080927 Enbart Ansvar

Enbart ansvar är vad jag har, ansvar för mig själv och mitt liv. Men jag har också ansvar för andra, för min familj, mina barn, kanske också för föräldrar och för min arbetsplats.

Hur långt och till vad sträcker sig mitt ansvar? Häromdagen cyklade en äldre man förbi mig. En man med snordroppe på nästippen, cykelkläder, hjälm och givetvis cykelskor och vantar. Lagom till att han passerade mig saktade han in och undrade vem som skullen ta hand om mitt barn när jag spräckt skallen. Han nickade mot cykelstolen och tittade menande mot mitt bara huvud. Inte en hjälm så långt ögat nådde, knappt ett hårstrå om jag skall var ärlig.

Hur för man ett sådant samtal. En medborgare som naturligtvis har rätt att ifrågasätta mitt kala huvud. Vem tar hand om mitt barn om jag dör? Ja det gör min flickvän svarade jag. Menar du att du tycker att jag skall ha hjälm? var min följdfråga? Det menade han var upp till mig men ansåg samtidigt att det var oansvarigt mot mitt barn att inte ha hjälm.

Detta är jobbigt, för jag kan ju inte argumentera emot det han säger. Men var går gränsen för att vi ska skydda oss. Varför bara hjälm bara när vi cyklar varför inte när vi promenerar. Att tillåta bil är naturligtvis oansvarigt. Men vi har lärt oss att acceptera en del typer av olyckor en del typer av faror. Det är när nya faror skall föras in som vi kan ställas mot väggen och anses oansvariga. Faktum är att han hade rätt, jag var oansvarig som cyklade och fortsätter att cykla utan hjälm.

Men vet ni, det är värre än så. Jag cyklar från tid till annan full. Jepp! Jag anser att jag inte skall köra bil när jag har druckit men anser mig kunna gå eller cykla. Fast cykla får man inte det är oansvarigt.
I vad består mitt ansvar? Vårt ansvar? Mitt ansvar är att det jag gör inte skadar någon annan, eller att det jag gör inte sker på bekostnad av någon annan. Hmm lätt sagt men inte lätt att leva upp till.

Att gå full kan knappast leda till att jag går ihäl någon annan, möjligen, men inte troligt skulle jag kunna cykla ihjäl någon annan. Köra ihjäl någon kan jag göra såväl nykter som full, och för att rädda en full cyklist eller fotgängare kanske jag svängar av vägen och kör ihjäl mig själv.

Det där med moral är inte lätt. Så jag har bestämt mig för att de är ok att gå och cykla full och att cykla utan hjälm. Oansvarigt, jovisst. Men där drog jag min gräns. Andra går över övergångsstället med sin hjälm på och anser att det är ansvarigt. Visst, allt är en fråga om vart vi drar vår gräns.

Jag undviker att köra bil eftersom det kan vara oansvarigt, men min son måste inte alltid ha hjälm när vi cyklar.... visst är det olagligt och oansvarigt, men allt är relativt, allt är i förhållande till något annat. Att stanna till, eller sakta ner (jag körde på cykelbanan och han på vägbanan) för att säga att det är oansvarigt att cykla utan hjälm, ja det anser jag är bra. Det är att ta sitt ansvar.
 
Mitt ansvar sträcker sig förbi cykelhjälmar. Mitt liv och hur jag lever leder antingen till att världen blir lite bättre eller lite sämre till följd av hur just jag har levt. Med det ansvaret är det mitt agerande, mitt bemötande av andra som är mest intressant.

Peter PC Carlsson
Inlägget är pingat på Intressant.
Läs gärna mitt tidigare inlägg som är ganska kul, tycker jag själv.

P.S. Paul Newman har dött 83 år gammal av Cancer. Visst är det trist men Paul har levt det är inte alla med cancer som fått möjlighet att göra det.

Gå in och läs om Maddes kamp mot cancern, hennes mammas beskrivning när hon lämnade jorden och hennes pojkväns varma ord. Ge sen ditt stöd till cancerforskningen. Länk Enbart gästblogg av Anne.
Kommentarer till Enbart

Postat av: Siw

:-) Vet inte om du läst min blogg om, vi som klarat oss, tycker den stämmer bra.

2008-09-27 @ 22:21:21
URL: http://yllegarnets.blogg.se/

Postat av: ♥Blondiie♥

Nu mår hon bättre!

Tack för din omtanke =)



Ang hjälm. I förra veckan var det begravning här i partille. En lärare på gymnasiet hade cyklat hem och hör och häpna, kolliderat med en ANNAN cyklilst och föll så jävla olyckligt att han några timmar senare förklarades hjärndöd...



Hjälmen är kanske en falsk trygghet, men den skyddar även mot mångt och mycket.

