stressade. Kör vi bil och kom mer bakom någon som kör lite för långsamt så är vi nästan beredda att riskera livet i vansinniga omkörningar för att komma förbi. För att inte tala om fotgängare som går i bred och dessutom så långsamt att vi näst intill blir hysteriska.


Livet ska gå fort, mycket skall göras och mycket vill vi hinna innan vi dör, helst innan kvällen. Snabbhet premieras och den som inte är snabb är inte med, är inte att räkna med. Som om livet vore ett hundrameterslopp. Konstigt, det är ju så oändligt mycket längre än så. Men snabbt far vi fram, försvinnande snabbt susar vi genom livet och tycks nå närmare lyckan bara det går fort. Fyra sekunder...


Inget är så gammalt som gårdagens nyheter... ja visst, men inget är så intressant som bra nyheter. Hur ofta ges tid till det. Istället skall journalister snabbt knacka ihop en artikel och hinner inte ens korrekturläsa innan nyheten är så gammal att den skall slängas. Bloggvärlden gör knappast saken bättre. Där tycks hastigheten vara viktig, så viktig att man till och med stoltserar med att man sitter och bloggar mitt under de olika händelserna. Visst, det kan man ju göra om man oreflekterat vill förmedla det som sker. Men har man större ambitioner än så krävs alltid en bearbetning.


Magnus Ljungkvist driver Bloggen www.makthavare.se och han berättade stolt hur han hade fler skribenter på plats i Almedalen än SvD, DN, Expressen och Aftonbladet tillsammans! Det är bra att nya medier tar plats att det skapas nya former för hur vi förmedlar information och hur vi läsare/lyssnare/tittare/aktörer tar till oss kunskap. Men inte finns det ett egenvärde i att snabbt lägga ut allt som pressenteras. Till vilken nytta skulle det vara? Om allt enbart hängde på snabbhet så skulle ju enbart en webbkamera behövas i vart rum. Det är just eftertanken, reflektionen och bearbetningen som gör en artikel värd att läsa..


Visst finns det saker vi snabbt vill få reda på, men det mesta är inte gamla nyheter i morgon eller ens nästkommande dag.

Nominera en eftertänksam blogg till Månadens Blogg.

Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen  Intressant?

Kommentarer till Enbart

Postat av: Mette

Du är klok som en bok Peter.

Varför är inte fler som du?

Är det bara vi i västvärlden som måste leva livet fort tro?

Kram Mette

2009-07-06 @ 08:51:37
URL: http://finnotto.blogg.se/

Postat av: Linda

Någonstans tror jag att detta är en konsekvens av tillgängligheten som vi har idag. Vi stressar upp oss kring skitsaker, måste kunna nås dygnets alla tider året om och närsomhelst, hursomhelst och varsomhelst.Jag hamnade i en intressant diskussion med en fd kollega om det här med tillgänglighet på semestern.När jag är ledig från mitt jobb, då vill jag inte kunna bli nådd. Hon tyckte tvärtom, det var en service som kunden måste kunna förvänta sig. För vad kontrade jag. Vilken service är det jag förväntas kunna bidra med? Det kunde hon inte riktigt svara på, bara att man skulle vara tillgänglig. Jag är less på att vara just det. Tillgänglig.

2009-07-06 @ 09:59:25
URL: http://underbarabarnen.blogg.se/

Postat av: Lena

Go kväll vännen,

Ja du överallt ska det jäktas. Ser på barnen som växer upp idag hur de stressar ännu mer än vi vuxna. Här får vi nog ta vårt ansvar och dämpa stressen.

Kramis

2009-07-06 @ 22:50:40
URL: http://aforia.blogspot.com

Postat av: Annika

Kunde inte skrivit det bättre själv!

2009-07-06 @ 23:03:46
URL: http://bringblingtoeverything.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0