081210 Enbart Kurage

Enbart kurage att göra rätt trotts att man själv drabbas är det svårt att ha. Ikväll såg jag återigen filmen Insider. Här visas på kurage och det är en sann storry. Jeffery Wigand utsatte sig själv och sin familj för mycket lidande genom att avslöja att tobaksindustrin förstärkte effekterna av nikotin genom olika tillsatser. Det är lätt att säga och tycka att han gjorde rätt, men det är svårt att göra rätt när konsekvenserna är så negativa av att göra rätt.


Lowell Bergman var producent på 60 minutes och lokade Wigand att träda fram. Hans program blev först stoppat men Lowell spelade högt och lyckades "tvinga" CBS att sända inslaget i sin helhet. Men som en konsekvens av att han inte längre tyckte sig kunna vara trovärdig när han kontaktade en källa som skulle träda fram i 60 minutes så sa han upp sig.


Detta är två exempel på kurage, jag skulle i bägge fallen vilja säga att jag hade agerat lika dant. Men det vet jag inte om jag klarat av att göra. Det är svårt att ha kurage, svårt att göra rätt.


Ingvar Bratt är för de flesta svenskar okänd. Jag träffade honom i slutet av 80-talet efter att han varit en källa för att avslöja att Bofors smugglade vapen till länder de inte fick exporttillstånd av regeringen. Som tack för detta blev han utfryst ur samhället han bodde i och tvingades flytta. Ingvar Bratt har skrivit en bok jag varmt kan rekommendera som heter "Mot rädslan". Kurage är att göra saker trotts att du är rädd, trotts att du drabbas. Kurage är något att vara stolt över.


Peter PC Carlsson

Hoppas att du antagit utmaningen Länk till Lucia, om inte gör det nu!

Inlägget är pingat på Intressant.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas. 
Skänk en gåva till
Barncancerfonden. Läs gärna inlägget om Tim som kämpar och om Madde som inspirerar.
Kommentarer till Enbart

Postat av: Gisan

Jaffrey Wigand och Lowell bergman kände jag till. Men inte Ingvar Bratt. Civilkurage behövs det mer av i världen. kramar...

2008-12-10 @ 07:28:46
URL: http://gisans.blogspot.com

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0