Men du statuerar även ett bra exempel för dina barn samt att det blir lättare när han är 14 å vägrar hjälm nu när det är hjälmtvång upp till 15 år =)



Köp en cool hjälm att styla med =)

2008-09-27 @ 22:33:20
URL: http://blondiies.blogg.se/

Postat av: H.E.R.T.i.G.i.N.N.A.N. Anne von Porat

tack för länken det är många som har skrivit om detta i sina bloggar

du borde kopiera och skicka vidare

2008-09-28 @ 00:28:17
URL: http://veckomagasinet.se

Postat av: Mia

Attans vad jag är ambivalent när det gäller cykelhjälmar...På den "gamla goda tiden" fanns det inte ens cykelhjälmar och folk klarade sig bra ändå, men å andra sidan var inte trafiken så hård heller...Nåja, det är upp till var och en tycker jag, som inte ens äger en cykel! ;-)

2008-09-28 @ 07:55:38
URL: http://matmia.blogg.se/

Postat av: Fenixmona

Godmorgon i stugan denna underbart fina, soliga söndag!Jag tycker hjälmen är en billig livförsäkring och jag använder den också för att föregå med gott exempel för barnen, jag går inte heller mot rött ljus fast många tyvärr gör det. Därför att barn gör inte det vi säger, de gör det vi gör! Ha en fin dag vännen!


Postat av: Angelica

JA, jag får väl se det på det sättet. att jag skjuter upp sakerna bara för att njuta av dagen ;)

2008-09-28 @ 08:55:14
URL: http://angelica.blogg.se/

Postat av: Yver

jisses...orkar inte ens bry mig om hjälmfrågan men du skriver så sjukt bra. Du är min blogg-Gud !

2008-09-28 @ 10:01:30
URL: http://saknardej.blogg.se/

Postat av: kryddan

Jag tror att cykelhjälmar innebär en falsk trygghet faktiskt, fått för mig att när bilister ser nån utan hjälm så släpper dom på gasen, säkert bara nått jag fått för mig men det känns så.

Jag var ju en av dom som blev tvungen att använda visir när jag var aktiv som hockey spelare, Tycker det var mer höga klubbor efter det infördes oxå för det ger ju en falsk trygghet det med att man är skyddad i ansiktet.

2008-09-28 @ 10:24:45
URL: http://www.metrobloggen.se/kryddan

Postat av: ♥Blondiie♥

du får gärna skapa mer barbies =D

hehe...

sno hit den å utvecka vetja, för du skriver skitbra =)

2008-09-28 @ 11:12:51
URL: http://blondiies.blogg.se/

Postat av: Fenixmona

Jo, han fick allt en buckla igår men inte i den körningen, tyvärr..


Postat av: Kim Ekholm

Jag gör så gott jag kan;) hehe



Jo då. kvällen blev jätte lyckad...=)

2008-09-28 @ 12:11:33
URL: http://kimza.se

Postat av: Mia

Passa på och njut av dina cykelturer! L

Själv ska jag jaga thrillern och se vad som hänt! :-))

2008-09-28 @ 12:19:53
URL: http://matmia.blogg.se/

Postat av: brak

Ansvar är som du säger en defination med bredd!

Viktigast är väl att utifrån sina erfarenheter göra så gott man kan, med omtanke av omvärlden och sig själv!

Ha det gott

2008-09-28 @ 15:06:22
URL: http://brak.blogg.se/

Postat av: Johanna

Jepp, och den var uppskattad :)

2008-09-28 @ 17:01:34
URL: http://smulan.bloggagratis.se

Postat av: Malin

Jag håller med om det du säger...Visst kan denna man ha rätt, på ett sätt, men å andra sidan, vem vet sitt öde?Du kan äta nyttigt, idrotta, vara både ickerökare och snusare, nykterist och gud vet allt, ändå kan du drabbas på ett eller annat sätt. Att ha hjälm när du cyklar, visst är det bra, men du kan lika gärna halka på en blöt fläck..... Ens öde rår man inte på tror jag.... Mycket bra inlägg av dig, men jag börjar bli van! Ha en bra kväll!

2008-09-28 @ 18:49:55
URL: http://tidsoptimistens.blogg.se/

Postat av: Malin

Jag håller som vanligt med dej.... Det var vackert skrivet! Ha det bäst! Kramiz

2008-09-28 @ 19:00:14
URL: http://tidsoptimistens.blogg.se/

Postat av: Falk

Av 100 som skallskadas i trafiken är bara 7 cyklister.



Naturligtvis ska man ha hjälm om man känner för det. Däremot finns det skäl att vara undrande inför de gapiga och aggressiva ("om du inte har hjälm har du inget i huvet som är värt att skydda!") hjälmkampanjerna som enbart riktas mot cyklister. Av 100 som skallskadas i trafiken är 7 cyklister. 93 procent är alltså inte cyklister. Varför riktas inga ilskna hjälmkampanjer mot dom? Har dom inget i huvet som är värt att skydda?



Jag tror faktiskt att Sverige är ett av de få länder (det enda landet?) i världen där man skulle kunna driva fram en stark opinion för att ha hjälm som fotgängare. Tio år av opinionsarbete skulle det kanske ta, sedan skulle det kännas lite riskfyllt att ge sig ut på promenad utan hjälm. Och i och för sig vore det ju befogat eftersom betydligt fler gående än cyklister drabbas av skallskador, eller hur? ;-)



http://www.cyklisten.net

2008-09-28 @ 20:21:22
URL: http://cyklanu.blogspot.com

Postat av: Erik Henriksson

Det är väl ingen konst att kränga på en hjälm om man ska åka nånstans. Jag bor på landsbygden där det är glest med trafik men jag har ändå hjälm.

2008-09-29 @ 10:53:38
URL: http://erikhenki.blogg.se/

Postat av: Cleo

Våga vägra hjälm. Tyvärr är tilltron till hjälmen större än hjälmens kapacitet.Detta är en farlig kombination.

2008-11-08 @ 10:51:37

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0