150327 Enbart tid att mäta

Enbart tid att mäta och att mätas!

Så går en dag och kommer aldrig åter. I spegeln av mitt liv ser jag tillbaks på den jag är och ibland på vem jag skulle kunnat bli. I spegeln finns minerna och tankarna på den tid som flytt och den tid som varit mitt liv inte den tid som är och det liv jag nu har och lever.

 

Det är i skuggan av barnen som jag ser hur tiden går, inte för att jag känner hur jag åldras utan för hur jag ser att de blir allt större, allt mer mogna och hur de lever sina liv oberoende av mig. Det är just så som livet skall vara, det är meningen och det gör mig stolt men också fylld av vemod och saknad av den tid som flytt och inte längre går att fånga.

 

Att mina söner växer och skapar sig sina liv, lever sina liv är inte tack vare mig som far, inte heller är det trotts hur jag har varit som far. De har blivit de starka individer de är tack vare sina egna förmågor. Visst kan jag ha påverkat, ibland till det bättre och ibland till det sämre.

 

Det finns många steg i livet att ta, en del leder rätt andra fel, men de steg jag tagit får jag leva med och göra det bästa av. Jag är inte stolt över allt jag gjort även om det finns väldigt lite jag ångrar och än mindre jag vill ha ogjort. Men mina steg är mina och den tid som gått finns för alltid som minen och som något jag kan ta fram genom mina inre bilder fyllda av tankar och känslor.

 

Som förälder försöker vi göra så gott som vi kan, en del lyckas i sin roll andra gör det inte men jag måste alltid göra mitt bästa för att vara en bra förälder, för att vara en far. En far är mer än en givare av arvsmassa och en vuxen som bidrar till försörjning. En far är allt det vi som barn önskar av en vuxen man, en förebild och någon att se upp till och ta efter, en trygghet att luta sig emot när det är tungt och jobbigt, en klok person som kan vägleda och berätta om sitt liv och sina erfarenheter samtidigt som han ger styrka som lyfter.

 

En far är den svåraste och finaste roll som jag har haft i mitt liv. En roll där jag lever mina förväntningar på att vara allt för dig min son. En roll jag aldrig kan fylla och där jag aldrig kan räcka till i de ögon som ser tillbaks i spegeln, mina egna.

 

”Man borde inte få ha barn innan man har haft barn!” ropade min son till mig en gång efter att han ansåg att jag som ung pappa gjort något riktigt fel. Jag kan bara instämma. Ingen av oss borde få ha barn innan vi har haft barn. För vi gör ständigt fel eller i vart fall inte helt rätt. Frågan är om vi gör vårt yttersta och så gott vi kan? Kanske har jag gjort mitt bästa i hela mitt liv, det vet jag inte men jag vet att jag har försökt. Men ibland så har jag inte förmått att vara det bästa av mig själv, att vara den jag vill och kan vara. Ibland räcker vi inte till, räcker jag inte till.

 

Ändå trotts mina brister växer barnen upp och har blivit till de underbara människor som de är. För det kan jag inte ta åt mig äran men var och en av dem skall känna sig stolta för det de är.

 

Jag älskar er!

 

Idag kan jag inte fira min äldsta sons födelsedag då en halv värld skiljer oss åt men det hindrar inte att jag tänker på dig, att jag känner dina små barnarmar kring min hals och doften av ditt hår i min näsa. 

 
Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bemötas

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?

150216 Enbart nyanser av grått

Enbart nyanser av grått kan få mig att stå ut. En platta med klassisk musik kan plocka fram dessa stämningar som finns inom mig. Små nyanser av grått, oändliga nyanser av grått. En vind som smeker eller en vind som pinar, allt däremellan är gradvisa skillnader innan det övergår i njutning eller i smärta.

 

Vintern biter sig fortfarande fast och jag omges av små, små nyanser av grått. Det gäller att finna de ljusare nyanserna, att ta fasta på dem att se dem och att lyckas finna njutning i att det idag är en aning ljusare än vad det var igår. Men det är i nyanserna som jag kan gå ner mig eller som jag kan förlösas i glädje och hopp.

 

Känslorna ligger nära och jag kan plocka upp dem eller stuva dem åt sidan, gömma dem och förhoppningsvis glömma dem. Jag gömmer och jag glömmer, eller försöker. Undviker vacker finstämd musik, undviker det sköra och ömma. Istället söker jag sprickorna i de grå nyanserna, sprickor där ljusnaden börjat synas, där livet snart åter kommer att gro.

 

Det är dagar som skall gå, dagar då livet bäst går vidare i vardagliga rutiner i vardagligt slit och en ständig sysselsättning med det som är för mina händer. Jag låter livet rulla på, minuter blir till timmar, blir dagar och jag vet att det kommer en morgondag, en dag som är något närmare det värmande livet än idag. Det är dessa små nyanser av grått som får min dag att söka sig en mening.

 

Nyanser av liv börjar skymta om än bara i fantasin. Jag vet att det finns där, jag vet att det åter kan blomma ut och jag vet att jag snart åter står i en grönskande, livssprudlande slutning fylld av vitt. Men inte av gråvit snö, fantasin för mig till tiden jag står där med bara fötter omgiven av blommande sippor i vitt.

 

Än söker jag nyanserna av grått, nyanser som visar att dagen förlängs, kylan kryper tillbaks, vintern går i ide och bäcken åter kommer att porla. Nyanserna talar för mig, dag efter dag kan livet åter träda fram och vemodet tillbaka. Enbart i nyanserna av grått går det att läsa och förstå den mening som finns, den återkomst som väntar och snart står livet åter öppet att levas. Dag för dag vinner livet terräng och det spritter redan i mina fötter av längtan att känna gräsets kittlande lekfulla påminnelse om hur härligt livet kan vara.

 

I väntan på det och på Godot kan jag enbart läsa nyanser av grått och söka vägar att stå ut.

 

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bemötas

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


150215 Enbart internationella barncancerdagen

Enbart internationella barncancerdagen kan skapa enighet mellan oss människor. 

 

Hösten 2008 öppnade Barncancerfonden upp för att var och en av oss skulle kunna starta egna insamlingar. Genom min blogg Enbart.blogg.se startade jag då den första stora insamlingen i sociala medier. På en dryg månad drog den in över 100.000 kr. Den insamlingen gjordes till minne av en ung bloggerska som dog till följd av sin cancer, eller som hon kallade den "Den jävla idioten".

 

Idag är det den internationella barncancerdagen och det finns många insamlingar att bidra till för den som har några kronor över! Gå in på www.barncancerfonden.se

 

 
Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bemötas

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?
 

150129 Enbart vardag

Enbart vardag i januari kan vara så fylld av en iver att komma in från den råa kyla som omger oss. Vinden pinar, snöglopp yr och det slaskar på marken medan vi väntar på att vintern skall komma och ge oss lite kyla så att vi slipper att frysa. Det upplevs som kallast så länge som sjöarna ligger öppna och luftfuktigheten är hög. Om vintern väl kopplar sitt grep behöver varken vi välbeställda eller de tigande i stadens gatuhörn frysa så som vi nu gör. Jackor, vantar, mössor eller filtar räcker inte till, vi fryser, huttrar och skakar. 

 

Sällan ser man någon glatt skutta runt med ett leende på läpparna när snögloppet träffar våra väderbitna kinder, sällan ser vi de lekande barnen skutta runt och ropa "en gång till, en gång till!" i syfte att de vill åka pulka på den knappt snöbetäckta marken.

