081021 Enbart Yxa

Enbart yxa i skallen och en död man blev resultatet. Just nu bedömer tingsrätten i Karlstad om det var överlagt mord eller om det var så att kvinnan skyddade sig från våldtäckt.


Först läste jag Aftonbladet och fick genast känslan av att kvinnan skyddade sig från att bli våldtagen. Sedan läste jag Expressen och nu blir bilden mer komplex, hon har försökt söva ner honom innan och döljer liket, tar hans bil och länsar hans konto...


Det är skönt att inte vara jurist, att inte vara domare. Det är så mycket enklare att sitta bredvid, läsa en kvällstidning och tycka till. När vi inte har hela bilden är det lätt att vara tvärsäker. Lätt att ropa på hårdare straff och lätt att ställa krav. När vi får hela bilden blir det så mycket mer komplext. Min första reaktion var att det var ett förmildrande fall, hon skyddade sig mot att bli våldtagen, men efter att läst ytterligare en artikel så var det snarast försvårande omständigheter. Ett väl planerat mord. Två faktum kvarstår, ett mannen är död, två jag har ingen aning om hur det gick till.


Allt för ofta fattar vi beslut, allt för ofta grundar vi vår åsikt på artiklar i blaskorna och egentligen vet vi väldigt lite. Vi blir nyttjade att tycka och tänka om Idol, vi blir nyttjade att reagera på Paris Hilton, att reagera på Katrin "nobody" Zytomierska för att hon varit elak i TV. Vi låter oss nyttjas och vi reagerar. Politiskt har Sverigedemokraterna varit duktiga på att utnyttja detta. Dels genom att ständigt försöka utmåla sig själva som förfördelade och diskriminerade av media och andra politiska partier. Följden blir att vi tycker synd om dem. Men det värsta är inte att de framställer sig som offer utan att de nyttjar enskilda artiklar och frågor till att svartmåla olika delar av svensk politik. Det de vanligast lyfter fram och svartmålar är flyktingar. Flyktingar klumpas ihop och sägs göra si, sägs göra så. Detta fungerar, de lyckas få personer som inte ser mer än en bit av sanningen att tro på dem.


Samtidigt säger jag att SDs ganska öppet rasistiska åsikter har jag inte så stora problem med. Dels för att det går att bemöta dem på punkt efter punkt, dels för att de flesta människor ändå är tämligen förnuftiga och klarar att vara kritiskt tänkande och därmed ifrågasätta SD och deras populism. Ett större problem är den dolda rasism, den dolda främlingsfientlighet som finns i landet. Den som uttrycks runt köksbordet efter att ha läst en kvällstidning.


Ibland har vi lätt att generalisera, och ibland gör vi det inte alls. Muslimer ligger illa till, de riskerar ständigt att utsättas för generaliseringar. Samma sak med Palestinier, Turkar, Irakier, Romer och så vidare. Men när en norsk kvinna som är konstnär dödar en man med yxa, då generaliserar vi inte! Varför inte då? Varför drar vi inte slutsatsen att det ligger i norskornas natur att yxdöda. Eller varför drar vi inte slutsatsen att sådär gör de där konstnärerna?


Givetvis gör vi rätt när vi undviker att generalisera och givetvis gör vi fel när vi generaliserar om Romer, Turkar osv. Men det är dessa fördomar som du och jag bär på, det är de som Sverigedemokraterna utnyttjar.


Så akta dig för varulven, den kommer i fårakläder med len tunga. Lär dina barn att tänka kritiskt att ifrågasätta så slipper du att födda upp en Sverigedemokrat eller en religiös fanatiker (oavsett religion).


Peter PC Carlsson

Inlägget är pingat på Intressant.

Gå in och läs om Maddes kamp mot cancern, hennes mammas beskrivning när hon lämnade jorden och hennes pojkväns varma ord. Ge sen ditt stöd till cancerforskningen. Länk Enbart gästblogg av Anne. Skänk en gåva till Barncancerfonden.

Kommentarer till Enbart

Postat av: fia

Själv tycker jag att massmedia har alldeles för stor kraft , att få oss nästan dit dom vill , det är ju ändå så i slutändan ,så blir det så att det vi tycker eller har en åsikt om , är ju grundat på företag som vill tjäna så mycket pengar det bara går , undrar hur nyheterna skulle se ut om det fanns nån som inte tjänade på det ?

