081019 Enbart Död

Enbart död är den 23-årige tidigare rugbyspelaren. Vid en träning tidigare i år bröt han ryggen och blev helt förlamad från nacken och nedåt. Efter detta ville han inte leva längre och försökte själv ta sitt liv, men lyckades inte. Nu är han död efter att hans föräldrar hjälpt honom till en dödsklinik i Schweiz.


Att hamna i en situation där du inte längre vill leva krävs inte alltid en totalförlamning för. Varje år tar ca 1.500 personer i Sverige livet av sig, ofta till följd av depression. Gemensamt är att de inte ser någon utväg. Men det är långt fler än 1.500 personer som är deprimerade, långt fler. Dessa har funnit en utväg. Det är inte heller alla som är totalförlamade som vill åka till en dödsklinik i Schweiz för att sluta sina dagar där.


Min bror har en god vän som för 20 år sedan blev totalförlamad efter en dykolycka. Hans liv är inte lätt men han har funnit en väg och är tillsammans med en tjej.


Har föräldrar rätt att hjälpa sina barn att begå självmord? Gäller det då bara när de själva är fysiskt oförmögna? Daniels föräldrar riskerar nu upp till 14 års fängelse för medhjälp till självmord.


Jag anser att du har rätt att ta ditt eget liv, du ha rätt att be om och borde få hjälp när du själv ej är kapabel att avsluta det. Men frågan är när du har denna rätt? När är det dags att släppa taget? Det vet jag inte, jag kan inte svara på det och då faller hela rätten att ta sitt liv med andras hjälp.


Jag har återkommande varit djupt deprimerad och inte funnit mening att leva, och varit allt för nära gränsen flera gånger. Men jag lever och är glad för det.


Frågan om när vi har rätt att ända våra liv är svår. Det är lätt att säga att ingen har rätt att ta någon annans liv. Men är det verkligen alltid så? Det bästa är att inte hamna i den situation där vi behöver välja. Ett val som Daniels föräldrar inte ville ha, som de fick och tvingades ta ställning till. De tog honom dit han ville till en klinik där han kunde få hjälp att dö.


Rätt, fel? Jag vet bara att jag kan inte döma.



Peter PC Carlsson

Inlägget är pingat på Intressant.


Gå in och läs om Maddes kamp mot cancern, hennes mammas beskrivning när hon lämnade jorden och hennes pojkväns varma ord. Ge sen ditt stöd till cancerforskningen. Länk Enbart gästblogg av Anne. Skänk en gåva till Barncancerfonden.
Kommentarer till Enbart

Postat av: Kotte

Rätt av dem.



De måste ha funderat länge, vänt ut och in på hela saken, pratat och funderat, kankse försökt övertala sonen att inte göra det.



Så när de väl kom fram till sitt beslut så tror jag att det var det rätta.

Ingen förälder vill väl att sitt barn ska dö.



Mina tankar går till dessa starka och osjälviska föräldrar.

2008-10-19 @ 15:10:10
URL: http://enkottestankar.blogg.se/

Postat av: ina

att döma inte, det var ordet! det är det enda rätta i många situationer när vi inte har råd att veta bättre. situationer som vi inte själva har upplevt. jag tycker så: ju mera vi har upplevt på egen skinn (så säger man i lettland) ju mera man har rätt att tycka över hur andra känner och tycker men med det lilla ödmjuka vetandet: låt en annan människa veta bättre och bestämma över sitt eget liv och problem! blanda inte i för mkt! myndigheterna gör det istället för att hjälpa människor i nöd. helt fel och brist på äkta intresse. vet du, du är himla bra! du skriver om svåra saker men man blir så glad att komma till din blogg ändå. tänk om flera kunde vara så:)

2008-10-19 @ 15:24:52
URL: http://iinnaa.blogg.se/

Postat av: princess 55

Tack för din kommentar på min blogg.

Varje människa måste få bestämma över sitt liv. Hur man vill leva det och hur man vill sluta det.

Sedan kan man diskutera alla förtvivlade självmord i ett annat sammanhang.

Princess 55

2008-10-19 @ 15:30:31

Postat av: siw

Ja a, vad är rätt och vad är fel? Väldigt svår fråga.

Vi ska ju vara så noga i vårt land med att varje människa har rätt till sin integretet, valet borde väl ingå i det då?

2008-10-19 @ 18:22:44
URL: http://y

Postat av: Hontass

Alla människor har rätt till sitt eget liv och sin egen kropp. Jag anser inte att det är andras makt att bestämma hur u vida en människa ska leva eller då.

Många sitter i det sitsen att dom aldrig kommer kunna leva ett drägligt liv av olika andledningar och även väldigt medvetna om det. Jag kan inte förstå varför dom då inte skulle ha rätt till att avsluta det livet.



