090103 Enbart Attack

Enbart attack av Gaza från Israelisk trupp är inledd. Förvånande, nej knappast. Förfärande, ja helt klart. Israel har en svår roll att hävda och skydda sin existens omgiven av så många fiender. Det är sant. Staten Israel föddes i mitten av maj 1948 och Palestinierna fick flytta på sig enligt beslut i FN. Det har gått över 60 år och det verkar längre än på länge till en försoning mellan Israeler och Palestinier.


Dum vore jag om jag påstod Hamas som oskyldiga till det som sker, tvärt om de är i högsta grad skyldiga. De har fortfarande inte erkänt staten Israel trotts dess över 60-åriga existens. Genom bl.a. sina raketbeskjutning visar de att de inte vill fred med Israel. Den smala Gazaremsan (ca ¼ av Ölands storlek) hyser ca 1,5 miljoner Palestinier som oavsett vad de tycker och önskar nu hårt drabbas. Deras livsmöjligheter blir än mer beskärda och dessvärre är jag rädd att än fler kommer att kunna rekryteras både till soldater för Hamas och som självmordsbombare.


Konflikten är gammal och det är ingen lösning i sikte. Våldets väg är prövad, prövad igen och igen. Den har givit Israel möjlighet till fortsatt existens men inte till fred för varken Israeler eller Palestinier. Som ett brev på posten kommer avskyn mot Israel att växa, inte minst i arabvärlden och den redan spända situationen blir än mer spänd.


Hamas stöd ökar trotts att de mycket medvetet nyttjar den civila befolkningen och dess utsatthet. Israel lär vinna slaget men inte freden. För att vinna freden måste de slå in på en ny väg, en väg som ökar tilltron som ökar Palestiniernas livsmöjligheter. Nya bosättningar måste stoppas och gamla avvecklas. Det är ingen enkel väg men en nödvändig väg. Raketanfallen kommer att fortsätta, självmordsbombningar kommer att fortsätta. Ändå har Israel möjligheten att stå tillbaka från vedergällning. På samma sätt som Hamas när som helst kan erkänna staten Israel, deras rätt till existens. De existerar och har all rätt att existera, så har Palestinierna.


Det finns en smal väg att gå, en väg bort från våld, en väg till samexistens. Den vägen finns där, men känns nu ytterst smal och den tycks oändligt långt borta. Beklagligt såväl för Palestinier som Israeler.

Peter PC Carlsson

Intressant? Sveriges största blogginsamling för barncancerfonden.
För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas

Kommentarer till Enbart

Postat av: Angelica

nix har heller aldrig varit där men samtidigt försvinner det inte .. åh hatar att ha beslutsångest så man får väl se vad man beslutar sig för

2009-01-04 @ 00:26:30
URL: http://angelicajarleros.blogg.se/

Postat av: Alina

oja!

2009-01-04 @ 00:32:51
URL: http://emmiealina.blogg.se/

Postat av: Hontass

Han säger inte så mycket om vännerna när han är borta! Det är värre när han själv oxå ligger i sängen och ska upp och jobba ;)

2009-01-04 @ 09:33:17
URL: http://hontass.blogg.se/

Postat av: helen

Hej Peter!

Ang din kommentar.......

Jag ska ju egentligen ta det lugnt....inte stressa eller fara ikring överallt, men det är precis vad jag gjort.

Jag märker att jag mår sämre av det men ändå så vill jag så gärna för jag tycker att det är kul och så är jag ganska trött på att vara hemma.

Jag har nu varit sjukskriven i snart 5 mån och känner mig helt "useless".

Fast jag vet att jag skulle inte ens orka jobba en hel vecka i sträck.

Jag vet att det kommer bli bättre men just nu befinner jag mig i en svacka.

Tack för omtanken.

Kram

2009-01-04 @ 10:28:47
URL: http://gussilago.bloggagratis.se

Postat av: Princess 55

Du tar upp en mycket svår fråga i din text idag. VAd ska man egentligen tycka. Ska man fördöma ett folk som försvarar det land man fick som kompensation för 60 år sedan. Ska man ta avstånd från dem som kämpar för att åretfå det lands som berövades dem för 60 år sedan. Eller är dessa två vår ventil för kriget mellan två religioner?

Svåra frågor för oss politiska amatörer.

Kram

Princess 55

2009-01-04 @ 12:55:58
URL: http://bokblogg.indoman.se

Postat av: Frida J

Sv: Okej. A, jag är väldigt lättskrämd så egentligen bör ja ju avstå från skräckfilmer. Filmen var väldigt bra. Den var liksom ... hmm,, fin i slutet.. eller vad man ska säga.. Den var inte alls så läskig som jag trodde.

2009-01-04 @ 19:57:55
URL: http://fridajs.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0