090305 Enbart Lyckans smed

Enbart lyckans smed smider järnet när det är varmt. Formar sitt liv och sin framtid när det går. Själv har jag fastnat för Nalle Puh. Den lille dumme björnen som alltid är beredd att ta tillvara det som passerar honom. Varje tillfälle att ta tillvara något bra lyckas han finna. Varje tillfälle lyckas han ta tillvara. Vad annat är det än sin egen lyckas smed!


Vi föds och vi dör med helt olika förutsättningar i olika sociala miljöer och med helt olika möjligheter. Ändå är det just vi själva som ytterst formar just våra liv, trots vår bakgrund, trots våra förutsättningar. Jag är trött på att höra hur man tillåter att en persons bakgrund (vilken det än är) förklarar och ibland överslätar ett beteende eller agerande. En persons bakgrund och uppväxt kan vara en förklaring men inte något som legitimerar och urskuldar.


Ibland hör vi saker som att "ja visst men han var ju full" som en bortförklaring till diverse dumheter. Att det kan vara en förmildrande omständighet har jag svårt att se, snarare en graverande. Var och en av oss är ansvariga för våra handlingar och våra liv oavsett om vi vill det eller ej. Ingen av oss har rätt att smita undan detta ansvar. Ibland orkar vi inte, ibland vill vi fly. Men hur vi än flyr kommer vi aldrig ifrån just ansvaret för våra liv och för hur vi väljer att leva, hur vi väljer att vara gentemot andra.


Det är genom vårt agerande mot oss själva och gentemot andra som vi bedöms inte beroende på våra fina tankar eller höga moral. Vi är vår egen lyckas smed inte för alla våra möjligheter utan trotts våra förutsättningar. Jag kan inte annat än beundra alla kämpande människor som lever sina liv i motvind, som lever i en ständig uppförsbacke men som ständigt ser framåt, som ständigt finner hopp även där det bara finns mörker. Det är dessa människor som borde vara våra hjältar. Ensamma föräldrar med taskig ekonomi, deprimerade och självmordsbenägna som trotts allt bestämmer sig att leva ännu en dag. Mobbade och jagade som väljer att stå emot.


Alla dessa hjältar, alla dessa människor som trotts förutsättningar är sin egen lyckas smed.

Peter PC Carlsson

P.S.
Tack för alla era kommentarer. Hinner inte svara i era bloggar just nu.

Nominera gärna en eftertänksam blogg till Enbart Månadens för Mars. Nominering sker till 15 mars. Därefter kan man dagligen rösta på sin favorit, månaden ut.

Intressant?  För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas

Kommentarer till Enbart

Postat av: Skogshuldran Titti

Det finns ett talesätt:

Så som du vill att andra ska vara mot dig,

ska du vara mot dem!

Sunt vardagsförnuft!

2009-03-05 @ 22:38:20
URL: http://skogshuldran.bloggagratis.se

Postat av: helen

Tack för ett fint inlägg...jag håller helt med dig.

Kram

2009-03-05 @ 23:34:39
URL: http://gussilago.bloggagratis.se

Postat av: tess

Ja kikar förbi... önskar dig en go fredagkväll... tänkte att ja själver skulle ha en sådan.... //Tess

2009-03-06 @ 18:34:25
URL: http://tess701.blogg.se/

Postat av: Vida

Kloka ord. Det handlar ju fortfarande om att göra det man kan utifrån det man har och om man fokuserar på sina möjligheter istället för sina begränsningar.



/Liv

2009-03-06 @ 23:16:33
URL: http://adventure-life-vida.blogspot.com

Postat av: syren

Mycket kloka ord! Självklart att man måste ta ansvar för sig själv. Kram

2009-03-07 @ 19:29:21
URL: http://www.metrobloggen.se/abc

Postat av: Lena

Go kväll i skrivarstugan,

Kloka ord som vanligt. Men ibland är det svårt att vara sin egens lyckans smed. Speciellt när sorgens klor suger tag i en och man känner bara hopplöshet. Då är det svårt att se att det är jag som ser till min egen härd. För ibland ges jag inte den möjligheten och kan då heller inte skydda de mina mot död, ondska och illvilja. Då känner man sig inte som en lyckans smed utan snarare sig som en misslyckad smed. Och då vore det skönt att kunna vara Nalle Puh, en björn med väldigt liten hjärna. =) En Nalle som är kramgo och som säger så tokiga och ofta kloka saker. En Nalle som får andra att småle. Tyvärr är jag ingen Nalle som kan skala bort sorg och ondska. Utan endast en Nalle som står där med sin famn och som försöker läka öppna sår som blöder. En Nalle som svär tyst för sig själv och förbannar livet för vad det utsätter oss för. En Nalle som skulle hugga av sig sina armar, ben, ja allt för att skydda sina barn från den sorg som slår klorna i dem. En Nalle eller snarare en tigrinna som försvarar de sina med klor och tänder. Men visst vore det väl skönt att kunna vara Nalle Puh.

Kramis Lena

2009-03-07 @ 19:34:29
URL: http://aforia.blogspot.com

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0