 

Tänk vad skönt det vore om det fanns någon att skylla på, någon till vem Aftonbladet kunde skicka ut sina löpsedlar om att avgå så att vi kunde få ordning på vintern. Kanske är det en del av den globala uppvärmningen och allas vår gemensamma skuld att vintrarna blir varmare och därmed kylan desto mer genomträngande och kallare. Kanske är det naturliga förändringar av vädret men oavsett vad det är så är det kallt, oavsett vad så fryser jag. 

 

I stadens romska gatuhörn sitter filtinpackade människor med en rödblosig utsträckt hand, runt omkring dem springer vi andra förbi med sänkta huvuden på väg in i närmsta värmande kafé eller hem till den välombonande lägenheten. Livet går vidare för alla som orkar leva och lyckas stå ut den tid som återstår innan slasket åter få ge vika för en värmande sol från söder. I väntan på det får vi alla hålla våra böjda huvuden så högt vi kan och möta den kyla som omger oss alla med att dela med oss av mänsklig värme till dem vi möter.

 
 
Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bemötas

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?

140831 Enbart Val

Enbart val 2014.
I år är det 200 år sedan som Sverige hade sitt senaste (förhoppningsvis senaste) krig. Det hölls mot Norge!!! Kriget var kort men vår krigshistoria innan dess var lång. Idag kan vi le åt att vi så sent som 1905 var på väg att återigen hamna i krig med Norge.

Det fanns då de som försökte piska upp stämningar om att vi skulle gå i krig. Krig är inget som bara uppstår, krig är en förlängning av en politisk tanke men med vapen i hand. Även idag är det möjligt att skapa en masspsykologi av Vi och Dom som skulle kunna leda till att vi vill gå i krig med Norge. Det kan låta otroligt och är otroligt dumt men fred är något som ständigt måste vinnas, som vi ständigt måste kämpa för.

Idag har vi ett riksdagsparti som mycket medvetet använder sig av argument för att skapa en känsla av Vi och Dom, en känsla av att Sverige är hotat. Inte militärt och inte av en nation men väl av invandring. Det är med detta som Sverigedemokraterna, SD, försöker att vinna mark och röster.

Konflikt efter konflikt och krig efter krig grundar sig till stora delar på att man med hjälp av vinklad och falsk propaganda lyckas etablera en känsla av Vi och Dom. Det finns idag starka krafter i världen som verkar för denna polarisering. Att motverka detta och istället söka samförstånd, förståelse och enighet är däremot vägen framåt och också en Svensk tradition som vuxit sig stark under hela 1900-talet.

Det är denna samförståndets väg som är vägen framåt, inte en polarisering av Vi och Dom enligt Sverigedemokraternas väg.

Innan du överväger att rösta på SD så ber jag dig att noga tänka över om du verkligen vill överge och lämna den tradition och historia av samförstånd, alla människors lika värde och solidaritet som Sverige står för och har stått för under hela 1900-talet.

Dela eller radera! Men vad du än gör, se till att bemöta åsikter med argument och människor med respekt!

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?

140703 Enbart jag

Enbart jag kan spela första fiol i mitt liv. Enbart jag kan vara den som styr vad jag vill med mitt liv. Oavsett hur mina förutsättningar är, hur min bakgrund har varit så är det enbart jag som kan avgöra hur mitt liv skall vara. Var dag är mitt liv, var dag är en del av det som formar mitt framtida liv. De flesta dagar tänker jag inte på det, de flesta dagar låter jag bara passera och bli till vad de blir. Ändå är det just dessa dagar i mitt liv som formar mig och min omgivning.

Vad jag gör formar den jag är. Om jag är glad smittar det på de som står mig nära. Mitt sätt att vara är den jag är för de som finns omkring mig. Inom oss kan vi alla känna en tomhet, ett hål av längtan efter något mer, något bättre även om vi inte vet vad det är. Inom oss kan vi känna och veta att vi kan så mycket bättre och är så mycket mer än det vi uppfattas som.

Enbart jag har rätt och möjlighet att bestämma vem jag är och vad jag kan bli. Men ständigt finns det andra i vår närhet eller i omgivningen som vill sätta gränser för vad jag är och definiera vem jag är. Som man har jag mina förväntningar och som kvinna har du dina begränsningar.

Båda våra kön har en omgivning att leva upp till och reagera mot. Förväntningarna på oss kan vara rimliga eller ej, men det är andras förväntningar inte våra egna drömmar och mål.

Det är enbart jag som kan leva mitt liv, det är enbart jag som kan avgöra vad som är viktigt och rätt för mig. Andra kan bädda in mig i politiska åsikter, bädda in mig i religiösa myter eller i tankar om att jag tillhör en ras av bättre eller sämre sort. Men till slut är det enbart jag som avgör vad som är viktigt för mig. Det är enbart jag som kan säga vem jag är och vem jag vill bli. Det är enbart jag som kan ta mig på resan mot mitt mål till det som är min framtid och det är enbart resan till min framtid som är mitt liv.

Allt för ofta luras vi att tro att livet börjar sedan, att det blir bättre sedan bara vi först gör ditten eller datten. Allt för ofta så står vi där med andras krav och förväntningar på vem och vad vi skall vara. Men det är enbart jag som kan välja vad jag vill vara och vad jag vill bli.

Enbart jag kan vara den som styr det skepp som är mitt liv, enbart jag är den som kan avgöra när det är dags att dra de gränser vi alla behöver dra gentemot vår omgivning. Enbart jag, enbart du väljer vad vi vill med våra liv. Var och en av oss kan välja att göra världen lite bättre, eller lite sämre till följd av att just vi har levt. Valet kan tyckas självklart, och vår vilja att bidra till det som blir bättre är näst intill garanterad. Men att gå från en tom fras till handling är så mycket mer än vi kan föreställa oss.

Men enbart jag kan avgöra vad jag förmår att göra för att världen skall bli bättre. Mina steg kan vara stora eller små i andras ögon, men det är just mina steg att ta för att den värld vi lever i skall bli lite bättre än den var innan just jag kom, innan just jag satta min fort på det vi kalla vår jord.

Enbart jag är den som kan styra över hur jag vill leva mitt liv och hur det liv jag lever påverkar andra. Enbart du är den som kan styra ditt liv och enbart vi alla är de som kan avgöra hur vi vill möta varandra.

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas
Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?
 

140630 Enbart regn

Enbart regn finns det här hos mig, enbart regn väter den mark jag går på och enbart regn döljer kindernas tårar. Regn är en del av den svenska sommaren, enbart en stor del av sommaren, för stor. Enbart regn kan driva oss ut ur landet och till något annat än det strilande vatten som ständigt väter våra liv.

Det är ingen slump att vi svenskar ständigt söker oss till värme, ingen slump att våra kvällstidningar var och varannan dag skriver om det väder som omger oss. Vi längtar och vi törstar, vi trånar efter värme och sol. Ett land som lever i mörker söker ljus, ett land som bäddas in i moln söker en glipa i täcket där vi kan få luft.

Enbart regn väter våra kroppar, enbart regn dränker och förmörkar våra sinnen. Så som vi har längtat, så som vi har väntat efter en liten tid i värme, en liten tid utan jacka utan strumpor och skor. De mörka moln som drar in över vårt land är så mycket mer än avsaknad av sol. Visst vet vi att bakom molnen finns det, längtan, värmen och ljuset.

