100714 Enbart avslöjad

Enbart avslöjad är den linje även Frankrike väljer. Förbud att bära burqa eller niqab, dvs huvudbonad som skyler ansiktet. Fem miljoner muslimer i Frankrike varav ca 2.000 bär ansiktsbonad. Skulle det verkligen vara ett så stort problem att det kräver lagstiftning?

 

Självfallet inte, det vi ser är rädsla för det okända och ett försök att tvinga in det okända i det vi känner till. Om de ändå bara bar en huvudduk så som nunorna. Undra om nästa steg är att förbjuda mask för tandläkare, kirurger, Halloweenfirande barn eller skydd för hockeymålvakter, biodlare eller sanerare? Knappast! Vad är problemet med att någon bär kläder som är främmande för oss?

 

Visst kan jag hålla med om att det är kvinnoförtryck, precis som varje kloster fyllt av nunnor är det. Eller varför inte de flesta styrelserum för att inte tala om fikaplatserna på våra vanliga manliga arbetsplatser med anslutning till Metall. Jargongen är hård och inte ens i närheten av politiskt korrekt. Anledningen till förbudet står att spåra i helt andra anledningar än kvinnoförtryck. Frågan är vad? Jag gissar att Sverigedemokraterna med Jimbo i spetsen applåderar och snart kommer att kräva samma sak för de fåtal bärare av ansiktsbonad i Sverige.

 

Det finns många anledningar att angripa religiösa företeelser men knappast hur de klär sig. Det är vars och ens ensak. Däremot finns det anledning att i Sverige ifrågasätta religiösa friskolor. Skolor som drivs av religiösa samfund och där barn redan från nappflaskan matas med religiösa läror.

 

Religion är en privatsak och borde så förbli, att ge sig på klädsel är meningslöst. Redan idag är det flera yrken som inte tolererar att man inte visar sitt ansikte. Det är inget konstigt och också helt rätt, det blir då vars och ens eget val att välja att bära eller inte bära ansiktsbonad.

 

Visst säger några direkt att det är inte vars och ens val, de är tvingade. Ja kanske är en del det, kanske har de blivit fostrade att de skall dölja sin skönhet. Men förbud är knappast vägen att gå. De problem vi ser med fundamentalistisk religion och politisk fanatism behöver angripas långt tidigare än så. Det är när vi möter åsikter i fikarum, dörrknackande Jehova, torgmöte med antidemokrater eller när vi ser en beslöjad kvinna som vi skall agera. Inte alltid genom att fördöma men genom att visa vår reaktion. Ett öppet och fritt samhälle kräver så mycket mer än ett förbud. Den vägen är Jimbos väg, inte en väg för demokrati och förståelse.

 

P.S. För er som inte vet det är heltäckande kroppsklädsel så som burqa och niqab förbjudet i muslimernas viktigaste stad Mecka. Vi skall inget dölja för gud.


Peter PC Carlsson


För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?
Läs mer på SvD, DN, Expressen.

Kommentarer till Enbart

Postat av: Nisse Hult

Har ändå tyckt att du i mångt o mycket faktiskt ibland sagt en del vettigt (även om jag inte hållt med) men nu är du ju ENBART löjlig. Jämföra burka/slöjor etc. med munskydd på tandläkare eller ansiktsskydd på hockeymålvakt..? Trodde du var klokare än så! LÖJLIGT! Kloster är ju knappast jämförbart i diskussionen, då kvinnor i kloster inte är där pga ett medeltida mansförtryck och dessutom visar sina ansikten helt och fullt. De bär ju knappast sina huvudbonader pga att karlar blir våta i kalsongerna om de inte gör det. LÄS PÅ! Så kan du faktiskt bli nästan enbart intressant att läsa!

Sluta genomsyra din blogg med att kasta skit på Sverigedemokraterna och istället fokusera på vad DU SJÄLV faktiskt tycker är ENBART POSITIVT i dagens politiska klimat med dess partier. Stå för din politiska åsikt o flagga för den, o kasta inte skit på andra partier.

Christina Grahn

2010-07-19 @ 16:20:29

Postat av: Peter PC Carlsson

Du har kastat dig på mig några gånger tidigare Christina och det är i din fulla rätt. Men det är ofta bra att tänka innan man skriver och försöka vara lite mer nyanserad.Läser du igen så ser du ganska tydligt var jag står. Klassisk liberal hållning. Det syns också hur jag tar avstånd från såväl religiöst som politiskt förtryck. Min poäng är att dessa förbud mot huvudbonader är mer grundade i rädsla än i rationalitet.Tyvärr tror jag dessutom att de kommer att få motsatt effekt än vad som är tänkt. Dvs risk för än mer redikalisering.

2010-07-22 @ 01:09:02
URL: http://enbart.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0