090302 Enbart Jante

Enbart Jante är något som förföljer många av oss svenskar. Förhoppningsvis kommer vi att inse att det är något negativt. Kanske leder invandring och en ökad internationalisering av vårt samhälle till att vi lämnar Jante bakom oss. Lite då och då dyker det upp kommentarer i bloggen som har åsikter om mig av de mest skilda slag. Faktum är att jag inte bryr mig om dessa anonyma inlägg. Det är Enbart jantelagen som de försöker att upprätthålla. Ingen skall sticka upp, ingen skall tro att den är något.


Själv tycker jag tvärt om, alla bör få möjlighet att sticka upp och alla bör känna att de är något. Tänk om vi kunde släppa känslan av mindervärde, tänk om vi kunde glädja oss åt andras framgång istället för att Enbart känna avund och missundsamhet. Är det något som är riktigt dåligt i vår svenska kultur så är det just detta, missunsamheten och avundsjukan.


Kan vi ärligt glädjas åt grannens framgång, åt vänners karriär, åt syskonens "välartade" barn, snygga man/fru eller måste vi låta vårt tillkortakommande få spelrum? Jag gillar inte Jante, utan anser att den behöver motarbetas för att vi skall känna oss stolta och starka. Svaga personer vill gärna peka på andras brister för att kunna lyfta sig själva. Sverigedemokrater är ett sådant exempel. De spottar och slår på grupper för att själva framstå som bättre. Det de i själva verket borde göra är att jobba med sitt självförtroende och att tro på sin egen förmåga. Inte på bekostnad av andra utan för att även de har ett värde.


Oj oj, jag vet, nu blev det för svårt för många av Sverigedemokraternas läsare. Men jag menar det jag skriver, ni har en egen förmåga, lägg den på annat än att förakta invandrare och se till att tro på er egen förmåga. Ideologier och religioner som bygger på att ställa sig själv över andra är alltid värda att bemötas att bekämpas. Men dess individer är alltid värda att tas på allvar. Jimmy Åkersons ideologi som ordförande i Sverigedemokraterna har jag inte mycket till övers för. Men Jimmy är skicklig på att lyfta fram hur synd det är om Sverigedemokraterna. De är inga hjältar de framställer sig själva som offer. Offer som vi skall tycka synd om.


Journalister är elaka emot dem, andra partier fäller hårda ord emot dem eller vägrar att debattera. Allt detta nyttjar SD för att framstå som sanningsägande martyrer. Det är en klok strategi, många har redan gått på den och fler kommer att falla i fällan. Själv anser jag att deras ideologi bör bekämpas, precis som jag anser att religiös fanatism bör bekämpas oavsett om den kommer från Knutby eller Hamas. På samma vis bör var och en av oss bekämpa Jante som vi bär inom oss för att istället våga tro lite mer på oss själva. Antingen känner vi oss bättre för att vi utvecklas och tar steg uppåt, lär oss mer, kan mer och förstår mer. Eller så känner vi oss bättre genom att söka fel och brister hos andra, trampa ner andra, mobba andra och påstå att just vi, vår ras, vår tro, vår ideologi är överlägsen de andras.


Det senare fallet som väljs av tex Sverigedemokrater, religiösa fanatiker och mobbare är bara ett sätt att känna sig bättre genom att peka på att andra är sämre. Egentligen tycker jag synd om dessa människor. Men samtidigt anser jag att det de står för och det de gör måste bekämpas. Så upp till kamp, upp till kamp mot dumhet, Jante och politisk och religiös fanatism.


Peter PC Carlsson

P.S.
Nominera gärna en eftertänksam blogg till Enbart Månadens för Mars. Nominering sker till 15 mars. Därefter kan man dagligen rösta på sin favorit, månaden ut.

Intressant?  För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas
Kommentarer till Enbart

Postat av: Cecilia

Att kritisera andra för att känna sig bättre tillmods själv....usch, fy!!!

2009-03-03 @ 08:17:42
URL: http://cilla-cecilia.blogspot.com/

Postat av: Kattis

Håller med föregående talare..



Usch för de som mår bra av att få andra att må dåligt..

Fins så många av dem..

Skulle bara veta:s





Men om vi går från politikernivå, tro, och ner till den "vanliga" människan.

Vet alla om att de jobbar så hårt för jantelagen:?

Eller är de bara fast och behöver någon som visar med fingret lite.



En liten snabb upplysningskurs,

inte som pekar på hur någon ska uppträda,

men vad jantelagen är,

vad den gör,

hur den får folk att göra:?



Alltid svårt att få det skrivna ordet rätt,

få det att förstås så som man menar..

Vi får väl se om minkommentar uppfattas så som det är enat.



Men, ja,

hur ska vi få folk at tycka om sig själva

och därigenom tycka om andra...



Kan man inte glädja sig i sig själv,

kan man inte glädjas över andra heller.

2009-03-03 @ 09:07:26

Postat av: fia

MAN måste kunna glädjas åt andra för att kunna utvecklas anser jag , att kunna glädjas och inte visa avundsjuka , är nogot som jag hoppas på att se mer av i framtiden , det jag kan göra åt det är att lära mina barn att alla har rätt till att känna glädje , hoppas på fram tiden ja.

OCH ATT KUNNA GE GLÄDJE .

2009-03-03 @ 13:18:16
URL: http://ajaxen.blogg.se/

Postat av: Nina

Man SKA sticka upp och tro att man ÄR något! För man behöver ju inte förtrycka sig själv... det finns andra som gör sina försök, och det räcker.

2009-03-03 @ 15:57:02
URL: http://ninajohangarden.blogg.se/

Postat av: Skogshuldran Titti

Den som kan vara nöjd med sig själv, sitt liv, sina insatser och ansatser samt tar sina tillkortakommanden för vad de är, behöver inte gömma sig bakom Jante!



2009-03-03 @ 20:56:05
URL: http://skogshuldran.bloggagratis.se

Postat av: Robin

Magnifikt skrivit.



Höll själv på att närma mig sverigedemokraterna.. men efter denna läsning så har jag öppnat ögonen lite.



Keep on going man !

2009-03-04 @ 17:59:20

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0