081003 Enbart Gb av Petra

Nedan följer ytterligare en gästblogg i Enbart. Denna är skriven av Petra. Petra har mycket tid att tänka eftersom hon är sjukskriven och går på cellgiftsbehandling. Här har hon tänkt kring skolmaten. Hon skriver om det i inlägget nedan

Håll till godo med en av de bloggar jag nyss upptäckt och som jag kommer att fortsätta att följa.

-------------------------

Hej!

Jag har fått ett fint erbjudande från Peter att få gästblogg i hans blogg! Jag har som några av er andra som gästbloggar här haft svårt för att komma underfund med vad ska jag blogga om, jag känner mig verkligen hedrad.

Jag kom på vad jag ska blogga om.

Skolmaten!

Väldigt aktuellt ämne,

Mina barn går i en skola som är toppbra på alla vis utom,

Skolmaten så....


Jag funderar mycket hela tiden, jag har inte så mycket annat att göra just nu. Är hemma och är sjukskriven jag går på cellgiftsbehandlingar. Jag tänker och tänker, och ibland så har jag tom kommit på hur vi ska lösa världens alla problem. Problemet är att när jag synar det jag kommit på, så har det stora brister. De liksom spricker på alla möjliga håll. Och då kommer jag på att så är det i verkligheten för alla oavsett om det USA:s president eller Finlands finnansminister eller om det är grannen eller jag.

Allt är komplex och faktiskt svårt att lösa. Men det finns problem som går att lösa och det enkelt bara vi vill. 

Skolmaten och skolmatsalarna.

Ni som själva varit barn ungdom i Sverige, handen på hjärtat ska det behöva vara så som det är på allt för många skolor runt om i vårt land år 2008?


Hur tyckte ni om skolmaten när ni var unga?

Hur var miljön i matsalarna?


Erkänn att de flesta matsalarna  var kala och tråkiga och dess personal oftast var som arga getingar?

Inte konstigt  att de var arga och irriterade med tanke på vilken miljö de arbetade i och det är tyvärr nästan lika dåliga miljöer att vistas i även idag.


Barn med orolig bild med sig själva har inte möjlighet att  finna ro i dessa högljudda och urtråkiga miljöer, utan blir än mer oroliga och ställer till dumheter, som att  förstöra saker och förstöra för andra.

Ni som har barn i skolan hur tycker de om skolmaten? Hur är deras skolmatssituation? Skulle ni vilja ha det så när ni äter lunch? Jag vill inte ha det så på min lunch.


Ska våra barn som vistas på sin arbetsplats mellan 5-7 timar varje dag inte kunna få näringsrik vällagad god mat på alla vis. Jag är övertygad om att, skulle matsalarna vara på lika vis som personal restauranger eller som  lunchrestauranger så skulle hälften vara vunnit redan där,för barnen, även för skolornas ekonomi och för studieresultaten. Lugn och ro vid lunch ger tillbaka mätta glada och mer studievilliga barn och ungdom.


Sen är det, själva maten. Hur är maten? Många skolor har upphandlingsavtal som är bort i skogen hur dumma som helst, de får inte köpa mat som är närproducerat, osv.

Även skolor utan avtal köper halvfabrikat och helfabrikat och den goda matlagningskonsten har mer eller mindre försvunnit från de som arbetar på våra skolor. En del av våra moderna skolor har inte ens kvar sin utrustning!

Hur ska då personal kunna laga mat?????


Jag kan mycket väl fatta att de som enbart får hålla i gång detta substitut till mat faktiskt trubbas av och blir uttråkade och invaggad in en tro att det är bra mat de serverar. De lagar inte mat, de värmer mat och rör ihop all sköns olika kemikalier och diverse annat skumt som våra barn sedan ska stå sig på hela dagen. Jag skriver kemikalier för det är så mycket dumt i dessa såser och gratänger och mos och gud vet allt. Ur barns hälsa så ska de ha nylagad mat på plats! Gärna nybakad bröd oxå!


Alla näringsämnen i kött, fisk och grönt mår bäst av att serveras strax efter tillagning. Det säger sig själv att en tillagad fiskgratäng i fabrik har mindre näringsinnehåll när den värmts upp än en som tillagas och serveras dirket. Jag behöver inte vara professor för att fatta det. Men visst får jag de stora industrierna på mig om jag säger det högt att jag som mamma och utbildad kock/ kallsänka bara säger så utan vetenskaplig utbildning!


Hm! Jag kan mer än de!

Ur miljö synpunkt är det än mer korkat att stora fabriker ska tillverka färdig mat som ska fraktats land och rike runt och sedan serveras till skolbarn som tyvärr inte äter utan det mesta får slängas! Barnen blir trötta hängiga och orkeslösa resten av skoldagen, en del barn åker dessutom direkt till andra aktiviteter efter skolan, hur mår de?


En del barn har inte lagad mat när de kommer hem, hur mår de?

Det blir mycket svinn! mänskligt och ekonomiskt!

