090428 Enbart Sömn

Enbart sömn fyller oss med styrka. En natt utan sömn klarar vi utan större problem, kanske även två och med yttersta ansträngning tre nätter. Därefter klarar vi inte mer, vi somnar oavsett om vi vill eller ej. Utan sömn klappar vi ihop och dör. Ja, det är faktiskt dödligt att inte sova.


Det är i sömnen som kroppen både vilar men också som reparationssystemen jobbar som mest. Att tvinga någon att vara vaken är en form av tortyr som används, det är en form som kan vara dödlig. Som småbarnsförälder får vi ibland en liten försmak av vad det innebär att aldrig få sova ut en hel natt. Men vi får ändå sova även om det inte känns tillräckligt.


En person som under lång tid levt under stress kan få kraftiga sömnrubbningar och trotts att man är trött så går det inte att sova. Hjärnan jobbar febrilt med att försöka förstå och sortera upp saker som är inproppat i skallen. Problem pockar på sin lösning och hjärnan är konstruerad just för att lösa problem. Sömnen blir lidande när hjärnan ständigt söker lösa problem.


Vi lägger oss i sängen och försöker att koppla av, det är då de olika problemen gör sig påminda och pockar på uppmärksamhet. Ofta hör vi att vi skall ha ett anteckningsblock bredvid sängen så att vi kan skriva upp de frågor och problem som håller oss vakna. Detta för att vi skall kunna släppa dem och somna om. Men jag menar att vi skall göra precis tvärt om, vi skall aldrig skriva upp det som sysselsätter vår hjärna och håller oss vakna på natten. Genom att skriva upp saker vi kommer på belönar vi hjärnan som genast börjar leta efter fler saker för oss att komma ihåg till dagen efter. Så här kan vi bli sittande på natten och konstruera "Att göra listor".


Snarare skall vi förvägra och nonchalera de tankar som försöker tvinga oss till problemlösning när vi skall sova. Sängen är till för avkoppling eller för att ha underbar sex. Problemen får vänta på sin lösning till dagen efter. När jag inte kan sova för att hjärnan fortfarande går på högvarv så försöker jag istället att fantisera ihop någon underbar erotisk historia. Kanske är det någon särskild kärleksakt som jag vill sysselsätta mina tankar med eller någon akt som jag gärna skulle vilja vara med i. Märkligt nog fungerar det nästan alltid. Hjärnan byter efter en stund fokus och släpper allt vad problemlösning heter för att ägna sig åt erotiska fantasier.


Att sedan vakna till mitt i natten av att vara kåt är en biverkning som jag lärt mig leva med och njuta av. Det vi fokuserar på får vi mer av så det gäller att fokusera på rätt saker när stressen pressar på.

Peter PC Carlsson

Läs gärna om Tim Ahlgren.
Rösta på månadens blogg i rutan
till vänster på första sidan!
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen  Intressant?

Kommentarer till Enbart

Postat av: helen

Jag skriver upp mina drömmar jag drömmer men det gör jag efter jag vaknat....kanske om jag vaknar till ordentligt på natten så kan jag plita ner lite eftersom det är svårt att komma ihåg annars.

Detta är mitt jobb för tillfället.....att minnas.

Man kan säga att jag jobbar 24 timmar om dygnet.

Jag är sjukskriven och skulle inte orka med ett fysiskt jobb som läget är nu.

Läs gärna om mitt syboldrama jag gjort på min blogg....jag har även lagt in bilden jag ritat till det.

För mig är varje dröm viktig och en del i pusslet jag försöker lägga.

Kram

2009-04-28 @ 13:21:39
URL: http://gussilago.bloggagratis.se

Postat av: Anna

Hej!

Och jag tänker kontra med att vi tänker "same same, but different"... ;)

För jag skrev ju att man inte SKA luta sej tillbaka och acceptera allt, utan ifrågasätta om saker och ting inte kan göras på ett bättre sätt... Det är så man når framsteg och genom att inse att man BÅDE har rättigheter och skyldigheter och genom att lära sej systemet också kan påverka det...

Eller för att beskriva vad jag menar med SINNESROBÖNENS ord :)

"Låt dock aldrig min sinnesro bli så total

att den släcker min indignation

över det som är fel, vrångt och orätt.

Att tårarna slutar rinna nerför mina kinder

och vreden slocknar i mitt bröst..."



Jag valde att se det utifrån den synvinkeln att det finns många (men långt ifrån alla) svenskar som gärna sitter och "förväntar" sej att få sina rättigheter.. Som bittert skyller sina problem på samhället, dvs förväntar sej att ANDRA ska lösa problemen i stället för att själva göra sej delaktiga i sitt eget liv och ta ansvar för sitt eget...

Att man pga "hemmablindhet" lätt glömmer bort att vara tacksam för det som faktiskt finns mitt framför näsan och att gräset inte ALLTID är grönare på andra sidan.. :)



Dessutom, så är det LÅNGT IFRÅN alla amerikaner som får förmånen att utnyttja en sådan tandförsäkring som du pratar om...



Jag har pga min son, som faktiskt blev utdömd som ett "hjälplöst fall" och inte värd att ödsla krut och skattepengar på, upplevt att det finns eldsjälar inom sjukvården och som jobbar i motvind, men jag har också upplevt motsatsen...



Väl mött i texten!

2009-04-28 @ 14:20:39
URL: http://miranna.blogg.se/

Postat av: Anna

...och förövrigt en ENASTÅENDE (ut)lösning på sömnproblemet...

(Du skulle få bli hälsominister i min regering... Haha!)

Ditt sätt är något varje läkare borde ordinera när inte ens "friskvård på recept" (FAR) fungerar...

Ha en bra dag!

2009-04-28 @ 15:12:49
URL: http://miranna.blogg.se/

Postat av: Malin

haha, jaaa, frågan är vem som behövde den bäst! Swedbank eller kommunen!! !! Sömnen är jätteviktig!! Jag har själv problem med sömnen i perioder, då jag har mer värk, och hela jag blir avtrubbad!!! Inte bra... Kramiz M

2009-04-28 @ 19:51:33
URL: http://tidsoptimistens.blogg.se/

Postat av: Skogshuldran Titti

När jag nyligen bytte arbetsplats, så bytte jag även arbetstider.

Jobbar numera fler eftermiddagar än förmiddagar.

Döm om min stora förvåning, när detta medfört att jag fått en mycket bättre nattsömn!

Och jag som alltid trott mig vara morgonmänniska...

2009-04-28 @ 22:41:32
URL: http://skogshuldran.bloggagratis.se

Postat av: Anna

Hihi, tur att jag läste färdigt inlägget. Hann att tänka att, han räknar juck istället för får...

2009-04-30 @ 23:17:58
URL: http://xahxa.blogg.se/

Postat av: Afrodite

Hahaha...ja, förlåt att jag skrattar, men jag blev tipsad av miranna att läsa detta inlägg. Jag har haft en sömnlös natt och nu förstår jag hennes tanke! Himla bra tips! Ska testas redan ikväll!

Inga dåliga biverkningar heller juh...=)

KRAM

2009-05-15 @ 08:43:53
URL: http://afrodite.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0