090717 Enbart Barn

Enbart barn kan gör mig så varm om hjärtat. Inget annat, absolut inget annat kan värma mig så som just barn. Jag tittar ofta på vackra kvinnor och blir glad, men det är just barn som värmer mitt hjärta. Så fort min kropp får tillfälle att koppla av, så fort jag får lite lugn runt om mig så kommer det viktigaste i livet fram. Barnen. Vad annat är överhuvudtaget värt något än just barnen?


Det är lätt att leva livet så fort, att tro och försöka hinna så mycket att vi inget annat kan än att jäkta och försöka hinna med oss själva och allt det vi vill. Men så får vi en paus, så får vi en liten sutnd över och det är då vi vet att det är barnen som spelar roll. Det är de och enbart de som är viktiga.


Jag tror inte för en sekund på att det är bra att vara Curlingförälder. Tvärt om tror jag att barnen själva måste få kämpa, de ska sträva och jobba för att uppnå sina mål. Sina mål, inte mina. De ska få jobba för att nå någonstans, men vi som vuxna skall visa dem vägar att gå. Ibland kanske de lyssnar ibland inte. Men de lär sig, och de lär sig snabbt. Jag tror att det bästa vi kan göra som vuxna är att vara förebilder, att visa på vägar och stödja dem i deras drömmar. Det är bara det vi kan göra. Allt annat är förgängligt.


Jämt och ständigt känner jag saknad efter mina barn. De barn som jag skildes från för snart tio år sedan. Men jag vet att de har världens bästa mamma och de har en grundtrygghet i sig själva som jag verkligen önskar att alla människor kunde ha. Fast jag är inte där. Jag ser dem, träffar dem, kommunicerar med dem och finns alltid för dem. Men jag saknar deras dagliga närvaro. Jag saknar att få göra läxorna tillsammans, att få sätt plåster på deras sår. Jag saknarr att få tvätta deras tvätt, att få förmana och att få ban na dem när de gör saker de inte skall göra. Jag saknar att höra deras röster, att se deras kalsonger på golvet, att plocka deras tvätt. Jag saknar att höra dem spela musik när jag skall sova och jag saknar att plocka undan deras disk efter deras fester!


Vad vore dagen, ja vad vore livet utan barnen? Tomt och torftigt. Det är just barnen som är målet med våra liv. Att se till att människosläktet fortlever, att vägleda unga till mogna vuxna. Vad annat kan egentligen spela någon roll?

Nomiera en eftertänksam blogg till Månadens Blogg.

Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen  Intressant?


090714 Enbart Jag

Enbart jag, enbart jag, så naken, så ensam så helt och hållet jag. Var och en av oss föds utan kläder, utan något annat än hopp att bli omhuldade omhändertagna. Några av oss föds med bättre förutsättningar än andra. Du och jag, och alla andra i västvärlden. Var och en av oss föds med en silversked i munnen.


I jämförelse med andra i just vår omgivning är det lätt för en uteliggare att se att han har det sämre än nästan alla andra i Sverige. Ändå har han en silversked i munnen jämfört med stora delar av jordens befolkning. Så är det. Det är ett faktum. Vi har det bra och vi fortsätter att bekymra oss om våra vikter. Inte för att vi har brist på mat utan för att vi är för feta. Vadå kris?


Tänk om vi ändå kunde lära oss lite perspektiv. Jag är rik som ett troll, i jämförelse med nästan alla på jorden. Men jag är en medelsvensson i Sverige. Dock har jag tillräckligt för att kunna leva mitt liv på ett mycket gott vis.


Någonstans i allt finns jag. Någonstans bland bör och måsten finns jag. Det är jag som väljer, det är jag som avgör vad just jag skall göra. Många har åsikter, många tycker och en del till och med kräver eller förväntar sig. Ytterligare några tar till och med för självklart att jag skall göra något. Att jag skall bete mig på visst vis.


Så ser våra liv ut. Vi kan välja att följa kraven, förväntningarna eller vi kan välja att leva just vårt liv.


Om det är något jag önskar, oavsett vad jag själv tycker, så är det att mina barn lever just sina liv. Att de tar för sig av livet, att de trampar på alla dem som vill förminska dem, på alla dem som vill begränsa dem, på dem som inte själva orkar leva sina liv utan hackar på andra. Om det är något jag önskar, så är det just det, att barnen finner kraft att leva ut, att leva sina liv. Att de kan leva dem just så som de vill. Starka, fria och fyllda av lust, av längtan. Enbart det önskar jag mig, enbart det!

Älskade barn, stå på er, var stolta för just de ni är. Det är jag, stolt över er. Stolt som en tupp, stolt så som bara en far kan vara. Och långt stoltare än vad en eller annan fet padda förmår.

Nominera en eftertänksam blogg till Månadens Blogg.

Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen  Intressant?


