090526 Enbart Flanör

Enbart flanör, eller konsten att flanera. Idagens produktions och konsumtionssamhälle där vi ständigt skall vara tillgängliga och alerta har vi glömt konsten att flanera. Då och då uppväcker jag denna konst för mig själv och blir en udda flanör på söders höjder. När jag slår på ordet flanera i synonymordboken säger den följande: Strosa - matchar till 86 procent, Spankulera - matchar till 80 procent, Spatsera - matchar till 70 procent, Promenera - matchar till 64 procent.


Möjligen kan jag instämma i de tre första påståendena men att promenera är något annat. När du flanerar gör du det utan något egentligt mål. Du går ut går omkring, ser vad som finns i din omgivning och du gör det utan något som helst mål.


Till stora delar har vi tappat vår förmåga att flanera. Inget vi gör är längre utan mål och mening. Vi lär oss från barnsben att vara effektiva och att ha en mening med det vi gör. Inget fel i det, men vi missar livet. Så då och då ger jag mig ut som en flanör i staden. Steg för steg söker jag mig fram längst gatornas kullestenar eller dess cementerade plattor. Längst vägen och huskropparna söker sig min blick och jag tar in den omgivning jag flanerar i. Det finns inget mål och mening med min färd, jag bara flanerar.


Målet är flanerandet isig, att bara vandra runt, njuta av den omgivning jag finns i och ta in den medan jag vandrar.


Oftast promenerar vi från en plats till en annan. Eller vi går målmedvetet för att det är bra för människokroppen att gå en halvtimme om dagen. Så vi går! Jag går. Men ibland, ibland så flanerar jag och vet inte vart jag hamnar eller hur lång tid det tar innan jag åter finner vägen hem. Det är kanske då om någonsin som vägen har mål och mening med sin färd.


Tidigare inlägg idag: Enbart Feministiskt Initiativ, Enbart Flanör, Enbart EU.

Rösta på Månadens blogg i rutan till vänster på första sidan.

Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen  Intressant?
Kommentarer till Enbart

Postat av: Malin

haha, jaa det hoppas sannerligen jag också!! I morgon blir flytten av i alla fall, och vi ska alltså slås ihop med en hemtjänstgrupp till, vilket innebär ytterligare 9 fruntimmer, till våra 16 som vi är nu!! Kramiz M

2009-05-26 @ 20:03:16
URL: http://tidsoptimistens.blogg.se/

Postat av: Tesstamente

Du har påmint mig om en del av livet som jag har glömt bort. Så.. imorgon ska jag flanera.

2009-05-26 @ 20:40:13
URL: http://tesstamente.blogg.se/

Postat av: Lena

Go kväll vännen (maken hehe)

Tassar inför att se om du har lyckats håsa upp dig igen efter en veckas vila. Men nä det verkar vara lugnt. Ta det nu fortsatt lugnt så att hjärtat håller sin rytm.

Kramis (från makan)

2009-05-26 @ 22:09:09
URL: http://aforia.blogspot.com

Postat av: Anna

Haha! Du gav mej dagens garv...

Ja du, "the bald spot" KAN vara ett dilemma, men om du säger att det är rakat med vilje, så kanske det blir en innegrej..

En start på en ny trend à la munk... ;)



Men då en följdfråga?? Varför har du ännu inte fallit under rakhyveln, som många andra av den manliga befolkningen och avlägsnat resten...

Go wild n' crazy, liksom.. fniss

Nu till det DU skriver...

Söder är UNDERBART och i mina ögon till för att flanera på... :)

Och jag håller helt och hållet med det där med att alltid ha ett mål... Att det alltid ska handla om att ta sej från punkt A till punkt B...

Det är bl a därför som jag notoriskt VÄGRAR att skaffa mej GPS, för man kan ju "flanera" på fyra hjul också... ;)



Ha en jättebra kväll!!

2009-05-26 @ 22:34:50
URL: http://miranna.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0