090116 Enbart Radikal

Enbart radikal är det många som är framförallt när man är ung. Igår såg jag en debatt om konflikten/kriget i Gaza. I vanlig ordning i i debattprogram så finns det de som tycker på ett sätt och de som har motsatt uppfattning. Ibland finns det också de som vill nyansera och försöker se saker från flera håll. I debattprogrammet fann vi Israelvänner som försvarade det de kallade för ett försvarskrig. Det fanns Palestinavänner som inte kan erkänna Israels rätt till existens!


Låt mig göra klart med en gång. Oavsett vad man tycker så måste man ha en pragmatisk inställning om man vill uppnå en varaktig fred. Israel har rätt till sin existens som nation och det har Palestina också. Jerusalem måste antingen delas eller samregeras. Givetvis måste Israel upphöra med sin ockupation, sina bosättningar och Hamas med sina beskjutningar och självbombare.


Israel har så mycket större militär styrka och därmed också ett större ansvar för sitt agerande. Palestina har problem med att man har en president som är accepterad och som finns på Västbanken samt en folkvald regering, Hamas, som förespråkar Sharialagar och ett utplånande av Israel. Visst är de folkvalda men inte fasiken har de rätt för det. Jag har sedan flera år varit djupt kritisk till Israel och hävdat Palestinernas rätt att försvara sig mot ockupationen. Men Israel har rätt till sin existens frågan är om Hamas har det. De har lett Palestina bakåt och det mildare klimat som tidigare fanns är nu som bortblåst.


Hamas vägrar att erkänna Israel och vill införa sharialagar. Religiös fanatism bör bekämpas och så bör den Israeliska ockupationen av Palestina. Men faktum är att bägge formerna är en slags ockupation. Israel med vapenmakt och i fysisk kontroll över landområden. Hamas och religiösa ledare ockuperar människors hjärnor och tro. Det är alltid farligt att underskatta faran med fanatism. Oavsett att Hamas är folkvalda så kvarstår faktum att det är fanatiska ledare som leder organisationen. Ledare som uppenbarligen inte haft medborgarnas bästa för ögonen.


Hur svår konflikten än är att lösa, så är det en av de viktigaste nycklarna för att skapa en mer långvarig fred. Inte bara mellan Israel-Palestina och alla grannar, utan också mellan västvärlden och den muslimska världen.

Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas

Gör ENBART som favorit på Nyligen  Intressant?
bloggkoll 

Kommentarer till Enbart

Postat av: sabina

Nu har slut kampen nått mig! Och jag ville bara säga att det du gjorde för Madde var så fint gjort! Du är en god människa! Glöm aldrig det!

Kramiz

2009-01-17 @ 06:26:57
URL: http://mittlivsabina74.blogspot.com

Postat av: fia

jag har ju vetat att konflikten i mellan östern över lag är gammal , men jag såg på history channel i veckan och då va det i från israel fast på elva hundra talet och det va facinerande va lika man tänkte då som nu , vilka grupper av människor som skulle få bor vart osv...

allt igenom detta va det som är lika i dag och det va att deras gud va nåt lika heligt som idag , tron va lika stark , så den har ju iallfall överlevt.

2009-01-17 @ 10:52:12
URL: http://ajaxen.blogg.se/

Postat av: sabina

Självklart får du göra det!!!

Kramiz

2009-01-17 @ 13:29:35
URL: http://mittlivsabina74.blogspot.com

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0