De senaste åren har allt mer mörka moln dragit in och parkerat över vår nation. Mörkret tycks kommit för att stanna. Fler och fler tycks de vara som tappat historiens koppling och säger sig stödja det mörka täcke som nu läger sig över mitt land. Ett täcke som vill hindra och stoppa det som både är en mänsklig grund och nyckeln för att vi som nation skall kunna växa.

Även om man helt bortser från mänskliga och humanitära aspekter så är det märkligt att man bortser från den tillgång som en invandring innebär för ett litet land som Sverige. Det dessa invandrarmotståndare konsekvent gör är att låtsas som om det finns ett fast antal jobb att fördela och tar vi in fler personer blir det färre jobb till oss som redan bor här. Men det är inte sant. Det finns inte ett bestämt antal jobb att fördela. Jobb utvecklas och skapas av oss som lever här. Det är våra idéer och förmåga att finna nya lösningar som ger nya jobb, det är vår gemensamma konsumtion som ger jobb.

Arbetsmarknaden är under en ständig förändring, vi har gått från att vara en nation som nästan bara byggde på jordbruk, till att bli en ekonomi som växte med industrialiseringen. Idag är vi snarast en tjänsteekonomi och jordbruket bidrar bara med några procent medan industrin fortfarande står för en betydande del av landets ekonomi. Men den är minskande och ersätts allt mer av tjänster. Poängen är att vårt samhälle och arbetsmarknaden ständigt förändras. Tillskott av nya invandrade personer är inte ett problem utan är i själva verket en fördel för vår nation.

Kortsiktigt kan personer som kommer hit vara en kostnad, men sammantaget och framförallt på sikt är det en ekonomisk tillgång. De som med olika öppna eller dolda, halvrasistiska, motiv skyller arbetslöshet på invandrare är farliga för vårt lands möjligheter till utveckling. De riskerar våra möjligheter att få ett samhälle som kan växa och frodas.

Enbart regn och mörker är att vänta för vårt land om vi drar täcket över våra huvuden. Vi behöver invandrare till vårt land i minst samma utsträckning som de behöver ett land att få bo och leva i som kan ge trygghet för dem själva och deras barn. För mig är det samhälle jag vill leva i just ett öppet omhändertagande och varmt samhälle. Det är det samhälle jag vill vara med och bygga, inte ett som stänger ute, tystar ner, förföljer och fördömer.

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas
Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?
 

140627 Enbart Möte

Enbart ett möte i natten kan vara ljuvt och ge den känsla av liv om tidigare gåts förlorad. I nattens ljus av mörka skuggor kan vi mötas och finna en lite strimma av liv utanför det som blivit vår vardag. I nattens skuggor kan vi släppa fram en del av det som finns inom oss och vara oss själva, kan vi bli en del av det som vi har förmåga att bli.

Enbart ett möte i natten kan fylla oss med liv och spänning som vi annars inte kan möta. Kanske kan vi möta någon som inte vet vad den vill men däremot att den vill. Vi möter en människa som söker värme och gemenskap, en människa som söker en famn att hålla om. Enbart i natten kan vi mötas och finna tröst i varandras kroppars värme. Inte som djur lustfyllda av en sexuell längtan utan som två varelser som törstar efter närhet, som söker värme och trygghet i en längtan efter att bli något mer än de vi är.

Enbart ett möte i natten kan ge oss den värme vi inte visste att vi sökte, enbart ett möte i natten kan ge oss tröst efter den längtan vi inte visste att vi kände. Men i den famn vi mött, i den famn som vi möter och omfamnar kan vi känna en trygghet och släcka en del av den törst som sliter våra strupar och plågar våra kroppar.

Vi lever tillsammans med andra men allt för sällan tillåter vi oss att komma nära, att bli en del av något mer än en betraktare av den tid vi lever i. För dem som tillåter att det sker finns alltid en famn att möta, alltid en stund av glädje att få, en tid av lust till livet och en gnutta av hopp för framtidens längtan till det som komma skall. I livets små stunder kan vi leva, kan vi söka och finna mer av det som göms under snö och som aldrig kommer fram i tö. Det är i våra huvud som hindren finns, det är i lusten och längtan som vi kan känna hur våra liv skulle kunna vara.

Enbart ett möte i natten kan ibland göra oss fria, kan släppa fram den kraft som vi knappt vågar tro att vi har. Men i natten kan vi mötas, kan vi kyssas, kan vi leka att vi är något annat, något mer än dem vi är. Jag är den jag är och det är bara en del av vad jag kan bli. Enbart i nattens mörker kan jag växa och bli till den du vill att jag skall vara. Så kom fram ur skuggornas mörker, kom fram och ger mig din hand! Kom och ge mig din värmande kropp, kom och ge mig kraften att bli så mycket mer än den jag är! Kom och ge mig kraften att bli det du så gärna vill ha!

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas
Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?
 

140625 Enbart en vän

Enbart en vän finns där när du behöver det, bart en vän är där även när du inte frågar efter hjälp. En vän är den som står vid din sida både när du frågar och när du inte ens orkar fråga. En vän ser dig för den du är och älskar dig för att du är just den du är.

 

Enbart en vän säger dig det smärtsamma sanningen och är samtidigt den axel du kan luta dig emot når det gör ont. Livet gör ont och en vän finns alltid där vid din sida för att ge dig det stöd och den kritik som du behöver.

 

Jag vill så gärna vara din vän, liksom jag vill att du är min. Jag vill känna din trygghet, jag vill ge dig min. Jag vill vara den du väcker mitt i natten när livet står på ända. Jag vill vara den du pratar med när din tomhet ekar och fyller dig med smärta. Jag vill vara den du plågar med upprepade fraser om hur du kämpar med ditt liv. Jag vill vara den du söker när ljuset har släkts, jag vill vara den du griper efter för att finna en gnutta av hopp.

 

Jag kräver inget av dig, inget annat än allt det du har att ge, av allt det du tänker och känner. Jag kräver inget annat av dig än att få vara en viktig del av ditt liv.

 

Enbart en vän kan finnas där när mörkret faller. Enbart en vän kan sluta dig i sin famn, en vän som vill hålla dig hårt när det blåser, en vän som ovillkorligt ger dig sin kärlek och sin förmåga.

 

Jag vill vara den du ringer, den du ber om hjälp, den du söker när krisen slår till. Jag vill vara din vän som jag vet jag kan vända mig till för att jag vet att du är den vän jag kan lita på, den vän jag kan bli älskad av. Jag vill vara där för dig så som jag vill att du är där för mig.

 

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas
Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


140623 Enbart Andra

Enbart andra.
 
Det fins en tid, då du, då jag kunde mötas där vi är, för de vi är. Det finns en tid när vi kan le och skratta åt dem vi blivit, åt de vi är. Det finns en tid, då vi kan le, då vi kan säga att vi var en del av det som var. En tid som varit, som för många ännu är. För det finns en tid, en dag, då vi alla kan stiga fram, kan ta av vår mask och säga att jag är en av er. Du är samma om jag, du är en del av mig och jag är en del av dig.

Men min tid är nu, din är nu och tiden är inte mogen för att låta vingarna släppas fria, för att låta dem vara en del av det vi inte är. Vi är här, vi är en del av allt som finns. Vi är en del av er, en del av det vi alla vill vara. Vi är här och det är för oss som ni alla kämpar.

