090313 Enbart Palestina

Enbart Palestina debatteras nu allt oftare och allt oftare hörs det en mer och mer aggressiv ton även i den inhemska Svenska debatten. För egen del har jag länge anset att Israel på ett vis bär ett större ansvar för att få fred än vad Palestina gör. Men jag kan faktiskt lika väl vända på det, jag har också den största förståelse för att Israel försvarar sin rätt till existens.


Palestinierna är militärt helt underlägsna, de har inte möjlighet att tillfoga Israel någon reell militär skada, däremot kan de utöva mindre attentat/terror för att skapa skräck och döda en handfull personer var gång. I egenskap av att vara militärt helt överlägsen menar jag att Israel har ett större ansvar att vara återhållsam och varsam i sina ageranden. Men att avkräva en total avhållsamhet mot ständiga raketbeskjut är betydligt mer än vad jag begär.


Israel ockuperar stora delar av Palestina och bedriver en politik som gör det svårt för Palestinierna att kunna leva och försörja sig i sitt eget land. Detta är inte bara felaktigt och värt fördömanden det är också kontraproduktivt. Det innebär nämligen att Israel ständigt skapar sig fler och nya antagonister, har allt svårare att få stöd i omvärlden.


Bosättningarna i Palestina som Israel länge understött ser jag som ett större problem än det krig i Gaza som just avslutats. Hamas är legitimt valt av det Palestinska folket men likväl är det en organisation som har långt kvar för att vi skall kunna se dem som en kraft som verkar för samförstånd och samlevnad med Israelerna. Tvärt om har de stått för en politik som leder till mer konfrontation och mer blodutgjutelse. Deras skuld för det krig som just varit och dödat åtskilliga Palestinier delar de med den Israeliska regeringen.


Området som idag heter Israel och Palestina har såväl Palestinier som Israeler rätt till. Allt annat är fruktlösa diskussioner. En varaktig och hållbar fred mellan Israel och Palestina kräver ett ömsesidigt erkännande av varandras existensberättigande som stater och som folk. Det kommer också att kräva gemensam tillgång till det vatten som det är stor brist på och inte minst ett sammstyre av Jerusalem dit såväl judar, muslimer och kristna har tillgång till sina heliga platser. Dit är det långt, ändå är det just dit man slutligen måste nå åtminstone om det är fred man vill ha.


Fred kräver samexistens och en gemensam respekt inför varandra. Det är hög tid att man börjar att tala öppet och tydligt från världen om vad som krävs och vad som förväntas. Jag har stora förhoppningar på den nya amerikanska administrationen men jag tror inte på under. Inte ens ett sådant under som att den Svenska Katolska kyrkan stödjer och erkänner den våldtagna lilla nioåriga flickans rätt att leva (se tidigare inlägg).


Men kanske är inte undrens tid förbi, kanske är de här. Vi ser kritik, såväl från höger som vänster, växer mot bankchefer som höjer sina löner. Vi ser Volvochefer som sänker sina löner med tio procent. Vi ser hur ledningar avstår sina bonusar. Kanske kommer vi också att se hur man nu aktivt börjar jobba för samexistens i Palestina/Israel. En sådan lösning vore samtidigt det mest effektiva vapnet mot terrorism. Till och med mer effektivt än Jack Bauer i TV-serien 24.


Peter PC Carlsson

Nominera gärna en eftertänksam blogg till Enbart Månadens för Mars.
Nominering sker till 15 mars.
Därefter kan man dagligen rösta på sin favorit, månaden ut.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas
Intressant
Kommentarer till Enbart

Postat av: Lena

Oj oj vilket tungt ämne du har tagit upp idag. Här kommer det nog att kommenteras en hel del, både goda och dåliga. Själv kan jag bara relatera till min tid i Libanon som FN-soldat. Innan jag åkte ner till Libanon var jag pro-israelisk men efter den vistelsen därnere så svängde jag rejält. Det Israeliska soldater tog sig för i Libanon gjorde att jag idag tycker att: Hallå vänta ett tag. Ni judar blev nästan utrotade från vår jord och vad gör ni? Utrotar ett annat folk! Visst jag förstår att man vill försvara sin rätt här på jorden. Men man behöver inte försvara den på det sätt som Israelerna gör. Det jag såg och upplevde i Libanon sitter etsat på min näthinna och det går inte att sudda bort. Fred byggs inte bara av en part utan det krävs två. Så länge man rider på att man nästan blivit utrotad och därmed anser att det är försvarbart att uppföra sig som svin så kommer inte freden. Men om man istället ödmjukt reflekterar att så som vi blev utsatta så ska vi icke utsätta andra för då kan freden komma. Sedan innebär inte det att man ska ställa sig med mössan i handen och bara tacka och ta emot. Nä ibland krävs det hårda tag för att sätta sig i respekt men man behöver inte gå till överdrift. Om man intar den inställningen vinner man mycket. Tror tyvärr inte att något mirakel kommer att ske och att freden kommer att lägra sig mellan Israel och Palestina. Båda parter anser sig fel behandlade och svarar med våld. Båda parter är skyldiga till grova brott men jag anser nog att Israel begår det största. De har pengarna, vapnen och stödet vilket gör att de kan bete sig som svin medans fattiga Palestina inte har mycket. Men en dag kanske vågen kan bli jämnare och då, då tror jag att freden börjar närma sig.

Ja det var vad jag tycker och tänker.

kramis Lena

2009-03-13 @ 21:10:44
URL: http://aforia.blogspot.com

Postat av: Lena

sv: Hehe visst var den bra? Jo då jag har haft den blå uniformen på och försökt värna om freden. Men som sagt mot tanks och vapen har man inte så mycket att säga. Endast : Don't shoot I'm working for the UN. Ibland räcker inte det heller. Håller med dig att omvärlden måste vakna och reagera annars är det risk att det blir en riktig härdsmälta därnere och tyvärr lär den sprida sig till andra länder där omkring. Det är tragiskt att efter alla dessa år att de inte har kommit längre än weapontalk.

Sov gott!

Kramis Lena

2009-03-13 @ 23:53:47
URL: http://aforia.blogspot.com

Postat av: Lena

Go kväll vännen,

Jag har en skrivet en sak till dig på min blogg. Kolla in det om du törs.=)

Kramis Lena

2009-03-14 @ 19:59:23
URL: http://aforia.blogspot.com

Postat av: Lena

Kära make,

Oja bröllopsnatten var underbar. Myggor som surrade bland barr och kåda. Hehe

Så långt kom jag faktiskt inte i drömmen. Men vi får se hur nattens dröm blir. Återkommer med rapport! Nej barnen skiter jag i, är som du vill njuta.....

Nu hände det sig så att när jag skulle klicka in till dig så försvann musen.....hehe Alltså pekaren...hehe



Sov gott kära make!

Kramis Lena

2009-03-15 @ 00:19:43
URL: http://aforia.blogspot.com

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0