081228 Enbart The World

Enbart the world. Ja varken mer eller mindre, hela världen. Är det så att den gör en sista ansträngning inför det nya året? Israel attackerar åter Palestina, och människor dör i hundratal. Västvärlden låter det pågå. Den enda av alla orimliga förklaringar jag kan finna är att vi fortfarande finner att deras situation under andra världskriget hade vi kunnat göra något åt. Men underlät att göra det.


Det är sant vi ingrepp inte i tid, trotts att regeringar visste, mot utrotning av judar, kommunister, romer och oliktänkande. Vi visste men lät dem utrotas. Det är och förblir en skam. Men på vilket sätt kan det rättfärdiga att vi åter stillatigande ser hur mord begås på en civil befolkning? Det är åter en skam att vi i Sverige och övriga västvärlden inte agerar gentemot Israels agerande idag. Eller gentemot Hamas som utnyttjar sin befolkning. De håller tillsammans på med ett systematiskt folkmord gentemot Palestinierna.


Att det ligger storpolitik bakom vet vi, att USA:s uppbackning är nödvändig vet vi också. Frågan är om Obama vågar gå emot en stor och stark inhemsk opinion för att stoppa Israel? Är vi verkligen på väg in i en ny värld?


Obama kommer att ta över ett USA med ett enormt underskott såväl i statsfinanser som i bytesbalans. Han har två krig att ta hand om, ett i Irak som han vill avveckla, ett i Afghanistan. Han har dessutom den värsta lågkonjunkturen sedan 1930 talet. Den amerikanska bilindustrin hotar att helt kollapsa och så gör den amerikanska dollarn. Fler och fler företag och länder funderar och börjar använda Euro som sin valuta. För Euro har visat sig mer stabil och pålitlig än dollar.


En stigande arbetslöshet och minskad konsumtion, hos de redan tungt skuldsatta amerikanska hushållen, kommer att förlänga lågkonjunkturen. Han har mycket som talar emot sig, den nya presidenten.


The World skakar och vi behöver agera! Men inte för världens skull som så ofta påstås, utan för vår skull. Världen kommer att klara av människans härjningar, men frågan är om vi själva gör det? Vi har att välja att anpassa oss efter vad som krävs för att hålla världen i ballans eller att tillåta temperatur och klimatförändringar att utrota oss. Sanningen är den att var gång vi tar bilen så har vi också bestämt oss för att det är ok att mänskligheten utrotas. Jag är av den uppfattningen att situationen i världen är bra mycket allvarligare än vad vi erkänner, åtminstone när det gäller vår miljöförstöring.


Den världsomspännande lågkonjunkturen är bra för oss, den minskar utsläppen. Kanske är den vår räddning för att kunna gå in i ett nytt år. Ett år då vi tar oss an utmaningar på ett nytt vis. Vi inser att det går inte att underlåta att agera oavsett vad det gäller.


Kanske, kanske blir det så. Det är en from förhoppning att bedja om, att hoppas på, att jobba för!

Peter PC Carlsson

Intressant?
Sprid på alla sätt du kan för att nå målet för Sveriges största blogginsamling för barncancerfonden.
För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas! 

Kommentarer till Enbart

Postat av: Hontass

Har man bara nära och kära omkring sig så blir det en bra jul ändå utan snö!



:)

2008-12-28 @ 15:42:23
URL: http://hontass.blogg.se/

Postat av: Nina

Allt detta krigande och utrotande av människor gör mig kräkfärdig. Är vi verkligen så neanderthalaktiga fortfarande... så vi måste banka på varandra. Det verkar inte bättre.

2008-12-28 @ 16:29:45
URL: http://ninajohangarden.blogg.se/

Postat av: Skogshuldran Titti

Bra utropat! Hoppas du får många genomtänkta kommentarer!

Jag har inget förslag på lösning av konflikten vid Gazaremsan, men faktum är ändå att ont aldrig har lyckats att med ont fördrivas!

Lite sarkastisk kan man ju tycka att om USA kallar hem sina pengaslukande arméer, så kan kanske den egna ekonomin hållas över vattenytan?

Och miljön får vi alla hjälpas åt med, så gott var och en kan...

2008-12-28 @ 20:38:36
URL: http://skogshuldran.bloggagratis.se

Postat av: helen

En gång var det en reporter som först frågade en politiker hur vi skulle få slut på alla krig......och ni kan ju tänka er det svaret...............långt.

Sen frågade reportern ett barn, barnet svarade.

"Dom kan ju bli sams"......enkelt va?

2008-12-28 @ 21:52:24
URL: http://gussilago.bloggagratis.se

Postat av: Hontass

ha ha Ja det är nog så! för förfärdad blev han ;)

2008-12-28 @ 22:36:03
URL: http://hontass.blogg.se/

Postat av: Frida J

Jag tycker att det är dåligt att vi fortsätter med våra utsläpp med växthusgaser. Vi tar ju snart död på oss alla!

2008-12-29 @ 21:24:55
URL: http://fridajs.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0