081116 Enbart Pepparkaksbak

Enbart pepparkaksbak är något som det har tjatats om den senaste veckan. Idag blev det av. I och för sig tröttnade han snabbt på själva bakandet och ägnade mer tid till att smaka degen och sedan de klara kakorna. Det är just så som det skall vara. Barn längtar och tjatar och när de väl får det de längtar efter så kommer snabbt annat in i bilden. Så här bakas det enbart ett par plåtar, resten av pepparkakorna köper vi.


Igår var vi iväg och handlade glitter och kulor som skall hängas i granen. Det blev både guld och silver, vilket är väldigt fult ihop. Men det var vad grabben ville ha och enligt mig måste jag säga att det spelar verkligen ingen roll för jag tycker att det är fult med en plastgran och plastkulor och glitter ändå. Så, vad spelar det för roll, det är ju inte för mig granen sätts upp. Så han fick bestämma, mamman blev inte glad på färgkombinationerna. Men hon hade varit och köpt en ljusslinga som skall viras runt balkongräcket och stor svart ljusstjärna !?!?


Jag vill helst inte ha en massa pynt, jag vill än mindre ha en massa glitter och allra minst en plastig gran täckt av grejer och små ljus som ser ut som stjärnor. Men det är inte för mig som det skall julpyntas. Dels tycks det höra till inför julen och dels är det något man älskar när man är 3,5 år gammal.


Så nu skall det pyntas med plast och omaka färgkulor. Om någon vecka skall det hängas glitter över granen och ljusslingan skall lysa upp i mörkret. En av ljusslingorna slingrar vi likt grannarna redan idag runt vår balkong. Det lär inte bli snyggt, men åtminstone lite ljust. Kanske får det fart på vinteraktiviteterna (se tidigare inlägg ;-)


Jag tycker att julen har fått en allt mer märklig utformning. Det fanns en tid då Jesus födelse skulle firas (i och för sig är det inte vid jul han föddes utan det fanns redan en hednisk högtid då som kristenheten tog över). Det fanns också en tid i fattiga Sverige då julen var en tid då vi kunde äta oss mätta. Idag vet jag inte riktigt varför vi firar, det ger oss ledighet och lite ljus i den mörkaste av tider. Men vi gör det knappast längre för att kunna äta oss mäta, för att fira Jesus födelse. Knappast heller för att få lite extra lugn och ro.


Vi firar för att vi alltid har gjort det. Det är en tradition och det skall vara på ett visst vis. Vi brukar se till att ha så lite stök och stress innan jul som möjligt. Inget extra fejande och inte en massa lagande av mat. Men traditionen fyller vi och firar hos barnens farmor och farfar. Här är det jul, här är det tradition.


Men i år blir det en gran av plast, en gran med glitter i både guld och silver.


Peter PC Carlsson

Inlägget är pingat på Intressant.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas.
Gå in och läs om Maddes kamp mot cancern, hennes mammas beskrivning när hon lämnade jorden och hennes pojkväns varma ord. Ge sen ditt stöd till cancerforskningen. Länk Enbart gästblogg av Anne. Skänk en gåva till Barncancerfonden.
Kommentarer till Enbart

Postat av: /S

Sv: Nu va ju du då ganska så delaktig ;)

2008-11-16 @ 13:21:25

Postat av: Cecilia

Men har du aldrig funderat på RIKTIG gran? En ädelgran barrar inte och det blir ju MYCKET finare, även med guld & silverkulor!

2008-11-16 @ 13:38:19
URL: http://cilla-cecilia.blogspot.com/

Postat av: vindensmelodi

Jag älskar jul, pynt och bak :-)

2008-11-16 @ 14:31:34
URL: http://vindensmelodi.blogg.se/

Postat av: Gisan

Vi hade inte pepparkaksbak som tradition när jag var barn. Men det har nästan blivit det i mitt hem nu. Prinsens ögon tindrade idag när vi köpte med deg hem för att vara förberedda den dag vi(jag) har tid och lust. Kramar...

2008-11-16 @ 18:05:58
URL: http://gisans.blogspot.com

Postat av: Anne

Jag skrattar gott åt detta underbara inlägg!

Pepparkaksbaket hos oss blev också en liten hobbydeg som aldrig tog slut.

Pepparkakorna blev större och större för varje gång vi knycklade ihop degen.



Alla fula papperssmällkarameller skulle åxå pryda granen som barnen gjorde på dagis/skola....och jag som ville ha en DESIGNAD gran då på 80-talet med rosa, vita och blå skira glaskulor som inte tålde barnahänder. Fick väl inse att det skulle ta många år innan jag kunde fixa den snygga granen jag ville ha.

När barnen blev stora fixade vi den designade granen tillsammans men numera med klassiskt röda vackra kulor med inslag av grönt och guld.



I år blir det ingen gran alls, då ska jag för första gången fly mitt hem och fira med andra i familjen som fixar julen och jag sitter bekvämt tillbakalutad och njuter av fula julgranar igen som barnen pyntat med dagiskonst.



Jul= småbarn och tindrande ögon.

Det får jag i år i alla fall hos syster min som har en liten 1 /2 åring...och så min egen 22-åring som blir 2år igen varje julafton.... :))

2008-11-16 @ 22:22:26
URL: http://levaiag.blogg.se/

Postat av: Siw

Min son fyller år på julafton så vi firar födelsedag, mycket trevligt.

2008-11-17 @ 18:03:58
URL: http://yllegarnets.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0