090707 Enbart Kris

Enbart Kris lever vi i. Dag efter dag följer vi krisen, ser hur värdens ekonomier tappar fart och hur vi sammantaget får en allt sämre köpkraft. Allt detta är sant och krisen kommer att fortsätta ytterligare ett tag, antagligen några år. Skillnaderna mellan de som har jobb och de som inte har är stor. Vi som har jobb har egentligen bättre tider än på mycket länge. Lägre skatter med över 1.000 kr mer över i månaden, lägre räntekostnader som för alla som har hus eller bostadsrätter minskar kostnaderna med upp till flera tusen i månaden.


Så krisen drabbar framförallt de som inget har. De som inte har jobb, de som inte har hus/bostadsrätt. I det sista fallet genom att hyrorna inte sjunker lika mycket till följd av sänkta räntor.


Men den stora förloraren i en kris är staten. Varje arbetslös ökar kostnaderna för staten. Både i form av att staten ytterst får betala A-kassor och att det blir en minskad konsumtion och momsintäckterna sjunker. Så nu stiger statens utgifter samtidigt som inkomsterna minskar. Resultaten blir underskott.


Det är lätt att ropa på än högre underskott, att ropa på än mer satsningar från staten. Men staten fungerar ytterst på samma sätt som en privatekonomi. Alla lån skall betalas tillbaks. Det finns alltid någon som lånar ut som vill få tillbaks sina pengar. Från att ha gjort ett överskott på ca 130 miljarder räknar Borg med att göra ett underskott på ungefär lika mycket. Skillnaden är ca 250 miljarder kronor. 250 miljarder minus. Det motsvarar ca 27.000 kr/person av oss 9 miljoner svenskar. 27 tusen som var och en av oss, gammal som barn får i ökad skuld.


Statens skuld är vår skuld. Det är vi som är staten, det är vi som skall betala tillbaks. Vi har enbart en regering som vi bett sköta jobbet åt oss. Så ytterst handlar de politiska diskussionerna om på vilket sätt vi tror att det blir bäst med den ena eller andra politiken för att var och en av oss skall behöva betala så lite som möjligt för en gemensam välfärd.


Givetvis kan man diskutera vad som skall ingå i välfärden, men det är ändå på marginalen. Det som gör den stora skillnaden är att se till att så många som möjligt av oss som bor här bidrar till intäkter för staten Sverige.


Ett av Sveriges största problem är trotts krisen att vi är allt för få invånare. Fler invånare både ökar konsumtionen och bidrar till att få de ekonomiska hjulen att snurra och leder till ökade intäkter för staten. Vi har ökat vårt barnafödande men fortfarande är vi i behov av invandring till Sverige för att kunna klara en allt mer åldrande befolkning. Det är något som en Sverigedemokrat inte ens kan förstå, än mindre acceptera. Sverigedemokraternas linje leder till att de gamla kommer att få en allt mer sänkt pension. Jag går inte igenom det här och nu men det hänger samman med antalet som arbetar i Sverige gentemot antalet som är pensionärer.


Kort och gott behöver vi fler som arbetar och drar in inkomster till staten. Långsiktigt genom att vi skaffar fler barn eller att vi öppnar upp för en betydligt liberalare invandring. Sverige har börjat att öppna upp för en liberalare invandring och gjort det möjligt för arbetskraftsinvandring i landet. Ett bra steg för att lösa vår långsiktiga kris, med en åldrande befolkning som ökar medan den arbetande befolkningen inte ökar i samma takt.


Vår kris är långt ifrån enbart ekonomisk. En av de få saker som kortsiktigt är bra med krisen är att det påverkar miljön positivt. Men långsiktigt är även den ekonomiska krisen ett stort problem för miljön. Mer om det en annan gång.Nominera en eftertänksam blogg till Månadens Blogg.

Peter PC Carlsson
P.S. Jag vet att detta inlägg inte leder till mycket kommentarer men tack för att du orkat läsa hela vägen hit.
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen  Intressant?


090705 Enbart Långsamhet

Enbart långsamhet är något vi har så svårt med. Står vi i en kö och vi ser att andra köer bredvid går fortare så blir vi lätt stressade. Kör vi bil och kom mer bakom någon som kör lite för långsamt så är vi nästan beredda att riskera livet i vansinniga omkörningar för att komma förbi. För att inte tala om fotgängare som går i bred och dessutom så långsamt att vi näst intill blir hysteriska.


Livet ska gå fort, mycket skall göras och mycket vill vi hinna innan vi dör, helst innan kvällen. Snabbhet premieras och den som inte är snabb är inte med, är inte att räkna med. Som om livet vore ett hundrameterslopp. Konstigt, det är ju så oändligt mycket längre än så. Men snabbt far vi fram, försvinnande snabbt susar vi genom livet och tycks nå närmare lyckan bara det går fort. Fyra sekunder...