Det är vi som är rättvisans vingar, som är rättens grund. Det är vi som leder, som lever, de dagar ingen finns till hands. Det är för dagar som dessa vi gräver, för dagar som dessa vi finns.
Vi ärmånga som lever, många som söker, många som leker för att finna vår väg. Vi som fortfarande tror på ett liv utanför skuggan, som tror på ett liv i solens sken. Vi tror på förmågan att ställa sig upp, att resa sig från den vrå vi lever i. Vi tro på möjligheterna att leva våra liv, att leva ut det som kunde bli det bästa av oss. Som kunde bli den dröm vi alla vill vara.
 
Vad mer kan jag drömma om än just det!!! Vad mer kan jag drömma om än just det??? Finns det någon högre mening, någon högre religion än möjligheten att bli det bästa av den du är???
 
Vi är alla skapelsen av vår historias förväntande reaktioner. Men jag är den jag är, du är den du är och det är bara vi, bara jag, bara du som kan avgöra vad vi vill. Bara var och en av oss som kan säga hur vi vill leva våra liv. Det finns lockelser, det finns hinder, det finns allt som är en del av vår historia som sätter gränser och stakar ut vår framtida väg.
 
Men det är till slut alltid Du, alltid Jag som säger vad vi anser Okey, som vi anser är vår väg.
Jag lever nu, det gör även du! Så det är du och jag som bestämmer hur det skall bli, du och jag som avgör hur världen skall vara. Det är bara du, bara jag. Inga andra, bara du och jag.
 
Så hur vill du att världen skall vara? Vill du som jag, vill du det jag vill, vill du låta alla leva, alla som lever få blomstra, låta dem blomstra, låta dem le. Vill du det? Vill du låta synder begrava, ondska förlåtas, plikter förglömas, tankar om plikter förblekas? Vill du låta glädjen få en liten plats, en liten blomma blomstra, ett gräs få gro, en tanke blomma?
 
Vi gror, vi grönskar och växer. Ni kan slå ner oss, bekämpa oss och trampa ner våra liv men vi finns. Vi finns och vi växer och gror. Mitt liv är en del av ditt, ditt liv är en del av mitt och vi flätas samman oavsett vad vi vill, oavsett hur vi vill. Du är en del, jag är en del av det som är det nya som är det enda land vi lever i.
 
Så oavsett vad du vill, oavsett vem du är. Kom, kom och lev med mig i det land jag kallar mitt. I det land du kallar dit. Låt oss leva, Låt oss leva för det är här vi finns, det är här vi kan finnas och vi behöver varandra. Tillsammans kan vi så mycket mer, så mycket mer, än den du är, än den jag är.


Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas
Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?

140623 Enbart älskande

Enbart om min älskande väntar är en låt som sätter sig fast. För Enbart om min älskande väntar finns det ett liv… ett liv bortom det vi har, det vi är.

”Men bara om min älskade väntar.
Om jag hör hennes hjärta sakta slå...
Bara om hon låg här tätt intill mig, kan jag bli den jag var igår”

Mitt liv är som det var igår, som det är idag som det kommer att bli men bara om min älskande väntar finns en dag imorgon där det finns en gryning, utan kval och utan dagens puls utan krav. Vi lever som dagen vore den sista, som dagen vore den första, som om jag kunde bestämma dagens lopp.

”Det finns skönhet i flodens silversånger.
Det finns skönhet i gryningssolens sken.
Men då ser jag i min älskades öga
En skönhet större än allting som jag vet”

Men bara om jag vet att min älskade väntar, bara om jag vet att det finns någon som kan älska mig för den jag är, kan jag ta emot den segrandes fred. Min fred finns inom mig. Min längtan är så mycket mer än krig, så mycket mer än avsaknad av fred. Mitt liv är en längtan efter dig. Dig som vill hålla mig i sin famn. Som vill hålla mig kär.

”Och bara om jag vet att hon väntar.
Om jag hör hennes hjärta sakta slå
Bara om hon låg här tätt intill mig.
Kan jag bli den jag var igår”


Men bara om den jag älskade längtar kan jag blir den jag var igår!
 

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


140623 Enbart En av dagarna

Enbart En av dessa dagar då jag lever och betalar min skatt.

 

Enbart en av dessa dagar som passerer. En av dagarna som är en del av mitt liv. Som man lever vi cirka 30.000 dagar i Sverige. Själv tänker jag leva längre. Om inte annat så för att plocka ut så mycket pension som möjligt.

 

Vi som är födda efter 1955 får själva se till att vi tjänar in till vår pension. De som är födda innan kan ha en dålig pension men det är vi som är födda efter 1955 som tjänar in till den. Det gör jag gärna för att min far, min mor skall kunna leva ett drägligt liv utan att behöva bo hos mig.

 

Ofta glömmer folk bort vad pensionssystemet är. Det är en betalning av din intjäning av din lön i efterhand. Men när man införde pensionen, ATP, så byggde det på framtida inbetalningar. Med det menas de som jobbar efter det att du gått i pension.

 

Vi kan tycka vad vi vill om det nya pensionssystemets nackdelar men det är tydligt i bemärkelsen att det gynnar dem som jobbar, de som har ett jobb. Du får en del av din lön när du blir pensionär… För oss som är födda efter 1955 innebär det att vi både måste jobba ihop till vår egen pension och till dem som har pension idag.

 

Jag har inget emot det, tvärtom, jag tycker att det är rimligt att vi går över till ett nytt pensionssystem som kan vara hållbart i längden. Men jag blir bekymrad när man populistiskt använder pensionssystemet för att göra billiga poäng i partipolitiken.

 

Givetvis skall alla omfattas av pensionssystemet och det oavsett hur mycket man har eller inte har jobbat på arbetsmarknaden, däremot skall det skilja vad man får i pension. När man pratar om pension skall man hålla det klart för sig att pension är en innestående lön, en innestående lön från det att systemet infördes.

 

De som tjänat mest på det tidigare (och nuvarande) systemet är de som var först med att omfattas av pensionssystemet. För dem skulle andra betala deras pension. Idag efter den kritiserade (blocköverskridande) pensionsreformen, skall vi var och en tjäna in till vår pension. 

 

Enbart en av alla dessa dagar då jag jobbar är en dag då jag tjänar ihop till min pension, jag jobbar ihop till min lön, till skatten som välfärden behöver och jag får förhoppningsvis tillräckligt i plånboken för att betala min hyra och för att köpa mat och vad annat jag behöver. En del tror att detta är partipolitik, men det är det INTE. Det är enbart en fråga om hur vi fördelar de pengar som samhället i sin helhet tjänar in. Det kan i och för sig vara partipolitik!

 

För egen del vi jag jobba och tjäna pengar för det jag gör. Jag vill kunna bidra till det samhälle jag lever i! Jag vill kunna bidra till att mina föräldrar får en bra pension genom att göra ett bra jobb och tjäna så mycket som möjligt och på detta betala en skatt. Jag vill kunna vara en av dem som man i framtiden kan säga var en av dem som byggde vårt samhälle genom det jobb just jag gjorde. Jag vill vara en av dem.

 

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?

 


140606 Enbart mitt land

Enbart mitt land och enbart ditt land. Hit där jag flyttat, här där jag bor har jag kommit för att stanna. Här där jag är född vill jag leva, här vill jag bo. I mitt land, i ditt land finns det plats för alla som bygger och formar vårt land. Landet är mitt, enbart mitt på samma sätt som det är ditt, enbart ditt.

 

Det är där vi bor som vi har rätt att kalla hemma, det är dit vi kommit som vi har rätt att leva, det är här som vi finns och det är här vi lever och verkar. Landet är så mycket mer än ängar, skogar och klippor, så mycket mer än åar, sjöar och floder. Landet är svajande fält av gröna grödor, landet är piskande vind i väderbitna gubbar med sydväst. Landet är smekande sol på nakna kroppar, doften av nybakat bröd en tidig morgon. Landet är luften vi andas och gräset under våra tår. Mitt land är ditt land och landet är inget utan dig, landet är inget utan mig.

