081215 Enbart Quick

Enbart Quick har länge förbryllat och fascinerat rättsväsendet, psykologer, terapeuter och enskilda. Är han Sveriges värsta Seriemördare sedan Kristian "Tyrann" II scensatte Stockholms blodbad? Eller är kanske Quick enbart en mycket sjuk människa som erkänt allt han kunnat erkänna av mord? Tomas Quick, eller som han heter nu och hette innan den första rättegången, Sture Bergwall har erkänt totalt ett 30-tal mord och dömts för åtta av dessa.


Länge finns många som tvivlat på hans skuld och ansett att det är en rättsskandal. Spelar det då någon roll om en sjuk människa idag begär resning, om han söker rentvå sig från samtliga mord han åtagit sig? Att det gör det för honom är självklart, men vilken roll spelar det för samhället? Flera av morden han har erkänt är preskriberade. Dvs mer än 25 år har gått sedan de begicks och ingen kan längre dömas för dessa mord. Ändå menar jag att det är av yttersta vikt att han får resning och att fallen prövas på nytt.


I bästa fall finner domstolen honom skyldig till de mord han redan är dömd för, men det kanske är troligare att man finner honom oskyldig till ett, flera eller alla mord han dömts för. Redan att han skulle vara oskyldig till ett av morden är allvarligt och vi kan vara tacksamma för att vi inte har dödsstraff i Sverige.


Bara det att han erkänt ytterligare över 20 mord som han ej dömts för är förbryllande. Skulle han vara den seriemördare han utger sig för och också dömts för bör rätten gå vidare och försöka dömma honom även för övriga mord han erkänt. Dock vore det absurt att dömma honom för mord han erkänt på människor som ännu lever!!!

Visst är jag en lekman och utan insikt i bevisningen men jag minns min reaktion när domarna föll mot Tomas. Det kändes fel, för lätt, för märkligt. Visst kan en uppenbart förvirrad och "då galen" man begå mord. Men skulle han kunna göra det om och om igen och under så lång tid utan att upptäckas? Skulle han samtidigt vara så förslagen att han mördade på så många olika vis? Javisst är det möjligt, men föga troligt.


Jag vet naturligtvis ej, men instinktivt tror jag att Tomas är oskyldig till samtliga mord både som han har erkänt och som han är dömd för. Lyckligtvis jobbar jag inte inom rättsväsendet och måste ta ställning till hans eventuella skuld/oskuld. Det är bra mycket lättare att tycka och tänka från fåtöljen i vardagsrummet. Men en sak har jag rätt att kräva, att alla tvivel om oskuld undanröjs för de som döms i en rättsstat. Inte i första hand för Tomas Quicks skull, utan för min och alla andras skull. En stat utan ett fungerande rättsväsende riskerar att krackelera.

Peter PC Carlsson

Intressant?
Sprid på alla sätt du kan för att nå målet för Sveriges största blogginsamling för barncancerfonden.
För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas! 

Kommentarer till Enbart

Postat av: helen

Han är en mycket sjuk människa....jag tycker han har så otäcka ögon och jag har svårt att titta på bilder på honom.

Jag vet inte vad som är grymmast.

Att döda dessa oskyldiga eller att erkänna sig skyldig så att de aldrig kan få tag i den rätta mördaren. Denne kan ju då fortsätta mörda fler människor. Han är en riktigt sjuk person och jag hoppas att det inte kommer att finnas fler som han.

kram

2008-12-16 @ 07:39:23
URL: http://gussilago.bloggagratis.se

Postat av: Gisan

Jag lider otroligt med de anhöriga till de mördade som får gå igenom allt detta i massmedia gång på gång. Det går inte att sätta sig in i hur de känner. Kramar...

2008-12-16 @ 08:01:45
URL: http://gisans.blogspot.com

Postat av: Malin

Usch ja, oavsett om han är skyldig till just detta, så har han säkerligen så mycket på sitt samvete tt han kan sitta där han sitter. Pedofiler och barnmördare.... längre en så, kan en människa inte sjunka, och straffet jag anser de ska ha, törs jag inte ens skriva ner.....Jag vet, en del anser att de faktiskt är sjuka, visst är de, inte är de normala, men det är ingen ursäkt, har de gjort det en gång, så gör de det igen om chansen ges. Utrota dom istället, om det är bevisat att de utfört övergreppen, då slipper vi betala deras vård och fängelsevistelse....



Vad det gäller "förfallet" från spänstig 25-åring, till snart 40-åring, tar jag nog mest med ro, visst, "allt" sitter lite längre ner, men jag är FRISK!!!!! Vi duger som vi är! Hoppas du mår bättre nu.... Kramiz M

2008-12-16 @ 09:19:57
URL: http://tidsoptimistens.blogg.se/

Postat av: Torbjörn Jerlerup

Quicka slutsatser?



Det mest perversa i den här såpan är massmedierna, skulle jag säga!





Quick-såpan är absurd. Först sa Quick att han var Sveriges största massmördare, och media ryktes med och beskrev honom som det han ville bli beskriven som, en massmördare. Nu har han tagit tillbaka detta uttalande och media skriver att Quick manipulerat polis och media under alla åren och att han egentligen inte mördat någon person... Och nu anses hans lögnaktighet vara en lika absolut sanning som när han sa att han visst mördat folk...



Om han nu är så lögnaktig som det sagts, och han lurat polis, rättsväsende och media att tro att han är nåt han inte är i flera år, så kanske han ljuger som en borstbindare nu också. Det kanske vore en liten idé att ta in det i beräkningarna också.



Eller är svensk media och "experter" så naiva att de verkligen tar hans ord den här gången som "sanningen"? Det vore ju skrattretande!



Han kanske är en lögnaktig sociopat, men även lögnaktiga sociopater kan mörda folk och Quick har bevisligen visat sig vara våldsam innan också. Lite eftertanke kanske vore att rekommendera.





/Torbjörn Jerlerup





_____

2008-12-16 @ 09:34:51
URL: http://ligator.blogg.se/

Postat av: Lotta

Hejsan!

Du har fått en utmärkelse i min blogg! :)

2008-12-16 @ 11:20:01
URL: http://liz83.blogg.se/

Postat av: Anonym

Välkommen till vår sjuka värld.. Det finns inga gränser längre om vad som är rätt eller fel.. Ibland känns det nästan pinsamt över att vara människa.. Hur svårt är det egentligt att vara snälll? varför ska vi skada varandra så på detta sätt.. usch..!

2008-12-16 @ 11:32:55
URL: http://alexandraesb.blogspot.com/

Postat av: Lotta

Det va så lite så! Gillar din blogg så! :)

Kram kram

2008-12-16 @ 11:38:10
URL: http://liz83.blogg.se/

Postat av: Angeslick

Haha.. de är sant fast de är ju mysigt med sov sällskap, tycker inte du? =)

2008-12-16 @ 11:42:05
URL: http://angeslick.blogspot.com/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0