101026 Enbart Mobbad

Enbart mobbad, ensam och lämnad med sina egna tankar och känslor av skuld, självförebråelse och skam. Jo många av de som mobbas anser att det är deras fel. De är för tjocka, för långa, för små för smala, har glasögon, fel dialekt, stammar, har fel kläder, gillar fel musik eller har fel hårfärg. Allt kan bli den enskildes fel, den mobbades fel.

 

Ändå är det nästan alltid egenskaper som gör att någon mobbas, inte handlingar som att man är för snäll, för söt, för ful (jo kanske det). Ständigt finner vi något hos andra som avviker från det vi ser som det riktiga, det rätta. Det är i sig inget konstigt med det. Alla avviker vi på något vis, alla är vi annorlunda. Men ändå är det några som skall mobbas, någon som skall utsättas för gruppens förtryck.

 

Beror det på att dessa människor upphört att vara just människor, att de är mindre värda? Eller beror det på att de som mobbar har ett behov av att hävda sig själva, att de behöver stärka sin egen självkänsla, sin egen position? Är det kanske så att de som mobbar, de som stöter ut och pekar ut några, som dåliga och onda, i själva verket känner sig osäkra själva?

 

Bortsett från att vi skall hjälpa den som blir utsatt för mobbing och förtryck kanske vi också måste stödja och hjälpa de som pekar finger åt andra. Närmare sex procent av de vuxna behöver hjälp, de behöver stöd och möjlighet att bearbeta sina behov av att ställa olika grupper emot varandra. Frågan är bara vilka som skall ta emot och hjälpa dessa Sverigedemokrater, dessa vuxenmobbare. Vem gör det, vem hjälper dem att inse att de ställer olika svaga grupper mot varandra. Vem hjälper dem att förstå att de inte bidrar till att förbättra och utveckla det Sverige de säger sig älska? Hur får vi dem att förstå att Sverige är ett land som inte bara kan och bör välkomna invandrare (vilket vi alla utom samerna är) utan också är helt beroende av dem?

 

Hur lyckas vi med det?

För mig känns det fortfarande svårt att övertyga en hopp som sjunger Bonny M:s (en amerikansk grupp av svarta) Scha lalalala, scha lalalala?

Peter PC Carlsson


För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?

 

Kommentarer till Enbart

Postat av: Vida

Stora frågor som jag inte har svar på men jag tror att det finns de som har ideer kring hur det kan göras.. för övrigt gläds jag varje gång jag läser ett inlägg från dig för det får mig att tänka...

Lev väl!

Liv

2010-10-26 @ 15:20:39
URL: http://adventure-life-vida.blogspot.com/

Postat av: Titti (f.d SkogsHuldran)

Man kan aldrig övertyga någon annan till förändring.

Man kan bara ändra sig själv.Vi ska därför fortsätta att vara goda medmänniskor.

Det är inte bara dåliga vibbar som sprider sig som ringar på vattnet. De goda gör också det, även om vi misströstar om det emellanåt.

Det tar bara lite längre tid.What goes around - comes around.Du har en plats i mitt hjärta, Peter!

Allt Gott!2010-11-03 @ 20:05:05

Postat av: Linda

Mobbing Peter är och förblir den svages sätt att göra sig starkare och känna den makt det innebär att tvinga en annan människa att känna sig förminskad och oduglig.

Hur vi ska få stopp på det är en tuff fråga du ställer. Något jag av erfarenhet lärt mig är att det viktigaste är att visa upp monstret som mobbingen innebär och att sluta hitta felet hos den som utsätts. Tyvärr funkar det inte så. För den som blir utsatt för mobbning, är också den som granskas till förbannelse. Ut med mobbningsspöket rasism i ljuset och kanske kan det sätt vi kan får stopp på eländet även rannsaka oss själva lite? För fördomar och rädslan för det annorlunda, inte helt som det brukar vara, det finns hos oss alla.

2010-12-26 @ 11:44:50

Postat av: Lowan

Mobbning är förjävligt och borde inte existera.

Det är fegt att trycka ner någon annan för att man själv vill komma uppåt - för egentligen är det ett fall pladask ner på marken för de båda. Vilket slöseri med tid.

Att ha fördomar om folk är också ett slöseri på tid - absolut ingen tjänar på det. Suck.Vi får hoppas att framtiden blir ljusare.

2010-12-27 @ 20:15:27
URL: http://lillalowan.blogspot.com/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0