090325 Enbart Utan

Enbart utan, en del är utan, har alltid varit utan och förblir utan. Andra har ett överflöd, har alltid haft ett överflöd och kommer troligen alltid att ha ett överflöd. Beroende på var vi föds, av vem vi föds så avgörs till stora delar våra liv. Vi föds utan eller med möjligheter i överflöd.


Om jag blivit född i USA hade blivit amerikan och pratat engelska, skulle jag fötts i Pakistan vore jag troligen muslim och om jag vore född i Afghanistan kanske jag till och med varit Taliban. Det bär mig emot att erkänna det. Men visst skulle jag kunnat vara Taliban Inte för att jag sympatiserar med dem, tvärt om jag anser att de är bland det mest avskyvärda som finns. Jag hade troligen varit Taliban för att jag formats av det samhälle jag växt upp i. En skäggig man som tillber Allah och förtrycker kvinnor. Fy fan, tur att jag inte fötts just där.


Tänk om jag fötts som kvinna i Somalia, då hade jag antagligen inte haft varken inre eller yttre blygdläppar, inte heller någon klitoris. Självklart skulle jag ha fötts med ett fullt utvecklat kön men som en rit hade det sedan blivit stympat. Min rätt till sexualitet hade tagits ifrån mig.


Var och en av oss formas och styrs av den kultur vi växer upp i. Ofta ligger fördomar och religion bakom ett samhälles utformning. Som man född i ett land som Sverige har jag nästan alla fördelar man kan ha. Som kvinna född i Afghanistan eller Somalia skulle jag födas utan stora möjligheter att forma mitt egna liv.


Ibland tror jag att det är bra att tänka på hur privilegierad jag är, hur privilegierade vi är som lever här. Men det betyder inte att vi ej kan lida, att vi inte mår bra. Även här blir vi sjuka och får kämpa var dag för vår överlevnad, såsom Sabina gör just nu. Hennes kamp mot sin långt framskridna cancer är en kamp mot tiden. Var dag är en vinst men också en seger fylld av smärta.


Det är i jämförelse med andra vi kan känna oss rika, lyckligt lottade och kanske också lära oss att uppskatta våra liv så som de är.

Rösta på månadens blogg i rutan till vänster på första sidan!

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen  Intressant?

Kommentarer till Enbart

Postat av: Linda

Viktigt att stanna upp och tänka hur bra vi har det egentligen!

2009-03-26 @ 09:40:33
URL: http://fetmaoperation.blogg.se/

Postat av: Malin

Tyvärr kan jag inte ta på mig äran, med bilden alltså! Det var fler än du som trodde att det var jag på bilden, vi är ju båda mörka och bär tofsar då och då. Visst föds vi "med eller utan", men jag tror att vi kan nå hur långt vi vill, om vi bara bestämmer oss för det. Håller med om att varje dag är en gåva...Kramiz M

2009-03-26 @ 18:28:26
URL: http://tidsoptimistens.blogg.se/

Postat av: ulle

Som vanligt har du enbart kloka ord. Fantastiskt bra skrivet och verkligen tänkvärt!

2009-03-26 @ 21:55:39
URL: http://makrames.blogg.se/

Postat av: Tindra

Kikar in och får med mig en bunt med tänkvärt!



Å i kväll har jag inte röstat på nån av dom andra utan på mig själv.

Det är jag banne mig värd:-)

2009-03-27 @ 01:23:45

Postat av: Häxmamman i Jämtland

God morgon kära bloggvän!



Jag har varit in och röstat varje dag men inte hunnit att läsa dina inlägg men ska göra det ikväll nu när jag äntligen är hemma/Kram

2009-03-27 @ 05:59:33
URL: http://stickmonster.bloggagratis.se/

Postat av: Häxmamman i Jämtland

God morgon Peter!



Du har en sak hos mig/Kram

2009-03-28 @ 07:50:19
URL: http://stickmonster.bloggagratis.se

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0