081003 Enbart Höst

Enbart höst, en tid då mycket går till vila, annat dör. Löv seglar i eldigt vackra färger ner mot daggvåt mark. Små stövelklädda fötter tar sig sparkandes fram och då och då dyker barnen ner för att med rosenröda fingrar greppa om löven och kasta dem upp i luften igen. Det sprakar under fötterna och de små snörvlar vidare.

Hösten är för många en njutning, en tid av stillhet och lugn, en tid då det är dags att koppla av, att vila. Jag har år efter år fått höra hur skönt det är, att sitta med tända stearinljus och dricka te och läsa bok. Visst kan jag hålla med men det är en lång tid som det ligger ett grått täcke över landet. Så gott har jag aldrig tyckt att te varit.

Kanske är detta min första höst utan depression, kanske. Vet inte än. Men sedan närmare ett år tillbaks äter jag medicin för att återställa en kemisk obalans. Och jag kan för första gången i mitt liv säga att jag känner ingen ångest än, ingen depression knackar mig starkt och obevekligt på ryggen. Nästan utan att våga tro, utan att våga hoppas men jag säger det ändå. Jag mår bra. Bra!

Kan det vara så att jag möter en höst utan mörker, att jag möter en höst där inte tanken på döden är ständigt närvarande? Det är vår sårbarhet som gör att vi kan känna oss levande. Det är andras öden som kan få oss att känna såväl empati som livsluft. Livet är en gåva som det är allt för lätt att glömma bort.

När vi drabbas av sorg, när förlusten är ett faktum då är smärtan att leva som störst. Det är tungt men det är så det skall vara. Alla bär vi på en historia, alla går vi med en sorg och en smärta som vi kan minnas. För en del av oss är den bestående och finns ständigt närvarande. Sorg är ett tecken på förlust. Något vi förlorat en person en brusten dröm, får oss att gråta. Tårar som sakta smeker, nästan kittlar våra kinder, hjälper oss att läka. Hjälper oss att åter kunna stå starka och åter kunna våga leva.

För snart tre veckor sedan lämnade Madde, en person jag aldrig träffat, en person jag aldrig pratat med, denna jord. Tänk att man kan sörja någon man aldrig mött, någon man aldrig sett. Men jag kände sorg över Maddes död. Ändå lever hon, hon liksom alla dem vi mist men mins. De lever, så länge vi mins, så länge vi kan vårda deras minne.

24 år efter att min farmor dog går det fortfarande inte en vecka utan att jag tänker på henne, ser henne skratta och ler. Men jag sörjer inte längre, det är länge sedan. Jag tänker på henne och känner en varm känsla i min mage. Mina sår är läkta, min smärta över förlusten är sedan länge förbi. Minnet är det jag har för att vårda för att veta att hon levt.

Hösten är här och för första gången i mitt vuxna liv säger jag inte "Hösten är här och allting dör!". Nu ser jag det annorlunda. Höten är här med eldiga färger av sommarens liv som nu står i brand, snart är det dags för vila, att finna ro, att samla kraft.

För dig som tidigare inget skänkt till Maddes insamling, eller för dig som just fått lön och vill ge lite till. Ge en gåva till livet via barncancerfonden och låt oss hjälpas åt att ta död på "Den jävla idioten!"

Idag, just idag är första dagen på resten av mitt liv, men för en del är det sista dagen i livet. Det är just nu vi lever och det är bara nu vi kan leva.

Peter PC Carlsson
Inlägget är pingat på Intressant. Jag har gått med i bloggkolla så att ni läsare skall kunna prenumerera på mina inlägg. Följ min blogg med bloggkoll

Gå in och läs om Maddes kamp mot cancern, hennes mammas beskrivning när hon lämnade jorden och hennes pojkväns varma ord. Ge sen ditt stöd till cancerforskningen. Länk Enbart gästblogg av Anne.


P.S. Hela detta inlägg är inspirerat av och tillägnat Anne. Kram till dig!
Kommentarer till Enbart

Postat av: soffie

ha en underbar höstdag idag.

mycket tänkvärda och gripande ord du skriver idag...

2008-10-03 @ 09:55:10
URL: http://soffie69.blogg.se/

Postat av: ulle

Vad skönt det låter att du kan se nåt bra med hösten! Själv är nog hösten den bästa tiden tycker jag. Att kunna sitta och mysa och ha det skönt! Hoppas du får en skön helg!

2008-10-03 @ 09:55:37
URL: http://makrames.blogg.se/

Postat av: JennyS

Hej där...nä hösten kan vara riktigt tung om det vill sig illa. Jag blev sjuk ifjol, utmattningdepression, och har kämpat en del i år med mot eländet. Nu i höst hittade vi info om LCHF -en kostmetod som för mig inneburit att jag mår betydligt bättre, utan medicin, jag är piggare och känner hur fokuset och styrkan börjar återvända. Kanske fungerar även för dig? En härlig höst med många fina dagar önskar jag dig. Mvh J. (lägger in länken ovan).

2008-10-03 @ 10:51:28
URL: http://www.kostdoktorn.se/?page_id=144

Postat av: http://eirenes.blogg.se/

Å vad fint du skriver. jag skulle gärna vilja säga något riktigt klokt och bra. Men det blir bara -Åh vad bra! Så fint beskrivet runt hösten och dina tankar. Ha en fin helg önskar Sivan

2008-10-03 @ 13:10:38
URL: http://eirenes.blogg.se/

Postat av: TakingChances

Så vackra visdomsord som värmde mitt hjärta denna regngråa höstdag. Tack för det Peter! :)Så härligt att se att du mår bra och låter både livsglädjen och kärleken till både människor och liv värma dig här och nu!

Ta vara på dig själv och kärleken du har därhemma!Glöm inte att kramas massor för att få upp endorfinerna i topp (fniss)

Ha en mysig kväll med dina kära!:)

Kram

2008-10-03 @ 16:50:43
URL: http://takingchances.blogg.se/

Postat av: Siw

Åh jag känner det du skriver, så himla fint, och inlägget du länkade hos mig va också oerhört fint.

Jag miste nio stycken i min närhet mellan -05 och -07, nu börjar jag att landa.

Kram

2008-10-03 @ 19:22:43
URL: http://yllegarnets.blogg.se/

Postat av: caroline

Hej,



Jag har precis hittat din blogg, har i ärlighetens namn inte läst allt :), men det jag läst tycker jag mycket om. det är underbart i bloggvärlden, man hittar hela tiden nya godbitar där man så starkt känner att varje ord betyder något. du är om du vill varmt välkommen in på min blogg där jag skriver om tankar och funderingar kring down syndrom och annat som hör livet till. jag kommer absolut återkomma hit!

bästa hälsningar

caroline

2008-10-03 @ 22:06:55
URL: http://vardagspussel.blogspot.com

Postat av: Malin

Om du bara visste hur väl jag förstår allt du säger? Jag har det också jobbigt på hösten... Jag tror idag att det ska gå bra, men jag vet inte säkert föränn den har passerat! hösten för mig, förknippas med för mycket sorg, och varje dag går det åt mycket energi att klara dagen... men som sagt, hittills har jag klarat det! Sov gott du kloka man!

2008-10-03 @ 23:58:11
URL: http://tidsoptimistens.blogg.se/

Postat av: Anonym

Tack så hemskt mycket för insamlingen, och dina ord från hjärtat. Det hjälper mig, även fast det idag känns som att varken ord, tankar, eller handlingar kan hjälpa mig.



/dave

2008-10-04 @ 00:07:15
URL: http://therealcolombo.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0