Inget är så gammalt som gårdagens nyheter... ja visst, men inget är så intressant som bra nyheter. Hur ofta ges tid till det. Istället skall journalister snabbt knacka ihop en artikel och hinner inte ens korrekturläsa innan nyheten är så gammal att den skall slängas. Bloggvärlden gör knappast saken bättre. Där tycks hastigheten vara viktig, så viktig att man till och med stoltserar med att man sitter och bloggar mitt under de olika händelserna. Visst, det kan man ju göra om man oreflekterat vill förmedla det som sker. Men har man större ambitioner än så krävs alltid en bearbetning.


Magnus Ljungkvist driver Bloggen www.makthavare.se och han berättade stolt hur han hade fler skribenter på plats i Almedalen än SvD, DN, Expressen och Aftonbladet tillsammans! Det är bra att nya medier tar plats att det skapas nya former för hur vi förmedlar information och hur vi läsare/lyssnare/tittare/aktörer tar till oss kunskap. Men inte finns det ett egenvärde i att snabbt lägga ut allt som pressenteras. Till vilken nytta skulle det vara? Om allt enbart hängde på snabbhet så skulle ju enbart en webbkamera behövas i vart rum. Det är just eftertanken, reflektionen och bearbetningen som gör en artikel värd att läsa..


Visst finns det saker vi snabbt vill få reda på, men det mesta är inte gamla nyheter i morgon eller ens nästkommande dag.

Nominera en eftertänksam blogg till Månadens Blogg.

Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen  Intressant?


090704 Enbart Almedalen

Enbart Almedalen har lockat mig i många år ändå är detta första året jag sökte mig dit under politikerveckan. Märkligt att jag inte varit där tidigare. Framförallt tycker jag det nu när jag väl varit där. Ett myller av politik, åsikter, fakta och tyckande. Allt mixat med värmande sol, leende krögare och gratis snittar nedsköljt med öl och vin.


Ständigt någon som betalar ett kalas. Visst vore det lätt att kritisera om det inte vore för att det är så bra. Dessa seminarier som var och en av oss kan gå på, där var och en av oss får tillfälle att ställa frågor och vara med och diskutera politik med de vi vill diskutera. Mycket närmare än så kan knappast jag knappast komma politikerna utan att gå i säng med dem.


Säkert finns den möjligheten också under Almedalsveckan för hela atmosfären är öppen och lättsam. Jag kan inte annat än att förundras över den öppenhet som råder i vårt land. Makten rör sig och håller tal eller genomför seminarier och var och en är välkommen. Allt flyter i en sällsam strömmande puls av värme, lust och intresse.


Journalister lyssnar och intervjuar, bloggare skriver direkt på plats från seminarierna. Allt i en jakt på att vara först, att vara den som snabbast rapportera och beskriva vad som sker. Allt rapporterande tycks kretsa kring snabbhet. Så förunderligt märkligt. Knappast är de förslag som kommer under Almedalen så omedelbart chockerande att svenska folket genast måste veta.


Men visst förstår jag nyhetsjournalisterna som ska rapportera, krönikörerna som skall producera och bloggare som söker sin plats bland stjärnornas glans glans. Ledarskribenter lyssnar, antecknar och analyserar sen kommer en ledare som sågar eller hyllar. Mitt i allt funderar jag om det inte är så att vi har lite bråttom med att allt skall ut så snabbt. Varför då? Jag hamnade i en diskussion med en ledarskribent om nyhetsjournalistikens behov av att vara först. Vi kom inte längre än att jag fortfarande undrar varför snabbheten i att presentera ett tort tal från Mona Sahlin ska vara viktigt.


De flesta som inte är i Almedalen lär inte bry sig allt för mycket om när de får veta att Mona Sahlin upprepade samma sak hon sagt de senaste året. Vi har en allt för stor tilltro till hastighet, undra vad det beror på?

Nominera en eftertänksam blogg till Månadens Blogg.

Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen  Intressant?


090603 Enbart Winner

Enbart vinnande blogg i Juni blev "Ett djupt sår" med hela drygt 46% av rösterna. Bloggen Ett djupt sår går nu till årsfinal och får 150 kr till valfri hjälporganisation. Grattis till dig! Jag kommer att fortsätta att följa dig och din blogg.

Som vanligt är de bloggar som deltar intressanta att läsa. Såväl vinnare som övriga nominerade bloggar är väl värda ett besök.


Nominera nu!
Nu börjar nominering till månadens blogg för juli månad. Nominera i komentarsfältet nedan. Detta går att göra fram till 15 juli. Vinnaren i varje Månadens får 150 kr till valfri hjälporganisation. Den blogg som vinner "Månadens Blogg" går till "Enbarts årsfinal" 2009 och vinnaren där kommer jag att bjuda på en middag på en restaurang i Stockholm. (På så viss blir ju jag också en vinnare ;-) Kan vinnaren och jag inte ses ger jag 1.000 kr till valfri hjälporganisation i vinnarens namn.


Det är enbart bloggar med ett innehåll som på ett eller annat sätt manar oss till eftertanke som kan vara med i tävlingen.


Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen  Intressant?


RSS 2.0