080903 Enbart Moral

Enbart moral, att leva efter sin egen eller andras moral. En del saker är tämligen enkla att fina en gemensam uppfattning om, som att det inte är ok att slå barn som en del av uppfostran. Samtidigt är det något som för bara ett par generationer sedan var lika självklart att man skulle göra. På många platser i världen är detta fortfarande en självklar del av uppfostran.


Trohet gentemot den vi är tillsammans med är för de flesta en självklarhet och otrohet som kommer fram leder till bråk och separationer. Men vilken trohet pratar vi om? Är det alltid den sexuella troheten som är den avgörande? Menar vi alltid att otrohet är genomförda samlag? I Frankrike är det vanligt att man håller sig med en älskare eller älskarinna.


Franska presidenter har haft kvinnor vid sidan av sina äktenskap men det har knappast varit något fransmännen haft moraliska dubier kring. Däremot är det värre för en katolik som Sarkozy att skilja sig. En skilsmässa i Sverige är inget man höjer på ögonbrynen åt.


Varje år gifter sig knappt 40.000 personer och varje år skiljer sig drygt 20.000 personer. Moral är inte bara föränderligt, den är också både kulturell och dessutom individuell.


Att köpa sexuella tjänster är olagligt i Sverige, flertalet anser det vara omoraliskt. One night stand är vanligt och ses som ok av de flesta. Medan att stjäla en påse godis anses omoraliskt. Abort är ok även om det inte är okomplicerat rent moraliskt. Betala barnpassning svart anses helt ok, men att tjäna mycket pengar anses vara suspekt.


Jag vågar påstå att det finns ingen rätt moral, ingen som vi kan anse vara sann. Den moral vi bär med oss är ständigt föränderlig. Vi anpassar den både till olika situationer men också till vad som gynnar oss själva. Moral är föränderligt, såväl min som din. Vi kan i bästa fall vara medvetna själva om vad vi tycker, vad vi anser vara rätt. Enbart då kan vi medvetet förhålla oss till vår egen moral.


Peter PC Carlsson

Inlägget är pingat på Intressant.

Kommentarer till Enbart

Postat av: H.E.R.T.i.G.i.N.N.A.N. Anne von Porat

Det konstiga är att de är emot mig bara för att jag framhäver hur bra mitt liv är och hur jag har lyckats. Varför kan de inte lära sig av mig i stället för att reagera så negativt. Du är ju inte negativ mot mig så varför kan de inte se mig såsom du ser mig?



Du verkar vara intelligent och trygg i dig själv för det är endast då man inte har behov av att trycka ned någon. Jag skulle aldrig gå in anonymt i en blogg och säga elaka saker till människor och angripa deras utseenden. Jag har inte det behovet helt enkelt jag får dåligt samvete över sånt. Folk saknar empati när de gömmer sig bakom datorn.

2008-09-04 @ 00:21:51
URL: http://veckomagasinet.se

Postat av: Mikaela

Hej! Tack för din fina kommentar på ett av mina inlägg. Du skriver många tankfulla saker, ska läsa din blogg oftare! Ha en fin dag!

2008-09-04 @ 10:07:13
URL: http://songah.blogg.se/

Postat av: MissyElliot

Tänkvärt inlägg du skriver. Kan inte annat än hålla med om mycket. Vad som är moraliskt och etiskt för mig behöver inte vara det för någon annan och tvärt om. Man kanske ska tänka sig lite för när man använder de orden och fundera över vad de egentligen innebär...

:-)

Ha en fortsatt bra dag...

2008-09-04 @ 14:25:12
URL: http://missyelliot.blogg.se/

Postat av: Carina

Moral....ett svårt och väldigt individuellt hur man upplever det som är moraliskt rätt eller inte.

Men vissa moraliska lagar måste vi nog ha i vårt samhälle för att inte kränka varandra.

Själv fick jag heta moralkaka ibland i ungdomen pga.

mina politiskavärderingar....men jag stå ännu för dem, vi förstör våra rättigheter i landet om vi utnyttjar sjukförsäkringsystem mm.

2008-09-05 @ 11:20:55
URL: http://goldiesmatte.blogg.se/

Postat av: Cat

Ja...

Moralen används nog lite efter hur den påverkar en själv och om man kan använda det mot någon annan.

Lika så "slumpen" ;)

Hur många tror på slumpen egentligen?

MEN ibland kan den vara bra att ta till när man tex står vid ett svårt val och något inträffar som gör valet lättare...

Då kallar jag det "slumpen" eller ödet och att det var det som avgjorde.

Lättaste utvägen?

Ja, kanske men man behöver en sådan också i livet ibland för det är nog tufft ändå!

Ha det bra!

Kram

2008-09-05 @ 13:39:52
URL: http://catmalou.blogg.se/

Postat av: Jessica

Vilket tänkvärt inlägg!

Tack för att du får oss att tänka till :)



Önskar dig en trevlig helg!!

2008-09-05 @ 18:33:32
URL: http://jezza.wordpress.com

Postat av: Lynette

Hmm det var ett tänkvärt inlägg!

Ska ta och fundera lite på detta...

2008-09-05 @ 20:52:22
URL: http://praktmorsorna.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0