090320 Enbart Skam

Enbart skam och skuld är de svåraste känslor jag har att hantera. Hur gör man, hur kan jag hantera just känslor av skam, känslor av skuld? Det är känslor som är så starka, som är så svåra att hantera. Att känna skam är omskakande och kan vara förödande. Skam är en av de jobbigaste känslor vi har att hantera. Det kan finnas olika skäl till att vi känner skam, att vi skäms. Men vilken anledningen än är har vi alla svårt att hantera våra skamkänslor.


Var och en av oss har vi olika skäl att känna skam, att skämmas att vara missnöjda med de vi är med de vi blivit. Men vår skam är ingen lösning. Den är ingen väg ut. Vi skäms och vi mår dåligt för något vi skulle vilja vara annorlunda. Det kan vara något vi gjort eller kanske mer troligt något vi inte gjort, något vi tycker oss borde ha gjort, borde ha klarat av. Skammen följer oss likt ett höstregn och förmörkar våra liv.


Ibland står vi upp, ibland vågar vi stå emot och bemöta skammen, klarar vi att hantera känslorna och ser mer sakligt på våra känslor. Att fly är en instinkt så även från skam och skuld. Men flykten kan Enbart förstärka skammen och bekräfta vårt misslyckande. Istället behöver vi ställa oss upp, rak ryggat och erkänna vår skuld, ta vår skam och bemöta den med den åtgärd eller det straff som krävs. Den värsta domaren, det hårdaste straffet delar vi oftast själva ut.


Själv känner jag återkommande skamkänslor för saker jag inte gjort, saker jag borde ha gjort. Men också för saker jag gör i smyg och själv inte tycker att jag skulle göra. Det ger skam, det ger skuld även om det inte leder till ett dåligt samvete. Skam är känslor som vi har svårt att hantera, har svårt att bli av med och har svårt att komma över.


Stora delar av mitt liv har jag levt med skam- och skuld känslor Inte för att jag har haft anledning utan för att jag tyckt att jag borde ha gjort något, borde ha klarat, borde ha funnit till hands. Jag borde ha... Det har varit en grund för min känsla av skuld, min känsla av skam. Ständigt otillräcklig, ständigt kommer jag till korta i domarens ögon, i den enväldiga juryns dom.


Skam borde vi lära oss att känna igen och förvisa. Vi borde lära oss att stå emot när skammen knackar på vår dörr, vägra att ta emot och öppna paketet av skam. När vi väl håller det skamliga paketet i vår famn så skäms vi även för det.


Dags att erkänna våra problem, att börja jobba med dem istället för att göra allt för att dölja dem och skämmas för dem.

Rösta på månadens blogg i rutan till vänster på första sidan!


Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen  Intressant?

Kommentarer till Enbart

Postat av: Linda

vilket tänkvärt inlägg!

gillade det!

Och visst har man levt med skam..

skam för att inte vara tillags..

inte räcka till..

för vad andra tycker..

tack igen för ett kanon inlägg som verkligen fick mig att tänka efter!

2009-03-21 @ 06:00:05
URL: http://fetmaoperation.blogg.se/

Postat av: Di

Intressant inlägg, jag anser att jag är bättre värd än att känna skam, varför ska jag skämmas? För det jag inte gjort, eller inte gör? eller det jag gör? jag har lärt mig ( hoppas jag) att förlåta mig själv för att jag inte räcker till eller för att jag emellanåt bara är en "vanlig" människa som gör fel, som har brister och som faktiskt bara är jag.Jag kan ju förlåta andra för deras brister och fel, varför ska jag inte kunna förlåta mig själv? Det är något som jag jobbat med, att förlåta mig, att sluta vara skuldbetyngd, skamsen och framförallt rädd för mig själv och min skam. Och tänk, mitt liv är så mycket enklare, lättare att leva, och mer glädjerikt nu än förr.. jag hoppas du också kan hitta den dagen utan att känna skuld och skam..bara leva, idag och i morgon..



önskar dig en riktigt skön helg! Varma kramar

2009-03-21 @ 10:18:48
URL: http://diqueen.blogg.se/

Postat av: eva

Givande inlägg.

