090207 Enbart Lögn

Enbart lögn är något som kan vara svårt att avgöra när det är. Nyligen och faktiskt fortfarande så rullar en diskussion om Liza Marklund och hennes Gömda, en sann historia. Har hon ljugit och misslett oss läsare? Ja misslett oss har hon definitivt gjort, kanske också ljugit. Jag ljuger också ibland, oftast genom att inte tala om hela sanningen. Då framstår det jag säger som något annat än vad det är.


Är allt sant som är på en blogg? Är det sant bara för att det står där? Knappast men det behöver ju inte heller vara lögn. Inläggen om Xanta är ingen sann historia, i vart fall inte i bemärkelsen att någon skrivit det och sänt till mig. Historien om Xanta är min men likheter med verkligheten finns. Xanta finns även om det inte är om en specifik person jag skrivit. Historien är ihopsatt av bitar från verkligheten men gör ingen anspråk på att vara just sann.


Ändå är det just så som verkligheten ser ut för många människor. De drabbas och blir utsatta utan att förstå varför eller på annat sätt än genom sin existens vara skuld till de slag som drabbar dem. Det är för dessa människor och om dessa människor som historien om Xanta handlar.


Ville bara att ni skulle veta och inte behöva känna medkänsla med just Xanta. Men ser er om i er omgivning där finns dessa personer, de utsatta och de utnyttjade. Historien skriver jag för att lyfta fram något jag ser, en verklighet som är allt för sann.


Peter PC Carlsson

P.S.
Nominera Enbart Månadens för februari. 
Intressant?
För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas
Kommentarer till Enbart

Postat av: frida

gå gärna in och besvara frågan på min blogg

2009-02-08 @ 12:29:15
URL: http://barlan.blogg.se/

Postat av: Skogshuldran Titti

Det är nog inte så många som vill berätta hela sanningarna i sina bloggar. Det är ju ganska självutlämnande.

Själv blandar jag emellanåt in lite fiction mellan mina tankar och självupplevda händelser.

Avsikten för mitt skrivande är att läsaren ska ha en nöjsam stund med lite allvar närmast under ytan, kanske någon sensmoral, samt ett och annat gott skratt! Kort sagt: känna sig väl till mods!

Dig Peter, ser jag som en oerhört seriös person, som slår ett eftertryckligt slag för de utsatta i vårt samhälle!

Det ger mig så mycket att läsa det du och dina gäster för fram.

Jag vurmar för att förmedla det goda på insidan, medan du förmedlar en bit av verkligheten därute.

Så bra att vi är olika, då finns det ju något för alla att läsa!

Kram



2009-02-08 @ 16:24:15
URL: http://skogshuldran.bloggagratis.se

Postat av: Gisan

Ja det är viktigt att inte ha skygglappar genom livet. Det finns så många som behöver det där lilla extra. Ibland kan ett vänligt ord eller en varm blick vara början till en hjälp. Kramar...

2009-02-08 @ 17:54:07
URL: http://gisan.dinstudio.se

Postat av: Toffs

jag tycker personligen att hela liza marklund-historien har blivit överdrivet förstorad. det finns många böcker som utger sig för att skriva "sanningen", men det är i själva verket en subjektiv sanning, skapad av författaren. Inte något annat. så personligen skulle jag vilja friskriva marklund från skuld i det här fallet, för hon har inget fel gjort i mina ögon. allt är en tolkningsfråga.



hur som helst, så är det vår egen skyldighet att välja aktivt vad vi vill tro på och inte. tror vi på att en bok är sann så är det väl så, men därmed inte sagt att vi ska köpa allt skrivet rakt av.



Det här är ett av mina favoritämnen, och jag kan nog babbla på om det i många långa timmar...men ska försöka korta ner. Har skrivit om det i min blogg, att vi kanske inte ska tro på "based on a true story" alla gånger...

2009-02-09 @ 08:26:10
URL: http://gilgamesh.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0