080224 Enbart Strindberg

Enbart Strindberg kan röra upp, uppröra och förfasa oss så. "Det är synd om människorna". Ja visst är det August. Visst är det synd om oss. Om det arv du och andra lämnat efter sig. Synd, nej, men synd om, ja! Det är synd om oss. Vad August menade vet jag inte med säkerhet, kanske att det är våra möjligheter att välja, att vi ständigt måste välja, att vi ständigt står inför val. Det är synd om oss. Kanske är det för att vi känner, för att vi har känslor och inte kan göra oss kvitt dem. Det är synd om oss människor.


Kanske är det vår kamp, vår ständiga kamp att finna en balans. Att finna njutning tillsammans, gemensamt. Att möta dagen och ta ansvar för det vi gör under den är ju ett skäl att säga "Det är synd om människorna". För det är inte alltid lätt att ta sitt ansvar, att hålla sig själv ansvarig för sitt agerade. Vi vill leva våra liv så att vi känner välbehag, känner oss tillfreds med de vi blivit. Här ligger jag och duger!


Gjorde du det någon gång August, la dig ner och kände att du dög? Var det då du tyckte det var synd om människorna som inte kunde göra sig fria från alla plikter, allt slit och strävan. Att vi så sällan lägger oss ner och duger. Nog är det synd om oss. Eller var det för att vi har svårt att följa en etisk linje, att vi har svårt att ta ansvar? Vad det än var så nog hade du rätt, visst är det synd om oss människor.


Tänkande varelser som tvingas att brottas med oss själva, att ständigt tänka, ständigt fundera. Kan det då vara annat än synd om oss. Vad det vad du menade August?


Själva repliken är så bra, "Det är synd om människorna". Vad säger den, mer än att det är synd om oss, rasen människa. Stackars Homo sapiens. Lite överlägsen kommentar Strindberg men det kanske var din avsikt, du tyckte synd om oss. Stackars oss. Stackars oss.


Enbart synd om oss.


Peter PC Carlsson


Kommentarer till Enbart

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0