090221 Enbart Dyslexi

Enbart dyslexi är något som många av oss är drabbade av. Kungens dyslexi skämtas det ofta om. En del saker anses okej att driva med folk om, så som dyslexi. Framför allt om det är kungen som har det. Kungen är ju en offentlig person och honom kan man alltid driva med. Skulle kungen suttit i rullstol hade det antagligen varit okej att skoja med detta också. Hade han varit CP-skadad hade vi inte skämtat om detta.


Göran Persson fick jämt och får fortfarande utstå skämt om att han är fet. Lyte är fortfarande ok att skämta om. Sexuella skämt är okej så länge som man har män som sexobjekt. Det gäller att vara politiskt korrekt. Över tiden så ändras vad som är det korrekta, vad som är okej att skämta om. Själv har jag alltid ansett att det finns inget som inte är tillräckligt tragiskt för att inte ta på allvar och som man därmed kan skämta om. Men lyte? Va, är ändå inte det något för Stefan och Christer på deras revyer i Falkenberg?


Väldigt många av oss har olika typer av funktionsnedsättning. Det kan vara hörsel, syn, rörelsehinder eller kanske att vi är födda med fel kön för just det sammanhang vi befinner oss i. En del har dessutom det hindret att de är födda i av fel föräldrar, med fel kultur, fel bakgrund ja kanske till och med födda i fel land. Själv är jag född i småland och brukar skratta åt de stackars Stockholmarna som lite då och då försöker göra sig lustiga genom att göra urdåliga försök att härma den småländska dialekten.


Alla är vi hemma någonstans och alla känner vi oss borta på de flesta ställen. Att höra till att få vara en del av och att få känna tillhörighet är viktigt och centralt för att vi skall kunna må bra och identifiera oss som en av de vi lever tillsammans med. Många av de som är Sverigedemokrater kommer inte att förstå detta resonemang. Knappt något annat resonemang heller för den delen.


Själv är jag dyslektiker, lite för tung, lite för lång, lite för mycket man, lite för mycket smålänning, lite för dålig syn, lite för dåligt hjärta och lite för högt blodtryck. Var och en av oss har våra brister. Men det kan ockkså vara brister som blir en tillgång. Min dyslekxi gör att jag nästan aldrig skickar något som är felstavat eftersom jag använder rättstavningen i datorn. Min långd och tyngd ger mig pondus och min småländska ger mig trovärdighet. Mina glasögon ger mig karraktär och mina hjärtproblem ger sympatier.


På samma vis är det med andras funktionshinder, med andras tillkortakommanden. En muslim som talar arabiska har lättare att förstå och göra affärer med OPEC-länderna än vad jag har. Det är så det fungerar, var och en av oss har våra tillgångar, våra tillkortakommanden. Det är så vi måste se det, det är så vi skall lära oss att acceptera varandra. Själv undrar jag vad Jimmy Åkersson har för kvalitéer som bygger på hans funktionshinder. Ja mer än det funktionshinder att han är partiledare för SD.


Peter PC Carlsson

P.S.
Rösta på månadens blogg i rutan till vänster på första sidan! Kan göras en gång per dag februari ut.
Intressant?
För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas

Ursäkta jag orkar ej svara er just nu!
Kommentarer till Enbart

Postat av: Lena

Go kväll i skrivarstugan,

Ja du, vad är det som gör att det är så skoj att driva med olika handikapp? Själv driver jag gärna med er män för ni är så intressanta. =) Kanske är det för att jag är ensam utan kärlek. Vad vet jag. Men att driva med andras lyten har jag svårt för. Men som sagt jag är inte bättre än någon annan för även jag driver med andra.

Kramis Lena

2009-02-21 @ 22:05:19
URL: http://aforia.blogspot.com

Postat av: Ludmilla

Hej!

Jag kom just hem från sportlovet och hittade din kommentar i SPAM-filtret. Tack för nomineringen. Ska lägga ut ett inlägg om detta!

