080517 Enbart 17 maj

Enbart 17 maj. For en del finns det all anledning att fira. 1905 upplöstes unionen Sverige och Norge helt fredligt. Nu 103 år senare ar det en självklarhet att Norge och Sverige är två olika länder. Idag ar det enbart ännu ett datum, inget särskilt med det, i vart fall inte om du ar svensk, eller vad som helst utom norsk. Är du norsk är det fortfarande ett viktigt datum. Ett datum då man äntligen blev en egen nation.

Jag befinner mig sista dagen i USA en nation som ar stolt över att vara en nation. Flagan vajar överallt, det är ingen tvekan om att man känner tillhörighet och att man ar stolt över att vara amerikan. Vi saknar det, vi saknar stolthet, inte bara över att vara svenska utan också över de vi är.

Det finns sa mycket vi har att lära av andra kulturer, inte minst att vara stolt, att vara öppen och trevlig mot andra. Jag är innerligt trött på den svenska självgodheten. Vi är inte bäst, inte ens näst bäst. Vi är bra på massor av saker men ligger också långt efter på massor av områden.

Idag är det den 17 maj och det finns anledning att fira. Fira friheten, rätten att själv styra sitt land att vara en egen stat. Ett land som själv formar sin framtid.

Jag vill också vara fri, fri, fri, fri!

Enbart fri!

Peter PC Carlsson

Kommentarer till Enbart

Postat av: Nina

Skulle jag behöva välja ett djur och återfödas som det så blir det en svala. Svalan är frihet, för mig. Den allra yttersta av friheter. Mörk, elegant och fri flyger den under den blå himlen, glatt visslande. Solen lyser på den och den ser ut att trivas så med livet.

Fast helst vill jag ju vara en fri människa.

2008-05-18 @ 12:45:23
URL: http://ninajohangarden.blogg.se

Postat av: vindensmelodi

:-) Ja, frihet är inte alla förunnat, men fri i själen kan man vara ändå ;-)

2008-05-18 @ 16:28:51
URL: http://vindensmelodi.blogg.se

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0