081122 Enbart Posten

Enbart posten har en ideellt arbetande VD. Lars G Nordström satt idag i intervju med Lasse Bengtsson TV4 och som sin sista kommentar så säger han att jag har bestämt mig för att helt avstå från min lön. Från och med nu jobbar jag helt gratis som VD i posten. Anledningen är att han fått så mycket kritik för sin lön han nu avstår från, nämligen 900.000 kr i månaden.


Givetvis kommer detta att väcka reaktioner och diskussioner. En av sakerna som var bra med löneavtalet som postens VD har är att det är en ren lön. Det tillkommer inga förmåner och inga extra pensionsavtal. Det anser jag bra. Däremot kan verkligen summorna diskuteras. Nu gör Nordström något unikt, något som hedrar honom och som kan föra diskussionen till mer riktiga och viktiga frågor.


Givetvis skall en hårt arbetande VD ha bra lön, precis som att våra ministrar skall ha det. Statsministerns 131.000 kr i månaden är mycket pengar men för den typ av jobb som en statsminister gör anser jag att det är i underkant. Men från 131.000 kr till 900.000 kr i månaden är det långt. Orimligt långt. Men än mer orimligt anser jag det är att en fotbollsspelare eller hockeyspelare kan dra in över en miljon i veckan!!!


För mig är inte detta frågan om rättvisa, jag är för betydligt större löneglidningar än vad vi har bland personal i en organisation. Nej det är frågan om att jag tror helt enkelt att allt för höga löner ger fel fokus. Men det mest galna och vad jag verkligen anser är fel är när du får mängder av pengar i samband med att du avgår, ofta för att du misskött dig. Någonstans ska man bestämma sig, antingen har man hög lön och tar en risk, eller så har man en lägre lön för sin risk och får avgångsvederlag när du avsätts.


Postens Vd har ett avtal jag anser är riktigt, hög lön och inga avgångsvederlag eller pensioner (om jag förstått det rätt). Detta är en riktig princip men en felaktig nivå, framförallt i ett statligt bolag. Så heder åt Lars G Nordström som avstår sin lön för en rimlig debatt. I detta fall tycker jag att det är bra att han har en pension om 5 miljoner per år från ett annat statligt bolag Nordea. Det är aldrig för sent att göra rätt.

Peter PC Carlsson

Inlägget är pingat på Intressant.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas. Skänk en gåva till Barncancerfonden. Läs gärna inlägget om Tim som kämpar och om Madde som inspirerar. Mina länkade läsare.
(Vill DU gästblogga så hör av dig genom att skriva en kommentar om att du vill.)

Kommentarer till Enbart

Postat av: Malin

Blefv en lugn kväll här i stugan också, vilket jag tycker är mysigt! I kväll slår portarnaupp till vår nya pub så det blir att bege sig dit!! Ha det bäst! Kramiz M

2008-11-22 @ 12:08:31
URL: http://tidsoptimistens.blogg.se/

Postat av: tess

Ingen e värd en lön på 900 tusen... å de som gör en riktigt arg va när gubben säger att ja tänker inte jobba gratis på posten.. nej givetvis inte men när vi vill ha tusen kr mer å redan har en låg lön då ska vi ge oss... vi tar ändå hand om människor de e inget värt... tydligen. Men att va VD på posten de e grejjer de... ja kan gärna byta med karln //tess

2008-11-22 @ 20:02:45
URL: http://tess701.blogg.se/

Postat av: Anita o Uno

Pengar är ett dumt påhitt tycker jag och man kan inte ta nåt med sig när man går vidare. Sen-den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.

2008-11-23 @ 00:04:17
URL: http://unoett.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0