081208 Enbart Glöd

Enbart glöd i en liten lampa. Enbart glöd som släks och ett hopp som tänds. En uppfinning som förhoppningsvis går i graven idag. Inom EU fattar man idag beslut om att förbjuda glödlampor till förmån för energilampor. Det är för mig en självklarhet att politiker skall gå fram och göra regleringar där det krävs för att öka vår motivation att agera mer ansvarsfullt. Det är lättare att ta ett miljöansvar när alternativen görs tydliga för oss.


Visst skulle vi kunnat få alternativen tydliggjorda genom höjda skatter på miljöfarliga produkter istället för förbud. Det viktiga är att vi får tydliga incitament att välja rätt. Det är för det jag går till val, det är för det jag väljer dem att agera och regera för samhällets bästa. Sedan några år har jag helt slutat att köpa glödlampor och fortsättningsvis är det enbart lågenergilampor som finns i vårt hem.


Jag hoppas att kedjor som IKEA går före och själva enbart säljer energilampor. Konstigt nog spelar det roll, stor roll. Vi blir allt mer miljövänliga eller åtminstone miljömedvetna. Men fortfarande styr min plånbok mer än den borde göra. Ibland är det dock bra, det är genom vår plånbok som bränsleslukande bilar i USA får problem. Det är bl.a. därför Saab och Volvo har svårt att sälja. Att inte ställa om i tid kommer att leda till att företag går omkull och det är rätt. Visst hoppas jag att såväl Saab som Volvo klarar sig men också att de lär sig att det krävs betydligt energisnålare bilar.


Varför görs bensinbilar över huvudtaget? Varför inte diselmotorer som förbrukar så mycket mindre? I stora delar av Europa är det diselbilar som säljs men i Sverige är det bensinbilar. Dags för svenska politiker att agera och reglera med hjälp av skattehöjningar på bilar som dricker mycket. Jovisst det sker redan genom bränsleskatten, men det går att göra mer. Men det kommer också att drabba Saab och Volvo.


Det är svårt att göra rätt när man vet att man själv drabbas. Det är då vi prövas, då våra politiker testas. Än har vi befunnits ovärdiga att klara uppgiften. Att ta ett steg med att sluta köpa glödlampor till förmån för energilampor är bra, nu gäller det att ta liknande steg på andra områden. Även om det kostar.


Peter PC Carlsson

Hoppas att du antagit utmaningen Länk till Lucia, om inte gör det nu!

Inlägget är pingat på Intressant.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas. 
Skänk en gåva till
Barncancerfonden. Eller kolla på Enbart Gåvor! Läs gärna inlägget om Tim som kämpar och om Madde som inspirerar. Mina länkade läsare.
Kommentarer till Enbart

Postat av: Pia

God morgon Peter, hoppas du får en bra start på veckan !!

2008-12-08 @ 07:18:12
URL: http://piakallman.blogg.se/

Postat av: Magnus

Kan någon visa mig en rapport på att lågenergilampan är miljövänligare än en glödlampa?

Lågenergilampor innehåller mer miljöfarliga ämnenn än en glödlampa.

Att en glödlampa drar mer energi än en lågenergilampa spelar mindre roll då energin ändå går åt till att värma upp huset större delen av året, åtminstone i sverige. Utomhus, där det spelar roll, verkar ju ändå inte förbudet gälla.

2008-12-08 @ 09:02:40

Postat av: 8 Days A Week - Maria

8 Days A Weekåh....vad arg jag blir. ¨

Här prövar man att ge pengar til Madde's insamling

Men så kan man inte skriva inn mobilnr från utlandet. Jag bor ju i Norge .Usch, usch....:(www.eightdaysaweek.blogg.no2008-12-08 @ 10:24:35
URL: http://eightdaysaweek.blogg.no

Postat av: Anders

http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A5genergilampa

2008-12-08 @ 10:24:35

Postat av: Enbart en fråga

Till minne av Tim, har du på din blogg........Förlåt, men Tim lever väl?

2008-12-08 @ 14:44:44

Postat av: peter pc carlsson

Ja Tim lever. Det står som avslutning i alla mina inlägg, Tim som kämpar. Jag förstår vad du menar och skall ändra i vänsterspalten så att det framgår bättre.Tack för att du påpekade detta.

2008-12-08 @ 15:31:34
URL: http://enbart.blogg.se/

Postat av: Gisan

Något som är väldigt viktigt som inte alltid framkommer, det är hur lågenergilamporna ska hanteras efter förbrukning. De får ju efter vad jag har fått lära mig inte slängas där glödlampor slängs p g a att de innehåller bly. Dessutom är de farligare om de hamnar i hushållssoporna än en glödlampa. Så det gäller att man sköter sig i hela ledet. Kramar...

2008-12-08 @ 16:53:37
URL: http://gisans.blogspot.com

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0