2008-10-21 @ 15:49:18
URL: http://ajaxen.blogg.se/

Postat av: Princess 55

När jag var liten (vilket i och för sig var länge sedan)så var det ovanligt att människor blev mördade. Och det var stort rabalder i pressen om det hände. Numera dödar människor varann hej vilt. Och kvinnor mördar också. Ska vi fortsätta att acceptera att allt detta bara blir värre och värre och hur kommer det då att se ut för våra barn i framtiden. Kanske lika att vi dör av miljöförgiftning än att bli ihjälslagna av en yxa. Men jag kan ju minnas fel?

2008-10-21 @ 18:12:59
URL: http://bokblogg.indoman.se

Postat av: Malin

Jaa sånt här är verkligen svårt att bevisa/motbevisa, men visst är det underligt att hon försökte droga honom först? Ibland, jag säger ibland, kan det vara "lätt" för oss tjejer att "slingra" oss ur saker genom att skylla på ex våldtäkt! För det mesta är det säkert sant, men visst finns undantagsfall! Hoppas nu detta förstås på rätt sätt....

SV: Jaa en riktig vän är guld värd! I nöde prövas vännen är också en fras som stämmer riktigt bra! Så har jag förlorat vänner, medan andra har växt sig starkare...



Ha en bra kväll!

2008-10-21 @ 18:59:49
URL: http://tidsoptimistens.blogg.se/

Postat av: Tobias

Jag tycker att det är patetiskt att personer som du skriver sverigedemokrater som blir misshandlade, mordhotade, avskedade, uteslutna, utfrysna, mobbade och så vidare och får sina hem och sin egendom vandaliserad på näsan och påstår att de "utnyttjar" dessa händelser. Hur man "utnyttja" det egentligen? Sd vill bli behandlat som vilket annat demokratiskt parti och ha samma rättigheter som andra, vilket lagen även ger partiet rätt till men som det offentliga samhället hela tiden nekar. Är det en bananrepublik som vi lever i, eller vad är det fråga om egentligen? Ska sd sitta stilla och ta emot denna antidemokratiska behandling och le i mjugg? Tror du att sd vill utsättas för allt detta? Vad är det du menar egentligen?

2008-10-21 @ 21:00:50

Postat av: Zlata

Jag lever som alla andra. Jag är inte förtryckt av någon. Det är ingen skillnad på mig och min bror och syster. Vi har fått samma kärlek. Jag har rätt till att ha en åsikt. Jag säger emot. Jag har aldrig blivit slagen. Jag har pojkvän. Jag är kär. Jag är glad. Jag är tacksam. Jag går ut. Jag har gjort dumma saker. Jag har gjort bra saker. Men jag är ju bara mänsklig. Jag är muslim. Jag är fri.

2008-10-21 @ 21:04:02
URL: http://pandarina.blogg.se/

Postat av: peter pc carlsson

Tobias.

SD liksom andra partier och dess företrädare skall ha rätt att utrycka sin åsikt utan hotelser. Det kan du också se hur jag i ett inlägg nyligen bl.a. förbannade AFA för deras angrepp på demokratin och SD.



Zlata. Underbart att du är och känner dig fri, det är just så det skall vara.



Malin. Jag tror att det verkligen är undantag att tjejer nyttjar situationen. Och jag förstår att du inte menar att föringa ett av de grövsta brotten, våldtäckt.

2008-10-21 @ 21:16:46
URL: http://enbart.blogg.se/

Postat av: siw

Du har sååå himla rätt! Hur många sitter inte vid matbordet och diskuterar utan att tänka sig för vad dom förmedlar. Själv tittar jag så lite som möjligt i tidningar och på tvnyheter, vet ju inte vad man ska tro om allt elände.Vad är sant egentligen, och hur vet man? Försöker fylla min hjärna med så mycket possitiva händelser som möjligt i stället.

KRAM

2008-10-21 @ 22:05:36
URL: http://yllegarnets.blogg.se/

Postat av: Zlata

Hej igen! Nej nej jag förstod precis. Ville bara kortfattat förklara mitt liv som muslim. För inte nog med att många tror att alla muslimer är terrorister så tror även många att man som tjej/kvinna inte är något värd. Denna uppfattning är fel. Många blandar ihop tradition/kultur med religion. Tyvärr.