 

Vårt land fylls och formas av oss som lever här idag. Liten, lång, smal eller tjock, gammal eller ung knegare eller kung, kvinna eller man, sosse eller moderat, miljöpartist eller sverigedemokrat alla är vi en del av det vi vill kalla vårt land. Det är våra tankar, handlingar och liv som gör landet till det vi kallar vårt.

 

Till alla som vandrat hit för att finna en bättre plats önskar jag att ni alla kan känna att ni inte behöver vandra längre så att mitt land kan bli ditt land och att vi tillsammans kan skapa vårt land. För vi vill kunna leva och dö i Norden.

 

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas

 

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?

 


140516 Enbart Blå

Enbart blå är färgen på den himmel jag vill leva under. Enbart blå är färgen på det vatten jag vill kasta min kropp i. Dagar med en himmel blå och en strålande sol är eftertraktade och vi nordbor längtar var morgon efter att öppna våra ögon för att mötas av solens sken av värmen från de strålar som allt för sällan når vår kropp. Få saker kan engagera såsom vädret, såsom en himmel blå, såsom temperaturen på vår termometer.

 

Vi tycks ständigt vandra i febrig längtan efter att få känna värmen. Tidningarna säljer tips om resor, tips om hur vi blir smala och vackra för att under några veckor visa upp oss på en strand i ljummet vatten. Vi ägnar stora delar av året till att längta och när dagarna äntligen kommer då solen sköljer ner över våra uteserveringar så befolkar vi dem glatt. Grillarna plockas fram och ölen flödar.

 

Få saker kan väcka sådan längtan som dagar av värme, dagar av sol, dagar av en himmel blå. Dagar som vi alla lever för och som vi tycker är för få. Dessa dagar förkroppsligar vår längtan efter att få leva ut, efter att får några veckor få kliva ut ur våra vinterskal och vara oss själva. Det är för dessa dagar vi strävar, vi lever och längtar. Vi ställer våra balkongdörrar på glänt, vi plockar fram sandaler och gräver ner våra pälsar och dun.

 

Äntligen kan vi känna glädjen och slappna av, äntligen kan vi känna friheten att vara lediga och längta bort från våra jobb. Livet får en annan mening än strävan mellan åtta och fem. Vi smyger till oss längre luncher i solen, vi söker anledning att ta promenader för att känna kvällens bris. Allt tycks återfött och vi ler när vi ser oss omkring.

 

Förundrad ser jag mig omkring och slås över hur vackra människor kan vara, hur glada alla tycks vara och hur lite börda som alla tycks bära. I takt med att himlen blir blå, i takt med att solen slickar oss bruna glömmer vi vår börda vi bär under vinterns dun, ylle och päls. Nu är tiden att njuta, nu är tiden att fröjdas och glädjas åt det liv vi fått att leva.

 

Nu är tid att njuta, nu är tid att leva! Men det är också nu vi skall vara extra vaksamma för skönhetens ideal. Det är lätt att falla i förtvivlan mellan tidningarnas energirika smaskiga recept och jakten kroppens för-länge-sedan perfekta form. Allt har sin tid. Nu är tiden att njuta, att känna livets värde. Låt inte möjligheterna fördunklas av pressen att återfå den kropp du en gång haft. Att njuta utan att skämmas för den jag är, för den jag blivit är inte bara ett mål, det är en väg till njutning av allt det jag har omkring mig.

 

Att acceptera den jag är, att acceptera hur jag lever och hur jag ser ut är att sätt att fullt ut kunna leva mitt liv utan att störas av idealens ständigt pockande uppmärksamhet. Till alla vänner som skriver och berättar om sin träning vill jag säga ”Good for you” –bra för dig, det gläder mig. Gör vad som gör dig lycklig så gör jag vad som gör mig lycklig. Till alla som späker sig med dieter och stoltserar med sina dagar av svält vill jag säga ”Good for you” –bra för dig det gläder mig. Gör vad som gör dig lycklig så gör jag vad som gör mig lycklig.

 

Vi måste alla leva våra liv, jag både måste och vill leva mitt liv. Jag vill forma det själv på det sätt jag vill leva. Det finns massor jag vill förbättra i mitt liv, massor jag vill förbättra med den jag är och det är min egen resa. Det är mitt liv och jag vill enbart leva det under en himmel blå. Jag vill leva, jag vill njuta och jag vill att du gör det samma med mig så att jag kan säga ”Good for you” –bra för dig!

 

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas
Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?

140512 Enbart Viljan

Enbart viljan skiljer mig från frestelsen. Var dag möter jag den lockande och stundom ljuvliga frestelsen. Enbart min vilja håller frestelsen under kontroll. Runt omkring mig, runt omkring oss alla finns våra frestelser. Tillsammans med längtan är frestelsen en farlig varelse för min kropp och min själ. Formerna är olika, ibland kommer frestelsen i form av en bakelse, en choklad bit, en öl, en kvinna eller en dröm om en resa. Alltid förenas den med längtan och lusten.

 

Visst vill jag hänge mig åt alla lustar jag känner, visst vill jag kunna njuta allt som finns just i denna stund. Enbart min vilja avhåller mig från alla lustar, från all längtan och från den frestelse jag ständigt möter i min dag.

 

Det finns dagar jag skulle vilja frossa i choklad, dagar jag skulle vilja släcka min längtan med öl, dagar jag skulle vilja flirta och älska med en annan kvinna, det finns dagar jag skulle vilja sätta mig på ett flyg och bara resa bort för att leva ett annat liv. Allt är en längtan till något skulle vara bättre. En dröm om njutning utan konsekvenser. Allt detta är fint, det är vackert och inget att förneka bara det inte får för stort spelrum i våra liv. Längtan grundar sig inte på brister i livet utan bara på alla möjligheter som finns att välja eller inte välja. Enbart viljan att avstå allt som är möjligt sätter mina gränser.

 

Utan vilja är jag inget annat än ett hungrigt djur som genast söker stilla min hunger. Jag lever i en värld där möjligheterna saknar gränser och ständigt möts jag ändå av nya. Min lust, min längtan består och min vilja kontrollerar vad jag tillåter mig själv att göra, vad jag kontrollerar mig själv att vara och bli. Ibland kontrollerar vi människor oss för mycket, blir hämmade och bittra, ibland släpper vi på kontrollen och när viljan är för svag kastar vi oss ut i all vår längtan, lust och bejakar frestelsen som kommer i vår väg.

 

Visst kan jag tillåta mig att ge vika för frestelser, visst låter jag det ske. Men viljan håller mig inom rimligheternas gränser, viljan följer de gränser jag satt. Gränserna är olika för oss alla, vad var och en av oss anser ok. Mina gränser är det som är min moral, min etik att följa. Den följer inte lagar och regler, den följer vad jag anser rätt och rimligt för mig. Varje gräns bygger på en konsekvens. I värsta fall är vi inte ens medvetna om konsekvensen av vårt handlande, av våra val. I bästa fall är vi medvetna och lyckas kompensera våra överträdelser. En del överträdelser går att kompensera med tid, annat inte.  Det är viljan som håller mig inom gränsernas ramar, det är mitt intellekt som kalkylerar och bedömer möjligheter att kompensera och väga risker mot frestelsernas kortsiktiga fördelar.

