090217 Enbart Bil

Enbart bil eller snarare hela fordonsindustrin står i fokus. Rädda vad som räddas kan, öppna de statliga kassorna och ge stöd till industrin. Visst känner vi igen ropen. Jag förstår ropen från alla de som annars riskerar att drabbas och bli utan arbete. Det betyder ju inte att det är rätt att ge dem stöd. Saab lanserar nu sin SUV, en stadsjeep. Ursäkta mig men känns inte det lite fel nu när vi pratar om dåliga tider och klimatproblem. Det räcker inte med att göra rätt produkt, den måste också göras i rätt tid. Stadsjeeparnas tid är förhoppningsvis förbi.


Är problemen tillfälliga är risken mindre för staten att gå in med lån. Tyvärr är inte Saab:s problem tillfälliga. År efter år har de gått back, även under den senaste riktigt höga högkonjunktur. Vill vi vara delägare i ett sådant bolag? Själv gillar jag bilen men tror inte på företaget. Hade Saab och Volvo tillverkat hybridbilar så hade deras framtid varit bra mycket ljusare än nu. Lågkonjunkturer leder inte bara till rationaliceringar utan också till omorientering.


Bränsleslukande bensinbilar gjorda i Detroit lär inte ha en hållbar framtid, lika lite som ånglok. När konsumenter söker andra varor finns det bara ett svar för företagen. Att ställa om sin produktion. Snart kommer vi alla att åka i fordon som är antingen hybridbilar eller elbilar. Mot detta hjälper inga lånegarantier eller 800 miljarderdollars satsningar.


I slutänden är det vi som konsumenter som bestämmer vad som är en produkt som skall leva kvar, det gör varken GM-chefer Obama eller ens Maud Olofsson.

Rösta på månadens blogg i rutan till vänster på första sidan! Kan göras en gång per dag februari ut.

Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen  Intressant?
bloggkoll

Ursäkta jag orkar ej svara er just nu!

Kommentarer till Enbart

Postat av: ulle

Det värsta är att nästan all bilindustri ligger här på västkusten. Vårt lilla samhälle har redan blivit väldigt hårt drabbat och värre blir det när närkommunerna också får stora uppsägningar, väldigt tråkigt...

Förstår att bilindustrin går dåligt men att behöva lägga ner allting....

2009-02-18 @ 09:30:47
URL: http://makrames.blogg.se/

Postat av: Monica

Jag håller med dig. Jag har ingenting emot stöd under lågkonjuktur om det är som du sa tillfällig kris. Men om det har gått dåligt hela tiden så kanske det är ett tecken på att folk inte är så intresserad av deras bilar. När jag själv köper bil om nåt år vill jag lugnt skaffa en mijövänlig bil.

2009-02-18 @ 15:40:15
URL: http://monicali.blogg.se/

Postat av: princess 55

JAg förstår inte att man kan gå in med pengar till Carnigie och bankerna men inte till industrier. KAnske någon kan förklara skillnaden?

2009-02-18 @ 17:42:21

Postat av: peter pc carlsson

Skillnaden mellan att gå in med pengar till banker och till tillverkningsindustrin är stor. Har vi inte ett fungerande betal ningssystem som det går att litá på så sprider sig snabbt en oro och alla börjar att dra åt svångremmen. Det är just det som ligger bakom nuvarande kris. Problemen i den amerikanska ekonomin och framförallt i de finnannsiella systemen.



Det har helt enkelt inte funnits tillräckligt med kapital att tillgå och att låna. då sprider sig problemen snabbt som ringer på vattnet.



Det sker även om man läger ner företag men spridningen blir inte lika stor, inte ens om världens största (numera näst största) billtillverkare GM går omkull.

2009-02-18 @ 18:53:41
URL: http://enbart.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0