2009-02-21 @ 22:37:12
URL: http://ludmilla.se

Postat av: Monica

Jimmie Åkesson får ha vilken åsikt som helst enligt mig. Och man kanske till och med kan förstå varför han tycker som man gör när man har sett några intervjuer av honom. Jag respekterar andras åsikter. De jag inte gillar med honom är att han inte kan ta ansvar och det ända han kan göra är att skylla på invandrare. Oavsett vilket problem sverige så kan han på något finurligt sett koppla lösningen till att invandrarna ska bort. Väldigt komiskt. Medans Mon sahlin påpekar att det är sverige system som borde förbättre sig. Ansvarsfullt och rörande enligt mig ^^

2009-02-22 @ 00:52:14
URL: http://monicali.blogg.se/

Postat av: Cecilia

Jag kan tycka det är helt ok att skoja om det mesta, det gäller även att kunna skämta om sina egna brister. Varför ta åt sig? Som du skrev, de flesta HAR ju faktiskt någon form av funktionsnedsättning eller brister.

2009-02-22 @ 10:00:33
URL: http://cilla-cecilia.blogspot.com/

Postat av: Toffs

Det mest fantastiska är att det finns en definition på oss som inte vet om att vi lider av någon funktionsnedsättning eller brist: Normalstörd. Det är min titel. För vem är jag att säga att jag är normal?



Jag lever med en man som är dyslektiker och det är inte helt friktionsfritt. Många gånger tappar jag tålamodet eftersom jag måste rätta mig efter honom och sitta tyst och stilla och inte säga pip medan han läser och skriver. Han har extremt dåligt självförtroende och tål inte att man skojar med honom om hans dyslexi... Han skulle dock aldrig erkänna det själv, men jag vet eftersom jag lever med honom. Samtidigt kan han skoja fritt om mitt usla tålamod och mina komplex för ditt och datt, helt utan att ta hänsyn. Så lite måste man nog känna efter hur man beter sig mot andra, så att man inte sårar någon. Oavsett dennes fel och brister eller andra saker...

2009-02-22 @ 10:59:52
URL: http://gilgamesh.blogg.se/

Postat av: Bitte

Man ska kunna skoja ibland men inom rimliga gränser.

Jag gillar dom där sakerna som det står om män, kan bara göra en sak samtidigt, kvinnor har sin hjärna uppe och männen nere. Finns många sådana som är roliga.

2009-02-22 @ 12:06:44
URL: http://bitteohl.blogg.se/

Postat av: Camilla

Nu har jag länkat! Hoppas du får en bra dag!

Kram /C

2009-02-22 @ 13:17:05
URL: http://doden.blogg.se/

Postat av: Gunilla

Jag läste i dagens tidning att även Carl-Philip har ärvt kungens dyslexi.

2009-02-22 @ 13:18:36
URL: http://blogg.passagen.se/pgrrr/

Postat av: Ann

JA du, att liksom välja sig ett funktionshinder som Åkesson har gjort, det att vara partiledare för ett främlingsfientligt parti, det är riktigt illa för oavsett vad de tokarna försöker göra gällande så begriper ju till och med ett barn att deras sk ideologi är allt annat än människovänligt...Må gott..smålänning är jag också lika mycket som jag är skåning...

2009-02-22 @ 13:19:59
URL: http://livsbloggen.blogg.se/

Postat av: Skogshuldran Titti

Själv är jag närsynt. Numera även kombinerat med ålderslångsynthet.

Men det finns som tur är progressiva linser att "rätta till" det med.

Så jag kan läsa kartan på orienteringarna!

(fast det hjälper inte alltid...)

2009-02-22 @ 13:58:46
URL: http://skogshuldran.bloggagratis.se

Postat av: Moa

Vilken bra idé med månadens blogg som bara 'r som tänkaeftt bloggar! Jag röstade själv på När livsglädjen tystnar, eftersom den är så otroligt bra!

2009-02-22 @ 14:24:37
URL: http://moaslife.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0