081105 Enbart Om

Enbart om inte om hade funnits så skulle mycket varit annorlunda. McCain kunde ha vunnit i nomineringen för åtta år sedan och vi hade sluppit baby Bush. Men han vann inte, Bush vann och han valde en hård linje, en oresonlig linje och påstås agera på uppdrag av Gud när han invaderar Irak. Ett krig som McCain var emot. Han hade troligen i större utsträckning sökt samförstånd istället för konfrontation. USA hade stått så mycket starkare.


Men om inte om funnits så hade McCain varit president idag istället för Bush. Troligen en mer populär sådan än vad sittande president varit och är. Men hade då missnöjet med republikanerna varit tillräckligt starkt för att välja en svart man till världens mäktigaste människa. Hade Obama kommit fram eller hade det blivit Hillary och skulle hon kunnat stå emot republikanernas kandidat med en populär president?


Om inte om fanns skulle allt vara annorlunda, men inte säkert bättre, annorlunda ja. Ändå är det nu som om inte om fanns, för det är en svart man som president i USA. Valresultat, stat för stat!


Utvecklingen går framåt, murar rivs (inte i Israel där de byggs) och USA har en svart president. Det mest märkliga är att vi tycker att det är märkligt. För inte är det med varken hudfärg eller med våra kön som vi tänker. Må bästa person vinna. Och jag tror att det var just det som skedde. McCain var en bra kandidat, framförallt med tanke på att han är republikan. Obama lyckades redan tidigare vinna över Hillary Clinton som varit en bra kandidat. För första gången har jag känslan av att valet stod mellan tre bra kandidater, tre kandidater till presidentposten som alla skulle innebära en förändring.


USA valde det mest radikala av de tre alternativen. Men som Mona Sahlin sa så skulle han uppfattas som konservativ här.


Go go Obama. Ser fram emot att du ingjuter hopp.

Peter PC Carlsson

Inlägget är pingat på Intressant.

Gå in och läs om Maddes kamp mot cancern, hennes mammas beskrivning när hon lämnade jorden och hennes pojkväns varma ord. Ge sen ditt stöd till cancerforskningen. Enbart gästblogg av Anne.

Kommentarer till Enbart

Postat av: Adam & Eva

Tack för komplimangen! Det värmde :)

2008-11-05 @ 18:23:51
URL: http://ormeniparadiset.blogspot.com

Postat av: Anders

Intressant reflektion. Jag såg idag en valkarta över Countyn - där var en överväldigande yta av USA fortfarande rött dock - i det här fallet fel (republikansk) färg, och fel representation jämfört med riksnvåns Presidentval.



Jag är väldigt lättad över att det inte blev Hillary... Betänk



USA är världens största demokrati brukar det hävdas. Det har omkring 300 miljoner medborgare. Det har sedan 1988 styrts av Bush sr. Clinton, Clinton, Busch jr., Bush jr. - och nu hade det alltså kunnat bli Clinton, Clinton igen.



Under ett kvartssekel hade det isåfall alltså styrts av 2 familjer, 2 klaner...



Jag undrar;



Av 300 miljoner medborgare, är detta det <i>bästa</i> man kan skaka fram?



Lägg därtill att man har klanen Kennedy...



Var det någon som sa demokrati?



Mvh

Anders

2008-11-07 @ 03:21:17
URL: http://anderslandscape.blogspot.com/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0