 

När jag, när vi alla, stannar upp och lever en stund utan alla frestelser är det lätt att riktigt bedöma dess konsekvenser, men när jag, när vi möter dem så tar lusten gärna över. Utan min vilja finns frestelsen ständigt där som manar mig var dag till att flyga bort, till att älska med en annan kvinna, till att dricka mig full, till att fylla min kropp med chokladens balsamerande välsignelser.  Enbart viljan avhåller mig och enbart genom att stärka min vilja att göda den med tankar om gränsernas rimlighet och överträdelsernas konsekvenser kan jag hålla mig till den jag är. Enbart viljan kan förändra den jag låtit mig själv bli. Vill jag flytta mina gränser är det enbart min vilja som kan leda mig dit. Enbart viljan kan styra mig rätt!

 
Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas
Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?

140507 Enbart en dag

Enbart en dag i livet passerar just nu. En av de ca 31.000 dagar som jag har att leva. En dag som jag kan slösa bort, en dag jag kan låta passera utan att ta den tillvara. Dagar kommer och dagar går, enbart resterande tid av livet består.

 

Det är lätt att låta livet vänta, att låta det stå på paus. Snart blir det bättre, snart blir det annorlunda och snart blir allting bra. Självklart finns det tid att hoppas, självklart finns det stunder då jag och vi alla bara skall ha förtröstan att det blir bättre sedan. Men vi människor har en förmåga att missa det vi har framför oss. Vi missar de möjligheter som finns med livet just idag. Kanske för att det är enklare att drömma sig bort, att drömma sig till något som skulle kunna vara så mycket bättre. Men vi lurar oss att tro att det bara står och väntar runt hörnet.

 

Livet är förvisso en gåva som vi har fått, men vad vi fyller det med avgör vi till stora delar själva. En del fyller det med längtan och väntan, andra med de möjligheter som finns att tillgå just nu. Ibland skall vi längta och ibland skall vi agera, det svåra kan vara att veta när vi gör vad.

 

Själv längtar jag alltid, längtar till att få känna solen värma, vinden svepa över min kropp, längtar efter en god måltid, en kram, en kyss och den närhet som gör livet värt att leva. Den längtan kan vara kort, eller lång, men den är konstant. Utan närhet till andra, utan att vara i gemenskap är jag inget annat än ett uppblåst skal. Alla är vi fyllda med längtan, alla är vi fyllda med lust och vilja till något mer. Det är bra! Men  när vi slutar att leva i nuet och ställer vårt hopp till framtiden så upphör vi att leva, vi ställer våra liv på paus. Under tiden går dag efter dag och snart har den tid vi har passerat.

 

Mitt liv är enbart mitt, det är bara jag som kan leva det. Det är enbart jag som kan bära de bördor jag skaffat mig genom de val jag gjort på vägen. Det är bara jag som kan njuta frukterna av den lycka jag känner i de stunder jag tillåter mig att blomma som om just idag var den viktigaste dagen i mitt liv. Det är just vad den är! Just idag är den viktigaste dagen i mitt liv, just idag är den viktigaste dagen i ditt liv, just idag är den viktigaste dagen i alla levande människors liv. För vad vi vet så finns det ingen annan dag än just idag.

 

Vi skall leva dagen så att vi kan vakna upp och se oss i spegeln, le och minnas att det var en bra dag. Varje dag vi lägger bakom oss vill jag sträva efter att jag kan minnas med värme, med glädje och att det finns anledning att minnas den även mot slutet av mitt liv.

 

Sanningen är den att de flesta dagar jag levt har jag ingen aning om vad jag har gjort, hur jag har levt eller ens varför jag har levt just den dagen. Jag har förslösat min tid, jag har låtit dagarna passera utan att ta dem tillvara. Vi ska inte förvänta oss underverk varje dag, vi skall inte ens förvänta oss att det sker under vårt liv. Men vi kan förvänta oss att det sker bra saker i vårt liv som vi kan ta tillvara. Mitt mål är att söka och se till att förverkliga att det sker bra saker varje dag som jag kan ta tillvara, som jag kan njuta av och lägga på hyllan av värdefulla minnen i livet.

 

Jag förväntar mig inga stordåd, jag söker bara små fina stunder att minnas, små stunder av lycka som gör livet fyllt av lust och glädje. Stunder som gör livet mer än värt att leva. Dessa stunder kanske någon kan ge till mig, men framförallt är det jag som måste fylla dem med mening. Det är jag som måste välja att fokusera på vad som är värt att fokusera på.

 

Enbart en dag som denna kan jag leva! Enbart en dag som denna kan jag välja att se vad som finns av lycka och glädje i mitt liv. Enbart en dag som denna kan jag bestämma mig för att njuta av det jag har omkring mig. Enbart idag är det mitt liv och min stund på jorden.

 
Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas
Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?

130731 Enbart vår förmåga

Enbart vår förmåga är större än vår vilja att rätta till det som är fel.

I Per-Anders Fogelströms romansvit om Stockholm fans det bl.a. en mening som fastnade i mitt huvud. Det var modern till ett av de fattiga Stockholmsbarnen som uttryckte sin oro för sitt barn så här: "Olof är så lik sin far, han har en vilja som är så mycket starkare än sin förmåga!"

För en del människor är det så, de har viljor som kan försätta berg och de kan klara det omöjliga även om deras personliga pris många gånger blir högt. Men för de flesta av oss är det tvärt om. Vi har en förmåga att göra något som är så mycket större än vår vilja att faktiskt göra det.

Vill vi kan vi skapa ett samhälle som är jämställt, vill vi kan vi genast utjämna en rad olika skillnader. Vår gemensamma förmåga finns, kunskapen finns men det är ytterst inte möjligt att göra när viljan att förändra saknas.

Så vi skall ställa oss frågan om vi vill leva jämställt? Eller är det så att vi egentligen vill fortsätta att leva i ett samhälle där kvinnan skall underordna sig mannen? Visst ställer vi den frågan är det ju provocerande och alla lär reflexmässigt säga att det är klart att de vill leva jämställt. Men talar de verkligen sanning då?

För skulle vår vilja förändra så finns vår förmåga. Tvärt emot Olofs mor i Fogelströms bok så är jag rädd för att viljan saknas trotts att förmågan att förändra finns.

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!
Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?
 

130730 Enbart skuldkrisen är skapad och kan avslutas i det finansiella systemet!

Enbart skuldkrisen är skapad i det finansiella systemet och kan avslutas i det finansiella systemet.

Det är många som säger att de inte förstår ekonomi, varken den egna eller världsekonomin. Tyvärr finns det de som säger sig förstå och som samtidigt har möjligheten att ställa till det riktigt ordentligt.

Den ekonomiska krisen som vi säger startade 2008 (men som egentligen startades långt tidigare) kommer troligen att ta nya och negativa vändningar under hösten och åren framöver. Anledningen är enkel. Det har under lång tid "skapats" värden som det inte finns täckning för. Spekulationer har kunnat belånas och öka "värde" som egentligen inte har någon grund för sin värdeökning. 

Visst kan det vara svårt att förstå ekonomi. Men låt oss säga att de finansiella systemen (ex banker) har som egentlig uppgift att vara ett stöd för företag att kunna växa. Tillväxt i ett land skapas av att det samlade värdet av vad landet har producerat är värt mer än det var för ett år sedan. 

