080604 Enbart Clinton

Enbart Clinton kämpar likt Sisyfos med en omöjlig uppgift. För Sisyfos del var det att rulla en stor sten uppför ett berg och så fort han nästan var uppe rullade stenen åter ner. Clinton har rullat sin sten dag efter dag, vecka efter vecka och månad efter månad för att kunna bli nominerad till presidentkandidat för demokraterna.


Nu senast gjorde hon gemensam sak med McCain och sa att bensinskatten skulle sänkas. Nyss hemkommen från USA har jag förstått hur viktigt amerikanarna anser att bensinpriset är. Priset har rasat i höjden de senaste åren och de måste nu betala ca en dollar för en liter bensin. Ja en dollar alltså ca 6 kronor. Det var länge sedan vi hade så billiga bensinpriser. Visst är det lätt att förstå befolkningens rop på billigare bensin när samhället och det vardagliga livet är uppbyggt på bil. Inte ens i städerna klarar du dig utan bil. Som liten förundrades jag över Drive in Bio men nu var jag mer förvånad över att man gått så långt att man även gör sina bankärenden genom Drive in, samma sak med att hämta ut medicin på "Apoteket", även detta Drive in.  Doktorn måste man dock fortfarande gå in till.


Dessutom saknas ofta trottoarer och cykelvägar. Bilen är det sätt man transporterar sig med, egen bil.


Att som Clinton gjorde falla för det populistiska tricket och prata om att sänka bensinskatten var ett sista desperat försök att klamra sig kvar vid möjligheten att bli nominerad. Lyckligtvis gick inte denna populism igenom. Obama har nu utropat sig själv till demokraternas presidentkandidat. Oavsett valets utgång så var detta isig en seger för miljön. Hur tung och jobbig än omställningen kommer att bli för amerikanarna så är deras bensin allt för billig. Endast genom plånboken kan förändringar komma och som Obama säger Change will come. Fast det är nog inte högre bensinskatt han menar. Men just högre bensinskatt skulle vara till stor gagn för USA i längden.


Det är genom högre priser för att köra bil som alternativ kommer att födas, alternativ i allt från mer bränslesnåla bilar till bilar med alternativa bränslen. Men det skulle inte bara sätta fart på den kreativa problemlösningsförmågan i ett av världens mest innovativa länder, det skulle också göra att man var tvungen att se över hur man byggt upp sitt samhälle. Allt kanske inte skall vara Drive in.


USAs bilindustri har under senare år haft stora ekonomiska problem, att tillverka mer energisnåla bilar skulle göra dem mer attraktiva igen. Idag tappar de ständigt marknadsandelar inte minst till de Japanska mer bränslesnåla bilarna.


Dags att säga nej till Volvo XC90 och andra stora bilar. Stor föresten, nja inte i USA där är XC90 inte stor, en ganska medelstor bil. Inte konstigt att man klagar på bensinpriset, troligen betalar man många gånger minst lika mycket som vi gör per mil till följd av sina bränsletörstiga bilar.


Change will come, även i USA. En del förändringar som vi tvingas till är till fördel för oss på lite längre sikt. Samma sak hos oss, vi kommer nog inte att se så låga bensinpriser igen som vi har just nu. Världsmarknadspriset fortsätter upp och allt fler vill hjälpa till att öka på växthuseffekten. Enbart genom plånboken kommer vi att vilja förändras. Även om det skulle gynna våra privata ekonomier får vi hoppas att våra svenska politiker inte faller i samma populistiska fälla som Clinton. Den politiken står inte för den förändring som skall komma, enbart en till stagnation.


Enbart Change will come oavsett vad vi vill.


Peter PC Carlsson

Läs mer på SvD och på DN och på Intressant

Kommentarer till Enbart

Postat av: Sebastian van Baalen

Tack för kommentaren på http://vanbaalen.blogg.se, i artikeln Det som aldrig får glömmas. Jag håller definitivt med dig om att masspsykoser lockar fram det onda i människan. Det var framförallt det jag ville få fram med min artikel, hur viktigt det är att vi inte glömmer. Att besöka Auschwitz var verkligen en stark upplevelse.



Från det ena till det andra, jag har läst flertalet inlägg på din blogg och du presenterar ofta intressanta åsikter. Men jag är lite nyfiken på vad ditt stående epitet "enbart" egentligen har för symbol?



/MVh sebastian

2008-06-04 @ 21:48:59
URL: http://vanbaalen.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0