Ur ekonomisk synvinkel blir det besparingar om maten lagas på plats av matglada kockar både kvinnliga och manliga, och, Mindre svinn skapar mer utrymme för bättre råvaru inköp, Mindre svinn skapar utrymme för nysatsningar på utbildad glad personal som vill göra vällagad mat till barnen. Mindre svinn skapar utrymme till mätta och glad och mer harmoniska barn, som bonus blir de mer socialt tränad att varva ner i matsalen. Mindre svinn och bättre billigare närproducerad mat ger oxå möjlighet till att skapa en bra måltidsmiljö,

 

Mindre svinn skapar mer arbetestillfällen i alla led, Bonden får chans att utveckla och sälja mer även ekologiskt, skolorna kan köpa närproducerat och näringsriktig mat kan tillagas, mindre belastning på miljö och lugnare barn som orkar ta in kunskap hela dagarna.

Lite förslag, Bönderna borde få komma mer till tals och sälja direkt till skolorna. Matsedeln borde vara efter årstiderna och vårt nordiska klimat. Inslag av andra matkulturer ska givetvis finnas med. Vällagad husmans kost på det vanliga viset och med nya smaker. Det ska vara en meny för barnen ungdomarna att kunna titta på med tre alternativ.

kött fisk, soppa och vegetarisk mat.

Frukt svensk frukt först och främst, men visst apelsiner kan ännu inte odlas i stor skal i Sverige men kanske om ngr år.

Självklart ska det även finnas riktig mjölk och då menar jag den feta......... hmmm feta mjölken....3%är det fett????

 ........ 3 % är inte fett!!!!

80% är fett och då snackar jag rent smör som också ska vara en naturlig de av all matlagning och riktig grädde!

Då är det fett!!!


Att servera lättmjölk eller som en del kommuner nu gör tar bort mjölken helt för våra växande små människor, våra barn, är helt förkastligt! Vatten skadad mjölk  och lightprodukter och andra substitut, borde förbjudas, inte ens de överviktiga blir smala på lättprodukter!

Det är med en enorm glädje jag kommer att titta på det nya tv program som startar 6 oktober i 4:an, Melker Andersson och Bert Karlsson tar tag i skolmaten!!!!

Toppen!


Jag återkommer i detta ämne, då jag anser att det inte är i barnkonventionens anda att servera mat som barnen inte vill ha. En del skolor har bara mat men de flesta har det inte, dessutom betalar vi alla skatt, för att kommunerna ska kunna hålla med skolmatmat i skolorna, och då är det inget tvivel om att jag och du har rätt att säga ifrån. Jag har tröttnat på att mina barn kommer hem varje lunch för att maten är under all kritik.


Jag har tröttnat på den dåliga mentaliteten hos många vuxna i barnens direkta närhet på skolorna att de inte tar till sig det barnen gång på gång påtalar att, maten är äcklig.

Det handlar inte om bortskämda barn som inte vill äta det som serveras. Det handlar om att maten ska vara ätlig och vällagad ej uppvärmda frysta pannkakor m.m Maten ska serveras i en miljö som lockar till hunger, glädje och mättnad.

Det handlar om morgondagens arbetskraft  (våra barn är det) och det är även barnen som ska ta hand om oss när vi är gamla.


Skolmaten på många skolor runt om i Sverige är inte för barnens bästa. Den har kommit att bli för kommuns bästa i spar tider, vilket helt går emot barnkonventionens föreskrifter och lagar. Nu ska jag laga mat mjölk kokade makaroner och hemlagad köttbullar! Fet mjölk att dricka till! från Milko i Värmland! och lugn och ro!


Kram

Petra

------

Tack! Enbart Tack för inlägget Petra!
Skulle du inte ha besökt och läst i hennes blogg Så gör det nu!


Peter PC Carlsson
Inlägget är pingat på Intressant. Jag har gått med i bloggkolla så att ni läsare skall kunna prenumerera på mina inlägg. Följ min blogg med bloggkoll

Gå in och läs om Maddes kamp mot cancern, hennes mammas beskrivning när hon lämnade jorden och hennes pojkväns varma ord. Ge sen ditt stöd till cancerforskningen. Länk Enbart gästblogg av Anne.

Kommentarer till Enbart

Postat av: Siw

Tänk vad många besökare jag fick på min blogg helt plödsligt, det är så man rodnar L. Ha en fin dag i morgon.

Kram!

2008-10-02 @ 23:50:54
URL: http://yllegarnets.blogg.se/

Postat av: Gisan

Jag kilar in till Petra och svarar där. Kramar...

2008-10-03 @ 07:27:40
URL: http://gisans.blogspot.com

Postat av: Siw

Mycket fin, tack. Kram

2008-10-03 @ 08:43:57
URL: http://yllegarnets.blogg.se/

Postat av: Vida

Bra inlägg Petra. Jag håller med dig att skolmaten är viktig och jag hade tur under min uppväxt i grundskolan medan gymnasiematen var sådär och då märker man skillnaden. Att man inte lyssnar på barnen tror jag är en stor del, hade det varit en arbetsplats där det var vuxna som åt maten..



/Vida

2008-10-03 @ 10:48:10
URL: http://adventure-life-vida.blogspot.com/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0