080822 Enbart Viktoria

Enbart Viktoria är den som ändrat på tronföljden. Gustav Wasa ändrade på ordningen som tidigare råde att man röstade fram en ny kung när den gamla dött (inte ovanligt dödad av den nye kungen). Under hans tid infördes arvsmonarkin. Jean Baptiste Bernadotte var fältmarskalk i Napoleons arme och blev svensk regent 1818 under namnet Karl XIV Johan. Fram till 1 januari 1980 var det enbart arvingar från denne fransman som kunde bli tronregenter i Sverige. Då ändrades Succesionsordningen (tronföljden). Tidigare var det enbart män, pojkar eller för den delen gossebarn som kunde bli regenter i Sverige. Nu ändrades detta så att Kronprinsessan Viktoria står först på tur att bli regent i Sverige.


Med denna ändring så utgår numera tronföljden från Karl XVI Gustav (ättling till fransmannen Bernadotte). Numera är det enbart ättlingar från nuvarande kung, Prinsessan Viktoria, Madeleine och kronprins Carl-Philip som kan skaffa arvingar till den svenska tronen.


Det är sedan 1810, successionsordningen, bestämt att Sveriges regent skall vara ättling från Frankrike. Så är och förblir det fortfarande. Det som är nytt sedan 1980 är att vi inför en tronföljd att det är den först födde som blir först till tronen samt att vi numera utgår från Carl XVI Gustaf.


Men för att kunna bli regent i Sverige så krävs det mer än att man är ättling från Frankrike. Man måste också bekänna sig till den kristna tron, men inte vilken kristen som helst utan till Evangelisk-luthersk tro. Viktoria har rätt att gifta sig med vem hon vill. Men om hon vill bli regent i Sverige så skall hennes partner godkännas av nuvarande regent samt av riksdagen.


Om jag nu bortser från det gammalmodiga i att en demokrati har en regent, kung eller drottning, så vill jag ändå ställa mig frågande till att den tänkte regenten skall ha en speciell tro. Vi har ju religionsfrihet i Sverige. Varför skall inte den gälla vår regent.


Sveriges främste företrädare måste ha en speciell tro, evangelisk-luthersk tro. Ingen annan. Man kan inte vara katolik, inte ortodox, och naturligtvis inte jude, muslim, hindu eller sik. För att travestera Shakespear så säger jag "Det är något sjukt i staten Sverige!"


Att vi har en monarki har naturligtvis inget med en demokrati att göra, det är tradition. Men att vi har en monarki som dessutom har begränsningar och särskilda regler kring trosuppfattning och giftemål finner jag ytterst märkligt. Varför skall just våra franskättliga regenter diskrimineras och tvingas in i en religion som de inte kan välja fritt? Varför skall deras partner godkännas av både sittande regent och regering?


Skulle samtliga tre kungabarn konvertera till vad som helst utom evangelisk-luthersk tro ja då eroderas den svenska tronföljden. Jag hoppas Viktoria, trotts att hon är väl inskolad i att bli Sveriges regent, fritt väljer vem hon vill gifta sig med. Skulle hennes far, kungen, eller Sveriges riksdag säga nej ja då hoppas jag att hon ändå gifter sig av kärlek. Därefter lär det följa en intressant diskussion om reglerna för tronföljden.


Peter PC Carlsson

Inlägget är pingat på Intressant.

Läs gärna ett kul inlägg Enbart noshörningspartiet
Ytterligare ett kul inlägg, Enbart Pingvin
Kommentarer till Enbart

Postat av: Emelie

Svar: Hej, okej! De är bara maila!



// Emelie

2008-08-23 @ 10:29:00
URL: http://myfashion.devote.se

Postat av: Emelie

Svar: Hej igen, tänkte bara säga att jag svarade angående getaheader-sidan :) Så du vet!

2008-08-23 @ 11:58:24
URL: http://myfashion.devote.se

Postat av: Ann

http://lillanslilla.blogg.se/2008/august/utmanadreflektioner.html#comment

2008-08-24 @ 13:25:44
URL: http://lillanslilla.blogg.se/

Postat av: Little Peaché

Hej hjärtat!

Nu har jag gjort ett inlägg om reklektion. En utmaning jag fick av Stina!



Kram på dig!



mvh Little Peaché

2008-08-24 @ 15:25:28
URL: http://littlepeache.webblogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0