Nä Peter det här är något som jag aldrig kommer begripa mig på.



Det är sån tjat i sammhället att alla ska ha rätt till sin egen kropp och så vidare sen ska människan inte kunna välja själv om de vill avsluta sitt liv och anhöriga ska inte kunna va med i beslutet utan att bli straffade.



/ Sandra

2008-10-19 @ 18:26:02
URL: http://www.metrobloggen.se/hontass

Postat av: tess

Ja de blev ett bra firande så bra de kunde bli. Ja har väldigt svårt fr större bjudningar då halva släkten ska komma. Älskar att bjuda hem ett par eller en familj i taget men när vi blir många mår ja dåligt känner mig bara stressad... men för barnens skull har vi ju detta men barnkalas provade ja ett par gånger men tyvärr för mina barn så nej ja e ingen lekmamma så... hemska jag



Hos oss har de varit riktigt skönt ute men kylan e ju här de ser man å man får klä sig men ja e så glad för varje dag med sol.//Tess

2008-10-19 @ 18:52:03
URL: http://tess701.blogg.se/

Postat av: Nina

Om det var rätt eller fel kan jag inte säga. Jag anser att man inte ska beröva någon annan livet, men i sådana här fall är jag lite villrådig. Det är då både rätt och fel. Omständigheterna får avgöra, men lite fel är det ändå... tycker jag.



När jag definitivt dråsade genom och blev totalt slut och utbränd funderade jag på hur jag skulle avsluta livet. Det var det enda sätt jag tyckte fanns för att få stopp på ekorrhjulet. Jag vill inte alls sluta leva. Så jag fattade ändå att något var mycket fel med mig. Fick tag i en läkare som fattade på en gång och jag fick hjälp.

2008-10-19 @ 19:15:52
URL: http://ninajohangarden.blogg.se/

Postat av: fia

ang. laptop...

ja det är en frihet som är värd varenda peng .

människovärdet är ju en fråga som är svår i många aspekter ,men det jag tycker är viktigast är att se till att varje individ får det så bra som möjligt utifrån deras egna förutsättningar ,det är en mänsklig rätt alla har .

2008-10-19 @ 19:42:35
URL: http://ajaxen.blogg.se/

Postat av: Toffs

Tack för kommentar, ja, hundar är det mycket uppfostran med, har aldrig provat på barn...



Jag tycker att det viktigaste när det handlar om dödshjälp är att personen som är tänkt att få dödshjälp ska ha tagit beslutet själv. Samtidigt tycker jag personligen att det är extremt själviskt att ta livet av sig, för alla anhöriga får så fruktansvärt mycket att ta hand om efteråt. Men som sagt, alla har vi fri vilja och så länge ingen annan bestämmer över oss och så länge det är etiskt korrekt (dvs. inte brottsligt) så ser jag inget hinder till aktiv dödshjälp. Men ämnet är extremt svårt att tala om, för det är väldigt känsligt...

2008-10-19 @ 20:20:08
URL: http://gilgamesh.blogg.se/

Postat av: Mattias Lindblad

sv: haha ja, visst gör hon! En gosig nalle som man bara vill burra in ansiktet i och krama om :D

2008-10-19 @ 20:30:39
URL: http://mattiaslindblad.blogg.se/

Postat av: Dockmamman

Ja, vad ska jag säga... Rätt och fel vill jag påstå, man ska ha den friheten att få välja men samtidigt så skulle det ge fler självmord tror jag, det skulle bli massjälvmord och psykriatrin får lägga ner...



Jag har provat 5 självmordsförsök på 3 månader, alla gjorde jag på psyket, inlåst även under bevakning, en sekundel så hade jag saker för att döda mig själv...



Jag var lika besviken varje gång jag inte dog, jag skrek ut min sorg och ilska över de som inte lät mig dö, sista gången då hade jag planerat noga, jag var snäll i en vecka, spelde med deras spel, fick till slut utevistelse med personal, vi gick på en affär köpte två hårband av tyg...



Inte kunde väl personalen ha en misstanke om att nu ska hon ta livet av sig med 2 hårband (snygga var de till och med)

2 dagar senare, så blev det av, de hade tagit bort all bevakning och jag var fri att göra vad jag ville,Jag försökte strypa mig själv (hängning)när de hittade mig hade jag nästan ingen puls och de fick tillkalla läkare...



När de lyckats få liv i min så kräktes jag, grät, hulkade och sa bara låt mig dö, men de lät mig inte dö...

Jag inser idag att jag kan göra om det för ja har inge värdighet här i livet, men ska det få göra att jag ska få lagligt gå och ta livet av mig...