Leva med skuld känner man igen. Ha skuld för att man borde ha kunnat gjort mer. Att man inte räcker till som gett känslan av värdelöshet.

2009-03-21 @ 10:21:09
URL: http://keltisk.blogg.se/

Postat av: emsa

Hej!

Intressant! Ibland kommer det på mej men jag försöker faktiskt inse att jag kan inte, orkar inte uppfylla alla mina önskade krav! Bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete. Bra att jobba med det om det är ett "problem".Kanske kan du lägga bort några bördor från dina axlar!!

Idag syns alla "rutorna",alltså inte på min mage utan till vänster i din blogg!!

Jag har röstat!!!!! Tjoho!

Nu är det dags för en god brunch!

Ha en skön lördag,Kram



2009-03-21 @ 11:39:38

Postat av: tess

Kikar in å hoppas du har sol å värme... om inte annt i själen...



Tess

2009-03-21 @ 12:26:00
URL: http://tess701.blogg.se/

Postat av: sara

var in här och röstade,passar på att önska dig en underbar helg

2009-03-21 @ 12:29:13
URL: http://metrobloggen.se/ssy

Postat av: Sarah

Intressant inlägg må jag säga.

Det är jobbigt att leva med skam/skuld, men är något man får arbeta med. Det är svårt men det går tillslut.



ha en fin dag !

/Sarah

2009-03-21 @ 16:03:52
URL: http://sazzz.blogg.se/

Postat av: towe

Tack för din fina kritik. Är ju alltid en extra liten ego-boost när det kommer från någon så vettig :) Kampen mot cancer och sd kan vara dom två största ;)



Har lite bloggtorka nu annars kikar jag runt rätt flitigt.

2009-03-21 @ 16:32:02
URL: http://cpmamman.blogspot.com

Postat av: syren

Ett intressant inlägg. Det finns säkert många som känner skam,men varför ska man känna det egentligen. Ska rösta på dig.........

2009-03-22 @ 15:53:00
URL: http://www.metrobloggen.se/abc

Postat av: helen

Det här med att känna skam är ju nånting vi tar med oss från olika händelser. Det krävs mycket övning för att bli av med dessa jobbiga känslor.

När jag var liten fick jag och mina syskon utstå en hel del. Vi fick bl a inte visa känslor.....gjorde vi det så blev vi hånade eller tillsagda att sluta larva oss.

Grät vi så kunde vi få höra att vi var fula, skrattade vi för mycket så fick vi veta att det gör man ju bara inte, visade vi ilska fick vi stryk.....och vad händer med alla dessa instängda känslor som aldrig tillåts att släppas ut?

Jo man blir deprimerad och man känner skam.

Skam för hur man ser ut, skam för vad man tänker och tycker, skam för att visa känslor, skam och dåligt samvete för allt.

Hur ska man kunna leva fullt ut om man känner skam för hela sin egna person?

För att bli av med detta behöver man tillåta sig själv att finnas och känna.

Det är inte lätt och helst av allt vill i alla fall jag bara strunta i vad andra tycker och tänker, men jag är så himla rädd att inte bli omtyckt och accepterad. Då är det oftast lättare att smälta in och tycka som andra.

Det tar lång tid att ta sig ur mönstret och svårt är också att uppfostra egna barn och att inte följa samma gamla mönster som man själv fått vänja sig vid.

Men nån gång så ska jag lyckas.....det har jag bestämt mig för.

Kramar

2009-03-22 @ 18:56:33
URL: http://www.gussilago.bloggagratis.com

Postat av: Skogshuldran Titti

Känslor av otillräcklighet dyker upp för oss alla, emellanåt.

Det är viktigt att ta dem för vad de är, dvs "hjärnspöken" som bara är ute efter att skapa oreda i ditt sinne.

Men visst, ibland är de svåra att göra sig av med.

Då blir det till att "älta" ett tag...

2009-03-22 @ 20:20:33
URL: http://skogshuldran.bloggagratis.se

Postat av: ensamhet

Tack för ditt inlägg. Är 25 år och har just insett att det jag känner och tynger mig med är just skam. Skönt bara att sätta ett ord på det.

Tack ska du ha!

2011-02-07 @ 21:59:22

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0