080606 Enbart Nationaldag

Enbart nationaldag är något vi svenskar har svårt med. Varför ska vi fira den, varför skall vi vifta med vår flaga? Vi har svårt att känna stolthet över att vi är svenska. I de flesta andras ögon är det märkligt. Än mer märkligt blir det när vi pratar illa om vårt land och om svenskheten. Samtidigt anser vi att vi är bäst en massa saker. Det går inte ihop.


Vi har problem med vår identitet. Med att stolt kalla oss för svenska!

Det är inte helt fint att kalla sig för nationalist, för att kalla sig stolt över sitt land. Ständigt brottas vi med vår "jävla" jantelag. Ständigt skall vi nedvärdera oss själva. Vad är det som gör att vi har så svårt att känna stolthet, av att känna oss nöjda med att vara just svenskar? Pröva själv att bara tänka och känna att du känner dig stolt över att vara svensk." Jag tror att det är först då vi kan känna oss stolta över att vara svenska som vi har lättare att acceptera olikheter.


I USA är man stolt över sitt land. 4 juli är i sanning en nationaldag och man är stolt över sitt land och över att vara amerikan. Tänk om vi kunde känna samma stolthet. Känna samma tillhörighet till vårt land. För en amerikan är det inte en fråga var man kommer ifrån, Bara om man känner sig som amerikan. Du kan vara afroamerikan, italiensk amerikan eller svenk amerikan. Det spelar ingen roll så långe du är just amerikan.


Men för oss är det ett problem. Vem är en riktig svensk?

Den som känner sig som svensk? Nej vi tycks anse att det skall krävas generationer av infödda vita svenska för att vi skall kunna kalla oss för just svenskar. Jag är Stockholmare som har flyttat hit från småland och jag kommer för alltid i mina egna ögon att vara både Stockholmare och smålänning. Men min Stockholmsfödde son kommer i allas ögon att vara just en Stockholmare. Varför ser vi det annorlunda med invandrare?


Det är hög tid att vi ger upp vår trångsynta rasism och samtidigt erkänner oss stolta över att vara just svenska. Jag är svensk och jag är stolt över det. Sverige är på många sätt ett fantastiskt land. Massor av saker är bra i Sverige även om det finns saker som jag vill förbättra. Men från och med nu har jag bestämt mig för att likt amerikanarna vara stolt översmitt land.


Det finns massor jag vill förändra, men det hindrar inte att jag känner mig stolt över att vara svensk. I USA ansågs min dialekt vara gullig, exotisk. Det fick mig att tänka till. Jag exotisk??? På samma sätt som jag och andra svenskar anser att det är exotiskt med personer från tex Jamaica. Skillnaden är att i USA är man nyfiken på det annorlunda medan de flesta av oss inte har en tillräckligt stark svensk identitet för att kunna vara det.


Hög tid att vi mognar, att vi blir stolta över vår nation, att vi erkänner vår svenskhet och att vi blir nyfikna på och välkomna det som är främmande. Inskränkthet, protektionism och häxjakter leder oss inte framåt. Så jag öppnar mina armar och säger välkomna. Kom, ni har rätt att komma. Kom och skaffa er egen försörjning. Sverige är ett underbart land, ett land som jag är stolt över. Ett land som har en egen identitet, som är stolt och som välkomnar fler som vill tillhöra vår nation, vår identitet!


Det är vår identitet som vi behöver jobba med, det är den som behöver stärkas. Då kommer flyktingfientlighet att minska och vi kommer att kunna känna oss stolta över att vara svenska.


Enbart välkomna alla ni som vill känna er stolta över att vara svenska, av att höra till Sverige. Jag är svensk och jag är stolt.


Peter PC Carlsson

Läs också  SVD och (intressant)

Kommentarer till Enbart

Postat av: Charmingman

sov gott

2008-06-07 @ 00:28:50
URL: http://Charmingman.se

Postat av: vindensmelodi

Ja, visst kan det bli tvetydigt många gånger,,,

2008-06-07 @ 23:14:54
URL: http://vindensmelodi.blogg.se/

Postat av: Anne

Om vi alla någon gång bestämde oss för att sluta älta detta fenomen så skulle det inte vara ngt problem.

Alla är väl för sjutton stolta över att vara svenskar eller norrmän eller spanjorer även invandrade som tagit till sig sitt nya land.



Får en känsla ibland av att vi debatterar en sak så mycket och så länge så att gemene man tror att det är ett stort problem och börjar tänka;

Är jag stolt för att vara svensk?

Får vi använda vår flagga i olika högtider utan att ngn tar anstöt?....hallå!!

Vi ger bara näring åt de få som tvivlar och till slut blir tvivlet en allmän uppfattning!

Ta fram flaggan, fira alla högtider som sig bör

och var stolt över våra traditioner.

Alla nya svenskar håller nog med om det!



2008-07-18 @ 00:44:15
URL: http://levaidag.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0