Ska jag få ta livet av mig för att jag varit med om incest, mina barn är drabbade av övergrepp, alkholiserad far, mor som slår, SKA jag för det få lagligt gå och dö???



Jag menar det är ganska svår trauma jag har genomgått och jag vill dö, men ingen låter mig göra det, men vem ska stoppa dessa pedofiler, vem ska skydda mina barn vem ska hhjälpa dom i sitt trauma???

Jo jag, men vad gör jag jag som vill döööö, ska jag få hjälp att dö eller vart ligger kriterierna för att få en laglig död om man skulle legalisera det??





En fråga till alla, hur många gånger tror ni att det är människor som tar sitt liv just bara då, impulsivt, hur många gånger har ni inte hamnat i en sits där man velat dö??



Visst har det hänt de flesta ett antal gånger att man önskar sig dö, tänk om det kom just då någon, tog dig på orden och tar med dig till kliniken och du hinner inte ens reagera, bort med alla som vill dö!!



Visst han visste garanterat vad han ville, det finns nog de som vet, jag vet men egentligen så är jag inte kapabel att ta det beslutet och hur många av oss som frå deprissioner är kapabla att ta sådana beslut...



Som jag innan jag kom in på sjukhuset, satt på en stol dygnet runt, sov 5 minuter, vaken 5 timmar, sov 5 minuter, vaken 5 timmar, duschade inte på 3 veckor, åt inte, knappt pratade, visade inga känslor hade inga känslor, tomhet och bara tanken på hur jag skulle dö...



Tänk om de tog mig då, när jag skrek, grät, slogs, fräste och svor när de tog in mig på tvångsvård på psyket och bara vrålade jag villl döööö!!!



Jaha! Pang på bom en spruta i armen och du somnar in, jag vet att jag tar i men det här är min mening, visst låt oss dö, men varför finns psykvård och mediciner, hjälper inte alla men de flesta...



Tack för mitt Borderline beteende skrivande/Kram

2008-10-19 @ 20:34:17
URL: http://stickmonster.bloggagratis.se/

Postat av: Di

Jag är glad över att du valde livet, och att du orkar fortsätta leva... för av egen erfarenhet så vet jag att det är tufft emellanåt. Självklart har varje människa rätten till sitt liv, och rätten att ta det också. Häromdagen var det en 17 årig kille som hängde sig i hemmet...han orkade inte längre, och chocken och sorgen för dem som är kvar är otrolig de som inte förstår varför.....men han valde själv, snabbt och effektivt.....Madde hon valde inte själv...jag är inte mot dödshjälp..själv vill jag också ha den möjligheten den dagen om jag blir ett kolli och inte hittar livsgnistan igen..men svåra frågor och inga enkla svar...



Varm kram och japp...dagen blev som jag önskade :) umgänge med mysiga människor..inkluderat mig själv ;)

2008-10-19 @ 21:11:02
URL: http://diqueen.blogg.se/

Postat av: Mia

Dödshjälp, det är nog inget beslut man bara tar så där på sekunden...det ligger säkert mycket bakom beslutet.

Jag såg för många år sen ett program från holland tror jag det var, man fick följa en man på vägen, en man som hade bestämt sig för dödshjälp. Det kan låta tragiskt, men det var ändå ett vackert program...

2008-10-19 @ 21:59:25
URL: http://matmia.blogg.se/

Postat av: peter pc carlsson

Till Dockmamman



jag har just läst ditt svar och inlägg hos mig. Ett mycket tagande inlägg. Jag kommer att läsa det igen och fundera.



Men någon kommentar. Jag tror att du har helt rätt, skulle det vara fritt fram att legalicera hjälp till självmord så skulle fler ta livet av sig.



Det var lite det jag menade när jag skriver att jag vet inte när man har denna rätt. När du, jag eller någon annan är djupt deprimerade så är det inte rätt. Då är det ingen rationell tanke.



Depressioner går att bota. Det är värre med djupa sår som du beskriver av incest.



Stor varm kram till dig



PC

2008-10-19 @ 22:09:08
URL: http://enbart.blogg.se/

Postat av: TakingChances

De existentiella frågorna är aldrig enkla. Och den som övermodigt och dåraktigt tror sig sitta med alla de rätta svaren vet inte att sann visdom ibland är just att erkänna att man inte vet vad som är rätt eller fel alla gånger. Jag är himla glad att du lever och finns Peter och jag är himla glad att du skriver en blogg där du engagerat,respektfullt och reflekterande lyfter frågor och människoöden som får andra människor att tänka till och höjer deras medvetande :)

Tack för det!=)

Varm och go kram till dig! :)

2008-10-22 @ 18:28:48
URL: http://takingchances.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0