130731 Enbart vår förmåga

Enbart vår förmåga är större än vår vilja att rätta till det som är fel.

I Per-Anders Fogelströms romansvit om Stockholm fans det bl.a. en mening som fastnade i mitt huvud. Det var modern till ett av de fattiga Stockholmsbarnen som uttryckte sin oro för sitt barn så här: "Olof är så lik sin far, han har en vilja som är så mycket starkare än sin förmåga!"

För en del människor är det så, de har viljor som kan försätta berg och de kan klara det omöjliga även om deras personliga pris många gånger blir högt. Men för de flesta av oss är det tvärt om. Vi har en förmåga att göra något som är så mycket större än vår vilja att faktiskt göra det.

Vill vi kan vi skapa ett samhälle som är jämställt, vill vi kan vi genast utjämna en rad olika skillnader. Vår gemensamma förmåga finns, kunskapen finns men det är ytterst inte möjligt att göra när viljan att förändra saknas.

Så vi skall ställa oss frågan om vi vill leva jämställt? Eller är det så att vi egentligen vill fortsätta att leva i ett samhälle där kvinnan skall underordna sig mannen? Visst ställer vi den frågan är det ju provocerande och alla lär reflexmässigt säga att det är klart att de vill leva jämställt. Men talar de verkligen sanning då?

För skulle vår vilja förändra så finns vår förmåga. Tvärt emot Olofs mor i Fogelströms bok så är jag rädd för att viljan saknas trotts att förmågan att förändra finns.

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!
Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?
 

130730 Enbart skuldkrisen är skapad och kan avslutas i det finansiella systemet!

Enbart skuldkrisen är skapad i det finansiella systemet och kan avslutas i det finansiella systemet.

Det är många som säger att de inte förstår ekonomi, varken den egna eller världsekonomin. Tyvärr finns det de som säger sig förstå och som samtidigt har möjligheten att ställa till det riktigt ordentligt.

Den ekonomiska krisen som vi säger startade 2008 (men som egentligen startades långt tidigare) kommer troligen att ta nya och negativa vändningar under hösten och åren framöver. Anledningen är enkel. Det har under lång tid "skapats" värden som det inte finns täckning för. Spekulationer har kunnat belånas och öka "värde" som egentligen inte har någon grund för sin värdeökning. 

Visst kan det vara svårt att förstå ekonomi. Men låt oss säga att de finansiella systemen (ex banker) har som egentlig uppgift att vara ett stöd för företag att kunna växa. Tillväxt i ett land skapas av att det samlade värdet av vad landet har producerat är värt mer än det var för ett år sedan. 

T.ex. om Volvo producerar fler bilar men för samma kostnad som året tidigare så har man skapat ett värde. I bankvärlden kan man inte skapa värde, man kan bara skapa förutsättningar för andra att skapa värde. Det är bra och sunt, men det stora delar av världen har sett sedan avregleringen av de finansiella marknaderna är att man skapar fiktiva värde med hjälp av spekulation, ofta kortsiktiga. Detta är varken riktiga eller bestående och mycket osunt.

En fråga som kommer att bli allt mer uppmärksam är vad som skall göras med alla individer och länder som inte kan betala de skulder man dragit på sig. Här är det enkelt att låta moralen tränga fram och spöka till det. Har du skaffat dig skulder skall de betalas! Det är lätt att hålla med om, men om konsekvenserna av denna rättmätiga moraliska linje blir att allt fler drabbas så är det skäl att se över sitt etiska rättesnöre! Dessutom ligger den moraliska skulden snarast hos den som delat ut en kredit till något som det inte finns täckning för. 

Problemet ligger alltså ofta i kreditgivningen. Man har givit kredit till saker som saknar ett värde, därmed har man framförallt den ekonomiska men även den moraliska skulden till de kriser och skuldbördor som uppkommer. Grunden för den finansiella marknaden är att bedöma och värdera och därefter ge lån efter låntagarens förmåga. När man helt åsidosätter och skiter i både värden och betalningsförmåga så har man onekligen ett mycket starkt moraliskt ansvar till överskuldsättningen. Det är vad vi har sett både på individnivå och nationell nivå.

Så länge det finns uppblåsta värden och skulder kopplade till dem så kommer det förr eller senare att leda till att dessa värden skrivs ner. De skulder som har uppkommit i den finansiella marknaden kan också försvinna där, dvs skulderna måste för eller senare avskrivas. Frågan är bara vem som skall stå för kostnaderna?

Idag råder det onekligen en obalans i finansmarknaden där den tagit en stor del av ett samhälles ekonomi och inte längre bara agerar som stöd för ekonomisk utveckling och själv blivit en gökunge i samhället. Hur man än gör i framtiden så kommer det att bli lite fel. Men de största felen är redan begångna och nu är det frågan om att rätta till dessa fel. Det måste leda till att finansmarknaden får ta ordentligt med stryk för alla de fel man har begått. 

Det vore bättre att detta skedde nu än om några år när problemen blivit allt värre. Så nu är det dags att bita i de sura äpplen som finns och fälla bankerna och rädda de överskuldsatta såväl individer som länder. Detta i full medvetenhet om att riskbenägna banker faller.
 

Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas! 

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


20130730 Enbart män som tar ansvar för jämställdhet

Enbart män som tar ansvar för jämställdhet är starka män!

Javisst är det så, män som tar ansvar för jämställdhet är starka män som vågar stå för något de tror på. Jämställdhet är inte en fråga för ett kön lika lite som att motverka apartheid var en fråga bara för de svarta. Ingen jämförelse i övrigt, men det vi män måste förstå är att vi har en roll i jämställdhetsarbetet. Antingen stöder vi den eller så är vi emot den. Möjligen skulle vi kunna vara likgiltiga... vad det innebär för ställningstagande får var och en räkna ut.

Idag 2013 i Sverige skulle jag till och med vilja gå så långt som att säga att det är fegt att inte våga säga att man är för och vill medverka till jämställdhet. Men visst finns det fortfarande många män som inte förmår eller vågar bidra till ett jämställt samhälle. 

De behöver vårt stöd, genom att vi ständigt påpekar när de är kvinnoförnedrande, sexistiska eller bara dumpar över hela vardagen på kvinnan där hemma. Antagligen har alla män en manlig kompis som skulle kunna bidra och säga till om att nu blev det nog lite fel. 

Själv har jag antagligen långt kvar tills jag är en riktigt jämställd människa. Det är ofta vårt kulturella arv som styr oss att inte förmå mer än vad vi gör. Hoppas att det finns vänner i min närhet som kan hjälpa mig att påpeka mina fel och brister för jag vill mer än jag förmår. Det är ofta vårt kulturella arv som styr oss att inte förmå mer än vad vi gör.
 

Peter PC Carlsson

 

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas! 

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


RSS 2.0