T.ex. om Volvo producerar fler bilar men för samma kostnad som året tidigare så har man skapat ett värde. I bankvärlden kan man inte skapa värde, man kan bara skapa förutsättningar för andra att skapa värde. Det är bra och sunt, men det stora delar av världen har sett sedan avregleringen av de finansiella marknaderna är att man skapar fiktiva värde med hjälp av spekulation, ofta kortsiktiga. Detta är varken riktiga eller bestående och mycket osunt.

En fråga som kommer att bli allt mer uppmärksam är vad som skall göras med alla individer och länder som inte kan betala de skulder man dragit på sig. Här är det enkelt att låta moralen tränga fram och spöka till det. Har du skaffat dig skulder skall de betalas! Det är lätt att hålla med om, men om konsekvenserna av denna rättmätiga moraliska linje blir att allt fler drabbas så är det skäl att se över sitt etiska rättesnöre! Dessutom ligger den moraliska skulden snarast hos den som delat ut en kredit till något som det inte finns täckning för. 

Problemet ligger alltså ofta i kreditgivningen. Man har givit kredit till saker som saknar ett värde, därmed har man framförallt den ekonomiska men även den moraliska skulden till de kriser och skuldbördor som uppkommer. Grunden för den finansiella marknaden är att bedöma och värdera och därefter ge lån efter låntagarens förmåga. När man helt åsidosätter och skiter i både värden och betalningsförmåga så har man onekligen ett mycket starkt moraliskt ansvar till överskuldsättningen. Det är vad vi har sett både på individnivå och nationell nivå.

Så länge det finns uppblåsta värden och skulder kopplade till dem så kommer det förr eller senare att leda till att dessa värden skrivs ner. De skulder som har uppkommit i den finansiella marknaden kan också försvinna där, dvs skulderna måste för eller senare avskrivas. Frågan är bara vem som skall stå för kostnaderna?

Idag råder det onekligen en obalans i finansmarknaden där den tagit en stor del av ett samhälles ekonomi och inte längre bara agerar som stöd för ekonomisk utveckling och själv blivit en gökunge i samhället. Hur man än gör i framtiden så kommer det att bli lite fel. Men de största felen är redan begångna och nu är det frågan om att rätta till dessa fel. Det måste leda till att finansmarknaden får ta ordentligt med stryk för alla de fel man har begått. 

Det vore bättre att detta skedde nu än om några år när problemen blivit allt värre. Så nu är det dags att bita i de sura äpplen som finns och fälla bankerna och rädda de överskuldsatta såväl individer som länder. Detta i full medvetenhet om att riskbenägna banker faller.
 

Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas! 

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


20130730 Enbart män som tar ansvar för jämställdhet

Enbart män som tar ansvar för jämställdhet är starka män!

Javisst är det så, män som tar ansvar för jämställdhet är starka män som vågar stå för något de tror på. Jämställdhet är inte en fråga för ett kön lika lite som att motverka apartheid var en fråga bara för de svarta. Ingen jämförelse i övrigt, men det vi män måste förstå är att vi har en roll i jämställdhetsarbetet. Antingen stöder vi den eller så är vi emot den. Möjligen skulle vi kunna vara likgiltiga... vad det innebär för ställningstagande får var och en räkna ut.

Idag 2013 i Sverige skulle jag till och med vilja gå så långt som att säga att det är fegt att inte våga säga att man är för och vill medverka till jämställdhet. Men visst finns det fortfarande många män som inte förmår eller vågar bidra till ett jämställt samhälle. 

De behöver vårt stöd, genom att vi ständigt påpekar när de är kvinnoförnedrande, sexistiska eller bara dumpar över hela vardagen på kvinnan där hemma. Antagligen har alla män en manlig kompis som skulle kunna bidra och säga till om att nu blev det nog lite fel. 

Själv har jag antagligen långt kvar tills jag är en riktigt jämställd människa. Det är ofta vårt kulturella arv som styr oss att inte förmå mer än vad vi gör. Hoppas att det finns vänner i min närhet som kan hjälpa mig att påpeka mina fel och brister för jag vill mer än jag förmår. Det är ofta vårt kulturella arv som styr oss att inte förmå mer än vad vi gör.
 

Peter PC Carlsson

 

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas! 

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


130205 Enbart Andra klassens medborgare

På väg till perrongen stoppas jag av en man som är tio år yngre än jag. ”Ursäkta mig min herre, får jag störa er min herre?” Frågan gör mig förvirrad. Med enbart några minuter kvar tills tåget skall gå står jag utanför den offentliga toaletten och väntar på att min son skall bli klar så att vi kan illa iväg till perrongen. Det har tidigare aldrig hänt att någon artigt kallat mig ”min herre” utan att vara ironisk. Ett kort ögonblick flimrade ett par gamla Nils Poppe filmer förbi i mitt huvud.

 

Framför mig stod mannen med neddragen toppluva, en mun som var lite lätt sned och med ett tal som framfördes med stor ansträngning för att vara så tydligt som möjligt. 
- Givetvis får du det svarade jag så artigt jag kunde och insåg genast att jag vanemässigt hade lagt bort titlarna och duade honom.

 

”Min herre för ursäkta mig men jag vill bara berätta att jag är en konstnär och har gjort hela 65 utställningar.” – Det låter fantastiskt, svarar jag, samtidigt som jag funderar på hur jag skulle komma vidare mot tåget som snart skulle ankomma till perrongen. Mannens grava talfel fick mig ofrivilligt att tänka på utvecklingsstörning.

 

”Min herre får ursäkta att en andra klassens medborgare stör så här, men jag ville bara tala om att mina verk finns på Internet.” En blandning av min förvåning över hans ord och min skamkänsla för mina tankar fick mig att börja protestera mot ordvalet – en andra klassens medborgare. Men innan jag ens han få fram min protest fortsatte han. ”Det var jag själv som sa det!. För jag är en andra klassens medborgare men jag ville bara att min herre skulle veta om mina verk som finns på Internet!”

 

Skammen välvde snabbt runt inom mig och grep efter det halmstrå jag kunde finna. – Ni får ursäkta mig men vi måste skynda oss för att inte missa tåget. ”Jag vill ju inte att min herre skall missa sitt tåg, tack för att ni ville lyssna!” Jag lovade att gå in på hans nämnda adress sa adjö och skyndande mot tåget. När jag nu söker hans konst på nätet så märker jag att jag inte varit en lika god och artig lyssnare som jag borde varit. Jag tycks inte minnas adressen och kan inte finna hans konst. Hans lätt talförvrängda ord kommer fortsätta att eka länge i mitt huvud, -ursäkta en andra klassens medborgare.

 

Andra klassens medborgare, de finns, de vet om det, vi vet det men vill inte erkänna att vi ser dem så. Det är just det som gör dem till andra klassens medborgare, hur vi ser på dem… som andra klassens medborgare och inte för vilka de är.

 

Vi borde verkligen inte se någon som en andra klassens medborgare! Var är min första klassens skämskudde när jag behöver den?

 

Peter PC Carlsson

 


För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas! 

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


121231 Enbart slut

Enbart slut
Ja det är slut, timmarna, dagarna och hela året. Allt är slut, tiden har gått, dagarna är passerade, Slut, allt är över. Nu står vi här timmar innan ett nytt år och funderar över liv och löften. Tänker på det som varit, det kunde blivit och det som väntar. Allt är en väntan och allt är en stund av väntan, en stund av eftertanke. Vi väntar och förväntar oss något mer och något bättre. Vi vill alltid att livet skall bli bättre, det är det som är ett mått på framgång, eller på att livet faktiskt går framåt.
 

