090414 Enbart Ärlig

Enbart ärlig, var alltid ärlig, tala alltid sanning! Det är ord som jag och många i min generation är uppväxta med. Så har vi också försökt att leva, ärligt. Men är ärlighet alltid eftersträvansvärt? Skall vi verkligen alltid tala sanning? Är det inte så att ibland är ärlighet något som skall undvikas?


Ibland tror jag att vi gör mer ont genom att vara allt för ärliga. När jag ser en människa som jag tycker är ful så springer jag knappast genast fram och säger det. Inte heller svarar jag tvunget ja på att jag tycker det om jag skulle få frågan. När någon klippt sig och känner sig nöjd så påpekar jag ju inte att jag tycker att det var mycket bättre tidigare. Åtminstone gör jag inte alltid det.


Smakade det bra frågar värden när jag precis satt i mig en maträtt som jag inte tycker om. Ibland svarar jag ärligt nej, det smakade för jävligt men oftast ljuger jag och nickar låtsat belåtet. Tycker du att jag är tjock? Frågar din partner och svaret beror ju på. Sanning är allt för stark för att kunna hanteras så ovarsamt att man alltid skall vara ärlig.


Det är skillnad på att ljuga och att inte alltid vara ärlig. Vissa delar av en sanning är kanske något som skulle skada mycket mer än de gör nytta och då bör man verkligen ställa sig frågan vad syftet är, vad man vill uppnå med denna sanning och ärlighet. För vems skull säger man denna sanning?


Själv undviker jag alltid att ljuga, men det betyder inte att jag aldrig ljuger. Men långt innan lögnen finns en glidande skala av halvsanningar och delsanningar. Det jag säger, det jag gör, den jag är vill jag kunna leva med, vill jag kunna se i spegeln nästa morgon. Då är det svårt att ljuga. Men jag skulle inte kunna leva med mig själv om jag alltid vore ärlig.

Peter PC Carlsson

Glöm inte att nominera till Månadens blogg April. Sista dag i morgon!

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen  Intressant?

Kommentarer till Enbart

Postat av: Siw

Då vill jag nominera http://danielfagerholm.webblogg.se/

Han får mig alltid att skratta.

2009-04-14 @ 14:25:20
URL: http://yllegarnets.blogg.se/

Postat av: Anonym

Nej ja veeeeet när de gäller henne. Hon e skyldig klart hon e men vissa får ju bra mycket hårdare straff än andra fast de varit lika grymma. Å de va ju inte HON som dödade.. hon va med men de va pojkvännen men ga att han tog livet av sig tog hon p sig detta. Skit samma... ja bara tycker att ibland e de skillnader som man inte förstår.



KUL att ja gav dig något i min blogg trots allt. Ja ska vila nu för ja e helt slut.



Tess

2009-04-14 @ 16:12:18

Postat av: Anonym

JAG vet att du tycker EXAKT som jag gör. Därför tar du och läser igenom det här, och hjälper mig och mina vänner att få tbx våra SVENSKA RÄTTIGHETER. http://somomdetaldrigtarslut.blogg.se/2009/april/utkast-nu-satter.html

2009-04-14 @ 19:26:46

Postat av: KLÖVER

Vilken bra formulering av denna svåra fråga. Du gör det svåra "enbart enkelt" måste jag säga. Ha en bra kväll!

2009-04-14 @ 21:07:20
URL: http://iwonderasiwonder.blogg.se/

Postat av: Skogshuldran Titti

Tack Peter för ditt svar hos mig!

Ett förtydligande:

Jag tolkade inte ditt inlägg som att du dömde!

Och det var inte min avsikt med min kommentar att du skulle tro det heller!

Jag uppskattar mycket dina inlägg och läser nästan allt du skriver.

(men mina kommentarer är kanske inte alltid så uttömmande...)

2009-04-14 @ 21:11:04
URL: http://skogshuldran.bloggagratis.se

Postat av: Bibbi

Håller fullständigt med dig i det du skriver om sanning. Vettiga tankar.



Ha en fin dag!

2009-04-15 @ 09:40:42
URL: http://tryggimigsjalv.blogg.se/

Postat av: Siw

Jag får i bland höra att jag är så ärlig så att det kan såra, försöker tänka mig för. När jag får en fråga som jag känner att jag inte kan svara på utan att såra så brukar jag be dom fråga nån annan. Det är inte lätt om man inte är bekväm med att ljuga.

2009-04-15 @ 10:03:35
URL: http://yllegarnets.blogg.se/

Postat av: Marina

Hejsan så vill att jag ska bekämpas, Sverige Demokrater och cancer och jag är ingen cancersort utan den andra sorten.Trodde du tyckte om människor, tydligen inte.Du kanske till och med vill att jag ska få cancer så jag kan bekämpas?Helt otroligt.Man tackar och bugar.

2009-04-15 @ 13:41:15

Postat av: Bitte

Jag tycker väldigt illa om såna som ljuger hela tiden men helt klart ska man inte säga sin åsikt om man vet att det sårar. Det finns faktiskt människor som säger vad dom tycker fast dom sårar någon men de tror själv att dom är världens bästa människor.

2009-04-15 @ 20:11:39
URL: http://bitteohl.blogg.se/

Postat av: stella sweden

ett undanhållande kan också tolkas som ett ljug...inte lätt U valsa runt o alltid veta NÄR man ska säga som det ÄR för OM man gör det så kan det bli katastrof...har undanhållit för att jag trodde det saknade betydelse...men inte för den jag undanhållit för...jag VILL vara ärlig men det är fan så svårt att veta NÄR...

2009-04-15 @ 23:40:46
URL: http://enlitenj-ablogg.blogspot.com/

Postat av: Gisan

Ett mycket bra inlägg!!! Det är stor skillnad på att vara ärlig och att vara brutalt ärlig som jag kallar det. Jag har en person i min närhet som alltid säger "Jamen jag måste ju vara ärlig". Man måste inte vara ärlig om det inte efterfrågas och om det efterfrågas så kan man vara det på ett fint sätt. Kramar...

2009-04-16 @ 09:01:10
URL: http://gisans.blogspot.com

Postat av: Malin

Jag tror också att ärlighet varar längst, även om en och annan vit lögn slinker med då och då... Jag tror att man kan vara ärlig och säga saker på 2 sätt, ett bra och ett dåligt sätt.... Önskar dig en fin dag! Kramiz M

2009-04-16 @ 09:50:31
URL: http://tidsoptimistens.blogg.se/

Postat av: Myran

Ärlighet är inget lätt att handskas med. När ska man vara ärlig och var går gränsen för att inte såra någon med ett rakt svar. Mod, omdöme och att kunna ta kosekvenserna av ärlighet inte helt enkelt?

2009-04-16 @ 20:24:13

Postat av: helen

Jag har aldrig fått lära mig ärlighet....för det har aldrig setts som nåt viktigt i våran släkt. Huvudsaken är att det ser bra ut utåt sen kan det få vara en fruktansvärd röra inuti.

Ett spel för galleriet som nog många är uppväxta med tyvärr.

Men då får man göra sitt bästa och vara så ärlig och rak man kan....men jag skulle aldrig vilja såra nån.

Kram på dig och hoppas verkligen att du kommer få må bättre av hjälpen

2009-04-16 @ 22:54:58
URL: http://gussilago.bloggagratis.se

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0