081013 Enbart Debatt

Enbart debatt kan väcka mig till liv så som skedde häromkvällen. Det är uppfriskande att hamna i samma rum som någon med andra åsikter. Så efter en stund när man klarat av det vanliga vardagspratet och vi ojjat oss färdigt om den pågående krisen i världen, ja då var det dags att vädra gaderoberna. Tänk att det finns så många som tycker att det är tråkigt eller är rädda för att ha olika åsikter. Jag tycker precis tvärt om. Det är ju när man möter någon med annorlunda åsikter som ens egna prövas. Igår prövades mina.

Jag tycker det är uppriktigt kul med diskussioner, gillar verkligen att möta motstånd. Så jag kan känna stor respekt för den jag diskutera med även om jag inte alls håller med. Denna gång var det med en man som sa att han skulle rösta på Sverigedemokraterna. Det är klart att vi har inte har mycket gemensamt politiskt. Men att diskutera och pröva våra åsikter stärker både oss själva och demokratin.

Jag har alltid haft svårt för populism oavsett om den framförs av Gudrun Schyman, Ian Wachtmeister eller av någon Sverigedemokrat. Politiska förenklingar löser inte problem, men det skappar problem. När populister framhärdar och förenklar så skapas spänningar och motsättningar mellan grupper i samhället. Ofta är det dessutom de utsatta grupperna som ställs mot varandra till den ene eller andres fördel.

Var och en av oss som lever i Sverige har ett eget ansvar för våra liv. Det ansvaret är samma oavsett om du är fattig eller rik, kvinna eller man, gammal eller ung och född i skåne eller närke, om du är född i Sverige eller Irak. Jag kan inte förstå varför någon skall bli annorlunda behandlad, få fördelar eller diskrimineras. Detta är något som är återkommande när det gäller främlingsfientliga krafter, de vill ständigt diskriminera och särbehandla. Invandrare pekas ut, statestik används på det sätt som passar.

Ofta missar man bakomliggande orsaker och vill dra enkla poäng. Tyvärr understödjer Sverigedemokrater m.fl. rassism. I bästa fall gör man det omedvetet men tyvärr tror jag att det är lika planerat som McCains kampanj som använder rasism mot Obama. Trotts det har Sverigedemokraterna sin fulla rätt att uttrycka sina hopplöst föråldrade och hemska åsikter. När AFA och andra genom våldshandlingar försöker att stoppa deras rätt då är det allvar. AFA är en djupt odemokratisk organisation. Cirkeln sluts och skiten möts i ytterkanten.

Peter PC Carlsson

Tims föräldrar söker hjälp
Stiftelsen Tobias Ekholms glädjespridarfond Bg: 5279-4336
Barncancerfonden
Bloggkraft


Inlägget är pingat på Intressant.
Kommentarer till Enbart

Postat av: Gisan

Jag tycker om diskussioner med oliktänkande så länge vi kan visa varandra respekt för att vi tycker olika. En sån diskussion hamnade jag i häromdagen. Mycket inspirerande! Kramar...

2008-10-13 @ 12:06:18
URL: http://gisans.blogspot.com

Postat av: tess

INsamlingen tickar på... har int elänkat på länge har inte haft kraften.. å andra sidan har ja ju gjort massor... just nu e ja sjukskriven själv å ja försöker återhämta mig själv... blir så. Hoppas allt e bra med dig... //Tess

2008-10-13 @ 15:18:02
URL: http://tess701.blogg.se/

Postat av: Anonym

Olika åsikter? Självklart, vad skulle man annars disskutera, om alla tyckte lika?



Klart att hunden måste badas och göras fin om den ska ställas ut. :-)

Min hund var och rullade sig i nåt som luktade fisk, nu slapp jag bada henne.

2008-10-13 @ 19:46:46

Postat av: Maria

Håller helt klart med. Det krävs dock att diskussionen inte spårar ur och att den andres åsikt respekteras. Det ska inte vara en fråga om att vinna över den andre till sin egen åsikt utan mer ett upplägg om varför man ser på saken som man gör.

2008-10-13 @ 20:11:13
URL: http://mariasbetraktelser.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0