090223 Enbart Get

Enbart get, en gammal stöt. Ja när jag var lite över tjugo år så flyttade jag ihop med en get. Nja inte så att jag kallade min partner en get, det var jag som hade skägg men det följde med en get på köpet när jag blev sambo. Molly var namnet på geten. Hon är en av mina roligaste upplevelser hittills i livet.


Molly hade mer personlighet än de flesta av oss någonsin kommer att få. Hon var dessutom mycket och jag menar verkligen mycket, egensinnig. Vid denna period i mitt liv bodde jag på landet. Ett stort hus på en gård. Vi hade några åkerlappar med en häst och vår get, Molly. Geten kom och gick som hon ville. Inga stängsel höll henne inne. Oavsett om det var taggtråd eller elstängsel. Hon kröp eller sprang igenom. Molly var nästan alltid i trädgården. Ja om hon inte ville reta bondens tjurar förståss. När hon var på det humöret hade hon krupit under elstängslet med 10.000 volt och stod och buffade med huvudet på tjurarnas bakben.


Till slut blev den plågade tjuren förbannad (vem hade inte blivit det med en get som stångade ditt bakben?) och tog några språng mot Molly som genast skuttade undan. Ibland så långt som till att hon stack ut under elstängslet. Tjurarna stannade, frustade och stirrade på Molly. Hon stirrade tillbaks och till slut gav de upp och gick in för att beta igen. Snabbt var hon åter där och började på nytt att stånga dem på bakbenen.


Molly hade bara ett helt horn, det andra var avsparkat. Det var en häst en gång som fick in en fullträff med ett bakben. En träff som skulle dödat vem som helst av oss. Molly förlorade ett horn och gav sig strax åter på att irritera och buffa på hästen. Det var så som Molly var.


En vacker sommardag när ytterdörren var öppen för att det var varmt kunde jag finna Molly liggandes i kökssoffan. Hon vägrade att gå ut så jag var tvungen att dra ut henne. Sittandes och fika i köket kunde hon glatt komma in och buffa på stolen jag satt på. Ja Molly gillade att jävlas, att retas och att ta plats. Det gick inte annat än att älska henne.


När jag skulle åka och handla så tittade jag mig alltid noga omkring, fanns Molly någonstans i närheten? Gjorde hon det brukade jag gå en liten omväg innan jag gick till bilen. Men oftast såg jag inte henne. Ändå, just när jag öppnade förardörren för att stiga in kom en liten fet get med ful fart och hoppade in i bilen. Hon kom från ingenstans som framtrollad ur intet och sprang rakt förbi mig och satte sig direkt i passargerarsätet.


Molly älskade att åka bil, det var det bästa hon visste. Oftast brukade jag bråka med henne, bli lite stångad, och slänga ut henne ur bilen. Men ibland fick hon följa med. Hon stod alltid upp hela vägen oavsett vad vi körde, oavsett hur skarpa kurvorna var så stod hon där och tittade ut. Det var hennes bil. Hon beteede sig som en majestät. Ers kungliga höghet Molly. Kanske var hon en liten Bernadote get. I vilket fall som visste hon alltid vad hon ville och såg ofta till att hon fick så som hon önskade.


Ofta brukade vi skojbråka jag och Molly. Jag tog i hennes horn, både det hela och det avsparkade och vred och drog i hennes huvud. Snart blev hon lite lagom uppretad och vi började att leka. Ibland rullandes på marken ibland bara som i en dragkamp. Ibland sprang hon bort och kom tillbaks med full fart för att stånga mina ben. Molly och jag var under flera år ett bråkande par. Konstigt nog visste hon nästan alltid när det var slut, när hon skulle lägga av. Samtidigt hade jag småbarn och mot dem var hon alltid ytterst försiktig. Men mot mig och mot tjurarna tyckte hon alltid att hon hade rätt att trycka in ett horn.

Peter PC Carlsson

P.S.
Rösta på månadens blogg i rutan till vänster på första sidan! Kan göras en gång per dag februari ut.
Intressant?
För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas

Kommentarer till Enbart

Postat av: helen

Det låter mysigt.....ett sånt där minne som man vill dela med sig av.

Tack för din kommentar....dom värmde.

Kram

2009-02-23 @ 22:11:36
URL: http://www.gussilago.bloggagratis.com

Postat av: Lena

Hehe kanske den enda som vågade sätta sig upp mot Herr Peter? Tjurig och aldrig ge sig låter precis som en get ska vara.

Kram

2009-02-23 @ 22:19:08
URL: http://aforia.blogspot.com

Postat av: Bitte

Minns tillbaka på 60-talet när min mor o far också hade en get som hette Pia. Det var en del som åkte av vägen för de tittade på geten som stod där. En gång skulle vi passa en bock en vecka. Han var inte så snäll som vår Pia så vi barn vågade knappt gå ut när den var i närheten. En dag skulle min mor gå ut i drivhuset och plocka lite tomater vilket då bocken såg en bakdel och satte fart medan min mor flög rakt in bland alla tomaterna.

2009-02-23 @ 23:05:01
URL: http://bitteohl.blogg.se/

Postat av: Ronny

Hej! Råkade slinka in här för att titta runt lite efter att jag varit inne på en blogg där du skrivit en kommentar och blev nyfiken på din blogg. Trevlig, fin och bra blogg du har och hoppas du inte har något emot oväntade besökare. Välkommen till en titt hos mig. Ha det bra.



2009-02-24 @ 01:53:47
URL: http://www.metrobloggen.se/krhnke

Postat av: Ronny

Det var roligt att du tyckte det och hoppas se dig snart igen. Nu ska jag ta mig en närmare titt hos dig. Ha det bra och jättemycket tack för din kommentar.

http://ronnysinternetshop.blogspot.com/

2009-02-24 @ 09:59:48
URL: http://www.metrobloggen.se/krhnke

Postat av: Toffs

En tossig get är väl trevligt?! Jag skulle också vilja ha ett så egensinnigt djur...:-)



Ja, att bara låte texten flöda är viktigt. Själv kan jag inte koppla bort rättstavningen i min egen hjärna, men jag kan skriva ändå, eftersom jag oftast har en tråd som jag följer. Viktigt är det dock att man får ut det man vill med sin text.

2009-02-24 @ 10:02:19
URL: http://gilgamesh.blogg.se/

Postat av: Mamma Melissa

Ha ha... minns en episod då en man parkerade sin bil bredvid vår och såg att det satt en dobermann i bilen och hur han snabbt parkerade på andra sidan av parkeringsplanen... jag kan inte låta bli att undra vad han hade gjort om han hade sett en get i bilen!:.)



Vad underbar Molly verkade vara i alla fall... jag är helt klart ett Molly-fan nu!:.)

2009-02-24 @ 14:30:13
URL: http://mammamelissa.blogg.se/

Postat av: Häxmamman i Jämtland

Vilket härligt minne, min farmor hade en getfarm och gjorde ost själv, det var massor med getter och killingar...



Minns att hon hade elak gammal bock i en inhängnande och vi varnades för att gå in där...



Jag, min bror och några kusiner gick i alla fall in dit och det slutade med att bocken sprang efter min bror och skulle stånga, men så ramlade min bror och bocken hoppade över han...



vi klarade alla våra rumpor Ler



Kramar

2009-02-25 @ 12:37:19
URL: http://stickmonster.bloggagratis.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0