2008-10-21 @ 22:35:49
URL: http://pandarina.blogg.se/

Postat av: ina

hej, Peter! hade inte tänkt skriva nån kommentar men det är svårt att avstå. speciellt när du skriver så. jag har erfarenheter hur det är att bli dömd och hur tidningarna då kastar sig över denna lilla information de får. och hur otäck och omänsklig, befriad från allt personligt en människa kan framstå då. det finns inget förflutet som inte har granskats och ändrats efter hur media vill ha att det ska framstå, och tyvärr finns inte så mkt framtid heller enligt allmänhetens åsikt för en som varit dömd (vem är allmänheten och vilka de är? de har oftast inte ens något ansikte, men de bestämmer). rent ut säger många människor må jag tro(har hört några i min omgivning, så jag gör mina slutsatser om procent) att sådana som hamnat framför rätten ska skjutas. visst, beroende på vad de gjort. men det där med vad de gjort vet ingen av de fördömande med all säkerhet. det vet inte heller de som dömer och har läst papprerna. man utgår från vad man anser att man ska utgå ifrån, regler,lagar, och oftast som jag ser den lättaste vägen för dom, de får pengar för det, stora pengar, det är det som räknas: egen trygghet. en levande människa som kommit helt fel i sitt liv framstår som något slags robot som kan klassas i en viss grupp. isoleras, omplatseras, utnyttjas (här är ordet på sin plats faktiskt)men sen? vad gör tiden med dessa människor, blir dom bättre av sig själva? hemskt, hur vi tänker! eftersom jag har rotat i det där lite och har inte dragit mig för att se med egna ögon det lilla jag fick se och erfara, då har jag gjort vissa slutsatser hur man skulle inte borde tänka och göra. för det första: man skall hålla ögonen och öronen öppna och man skall analysera och inte döma utan vara öppen för varje individ, hur än den är. annars får vi aldrig någon kunskap om hur en brottsling känner och fungerar. och vi kommer aldrig till ondskans rot. ondskan finns inte i de enskilda människor som spärrats in, ondskan har spridit sig lika stort i hela systemet, i hela samhället. det är förresten svårt sätta fingret på vad och var är ondskan. men den känns igenom på många områden där den skulle ju borde bekämpas istället. falskhet och nonchalans är också ondskan. och den har jag sett mer än jag hade räknat med hos myndigheterna. så det är bäst att avstå från att döma enskilda människor som hamnat i onödan men sådant vill inte respektera våra tidningar, de vill sälja och sälja bättre än deras konkurrenter. media påverkar människor starkt. jag undrar med vilken rätt! och jag undrar och undrar: behöver vi alla dessa tidningar och mediamänniskor som inte ens kan skriva felfritt eller apar sig framför kameror osv (nu tänker jag media för övrigt)? med hur mkt trams har vi tvättat våra hjärnor egentligen och att detta accepteras? kändistidningarna t ex. TV-såpor. och mkt annat. varför säljer man och varför köper man sådant? samtidigt som de viktiga sakerna hamnar i skuggan. många vill inte bry sig om människan i nöd här i grannskapet (jag pratar inte om Afrika)utan slukar i sig någon annans familjeproblem och ej adekvat information dessutom. så avskyvärt!! dagens häxprocesserna. de mesta inte förstår att de redan har deltagit i många tusen ggr om och om igen. för vi känner ju inte andras lidande utan bara ökad spänning och intresse när vi läser om människor som hamnat i en svår situation. de mesta tror att det finns myndigheter som skyddar alla de där grupperna (även invandrarna och flyktingar) från fall. att det finns en viss ordning och skyddsnät. ja, det finns ordning men inte till våran fördel när vi själva har hamnat i en av dessa svåra situationer. jag litar inte på någon myndighet längre, jag kommer att klara mig själv, om jag så måste. för detta har jag gjort förr. alltid tvingats klara mig själv. en ren överlevnad, jag vet lite av detta iaf.

problemet jag tog upp här är en större perspektiv av det varför vi är så fientliga mot de grupper i vårat samhälle som bidrar med problem.

har du svårt att hänga med vad jag menade, fråga mig! är lite trött ikväll förstås:) och jag är ingen journalist:) får skriva fel bl a:) ina.

2008-10-21 @ 23:47:37
URL: http://iinnaa.blogg.se/

Kommentera Enbart här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0