100127 Enbart Ledarskap

Enbart ledarskap är något som skiljer sig från chefskap. Ändå är det ofta just chefskap som efterfrågas när man ropar efter ett tydligare ledarskap. Att vara chef är en position, något du blivit tilldelad, att vara ledare är något du förtjänat. I bästa fall sammanfaller dessa bägge. En bra chef är en naturlig ledare. Men att vara chef betyder inte att man är en bra ledare. Det betyder bara att man är chef.

Ledarskap är nyckeln för en bra chef, inte tvärt om. Det finns massor av chefer i vårt land som har gjort karriär och till slut nått sin inkompetensnivå. Dvs den nivå där de inte längre förmår att leda. Det enda rimliga då är att ta ett eller flera steg ner. Tyvärr sitter ofta chefer kvar och administrerar sin inkompetens. Konsekvensen är dysfunktionella organisationer eller organisationer som t.ex. är fyllda av konflikter, har höga sjukskrivningar och en hög personalomsättning.

Ledarskap har egentligen lite att göra med att vara chef. Är du ledare kan du få människor att göra som du vill. Inte i kraft av din position utan i kraft av att du lyckas motivera och engagera.

Tänk om vi ändå kunde inse och erkänna det. Då skulle vi se till att rekrytera ledare i första hand till chefspositioner. Att bli en bra chef om du är en ledare är bra mycket enklare än att bli en bra ledare om du är chef. Ledarskap är något man kan lära sig men det är också byggt på dina egenskaper.

Tyvärr efterfrågas fortfarande chefserfarenheter högre än ledarskapsförmåga. Omoget och kontraproduktivt så klart men det krävs just en mogen organisation för att inse det. Moment 22.

Anar du en besvikelse? Shit Sherlock du fattar snabbt.

Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen  Intressant?

Kommentarer till Enbart

Postat av: Skogshuldran Titti

Chefer som är bra ledare förvandlas ofta till pappersvändare när deras ansvarsområden omorganiseras till oöverskådlig storlek.

Typexempel inom skolans värld när det ska sparas pengar!

2010-01-28 @ 19:39:45
URL: http://skogshuldran.bloggagratis.se

Postat av: Barkha Dhar

Hi

From USA

2010-02-03 @ 19:46:16
URL: http://dharbarkha.blogspot.com/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0