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas! 

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


121202 Enbart livet en paus

Livet är en paus

 

En paus eller en passus mellan födsel och död. Det är upp till oss att välja, att själva avgöra vad vi vill med våra liv. Gör vi inget med vårt liv blir det enbart en paus innan vi dör. Ingen annan än just jag kan orkestrera mitt liv så som jag vill ha det. Andra kommer att försöka och om jag låter det ske så är jag snart en tyst liten stämma i någon annans kör. Men det är faktiskt bara jag som avgör om det är så det skall bli, om det är ok eller inte.

 

Mitt liv är mitt så länge jag lever det och styr det själv, men det kan så lätt tas över och så sitter jag fast i ett inrutat mönster mellan vardagarnas jobb, familjens krav och vänners önskan. Dagarna rullar på och meningen tycks vara att få ekonomin att gå ihop.

 

Det var ju inte därför jag föddes, inte därför jag växte upp för att få debet och kredit att gå ihop. Livet kan göras så kallt så trist och tråkigt. Om det är så att vi låter det ske. Men livet är mer än så, mer än att bara överleva, mer än att bara klara dagen. I vart fall har vi möjligheten att göra livet till något mer än en lång resa av att administrera våra dagar.

 

Jag är så pass mogen att jag vet att jag vill så mycket mer. Får jag inte det är det inte ett liv jag vill leva.

 

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas! 

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


121130 Enbart utanför ett hotell i Warszawa

Utanför ett hotell i Warszawa

 

Utanför mitt hotell i Warszawa står en man i obestämbar ålder. Ryggen är krökt och både axlar och blick har tyngdkraften fått ett ordentligt grepp om. En rödflammig hand sträcks fram och även om jag inte kan polska förstår jag hans önskan om pengar. En utsträckt hand är ett universellt språk som vi alla kan förstå. Jag la en sedel i hans näve och fick ett grovt och skrovligt handslag till tack.

 

Längre bort på samma gata sitter en man i rullstol. Hans ben slutar lite innan där knäet skulle varit. Hans arm är utsträckt i samma riktning som hans blick som är fäst i fjärran. Folk passerar förbi, även jag. Två timmar senare när jag återvänder sitter han på samma ställe med den enda skillnaden att han har bytt den hand han håller fram. Jag korsar gatan och möts av tre förfriskade män i fyrtioårsåldern. Min polska har inte blivit bättre under dagen men jag kan ändå förstå deras önskan om cigaretter liksom deras frustration när jag rycker på mina axlar. En av männen frågar då efter Piwo vilket är ett av de få ord jag lärt mig och ger killarna en sedel som borde räcka till varsin pilsner.

 

Fattigdom är i högsta grad närvarande när man reser runt i Europa. Den ser olika ut beroende på i vilket land man är i men fattigdomen finns. Runt 80 miljoner personer i Europa lever i eller riskerar att hamna i fattigdom. Det är nu två år sedan det var EU:s år för bekämpning av fattigdom och social utestängning. Sedan dess har mycket hänt. Krisen i södra Europa har fördjupats som ett resultat av de åtstramningar man tvingats att göra. Effekten av detta har också lett till en inbromsning av ekonomierna i övriga Europa. Målet att kraftigt reducera fattigdomen i Europa tycks just nu komma på skam.

 

Runt om på vår kontinent kämpar enskilda med att klara sin vardag. Ju fler som misslyckas med sin egen försörjning ju fler kommer att söka sig till det mer välmående Sverige för att försöka klara sig här. Det ligger därför i Sveriges intresse att fattigdomen i Europa kan minskas. Migration är långt mer än flyktingar från våld, migration är en ström av människor som söker en bättre tillvaro för sitt liv. Det är smålänningar, likt mig, som söker sig till Stockholm. Det är Svenskar som vid sin pension söker sig till värme i södra Europa och det är arbetslösa i Södra Europa som  söker sin inkomst i norr.

 

Utanför ett hotell på Wasagatan i Stockholm sitter en man och tigger. Snön har börjat att falla och folk passerar förbi. Det kan vara du som går förbi, men det kunde också varit du som sitte där med din tomma utsträckta mugg.

 

Peter PC Carlsson

 

P.S. Ovanstående krönika är publicerad på www.temafattigdom.se

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas! 

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


120821 Enbart "Jag faller!"

Jag faller!

Livet har sina med och motgångar och jag måste erkänna att det har funnit tillfällen i livet då jag bara har fallit. Golvet har försvunnit under mina fötter och det som varit fast och säkert har lyst med sin frånvaro. Alla kan vi falla men det är få som inser det. Alla kan vi falla även om det är få som faller hela vägen. Oftast finner vi ett halmstrå, en liten tuva att få tag i. Men alla kan vi falla.

Jag tror att en av skillnaderna mellan oss människor är att de flesta av oss inte inse att det kan gälla oss. Mannen på gatan skulle kunnat vara du, skulle kunnat vara jag. En arbetslöshet och en skilsmässa som händer samtidigt kan vara skillnaden mellan att leva våra liv som vi känner dem eller att falla igenom de offentligas skydsnät.

Uppvuxen på landet och under slutet av sextio och sjutiotalet så var jag förvissad om att "den ljusnande framtid är vår". Jobb fanns alltid att få, skulle jag förlora det fanns A-kassan och blev jag sjuk fick jag sjukersättning utan karensdag. Även utan högskolor fanns det arbete och även utan miljoner på banken fanns det bostäder. Det är klart att framtiden var ljus och att det inte fanns anledning att vara orolig. Staten fanns alltid där som en garant för att just jag skulle må bra. Staten tycktes finnas där för alla.

I takt med att livet går och förändras så drabbas vi alla av olika kriser. Krisen kunde vara en krusning på ytan när jobbet försvann eftersom det fanns ett nytt ett par veckor bort. Men när både jobbet och den äkta hälften rivs ur vardagen så vaklar allt vad som varit stabilt. De ständigt rationella tankarna tycktes som bortblåsta och den uppbyggda förmögenheten blev snabbt till ett minne blott när kortsiktiga risktaganden fick råda. Jag tror att vi alla, alla, kan hamna just där. Där på randen till fallet ner mot den avgrund som så många ägnar ett liv åt att försöka komma upp ifrån.

I förtvivlan över allt som förlorats ligger det nära till hands att söka de tillfredsställelse som bjuds, sex, alkohol och andra droger. Jag kände för egen del den den vassa eggen vid stupet men föll ändå. Jag föll och föll tills ett sista strå av hopp fastnade i min väg. Resan tillbaks är inte lång! Resan tillbaks är en annan väg till ett annat liv. Det är inte sämre, det är inte bättre, det är bara mitt liv, mitt liv så som det är efter att man passerat den vassa eggen vid kanten av stupet.

Alla kan vi falla, alla kan vi sakta sjunka. Men det är inte alla som kan se eftersom vi är så förblindade av vår egen framgång. För dessa människor kan jag bara hoppas att de aldrig passerar den vassa eggen.


Peter PC Carlsson

P.S. Ovanstående krönika är publicerad på www.temafattigdom.se

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


120619 Enbart koppla av

Enbart Koppla av

Enbart sol och värme i Turkiet, en vecka av avstängning, av avkoppling, av avslappning. Är det just av vi strävar efter, att få vara av, inte på, utan av. Alltid när jag reser möter jag människor som likt mig vill just koppla av, stänga av, eller ibland uttrycker de sig som att de vill försvinna bort. Men det handlar alltid om att just slippa det man har, att vara off. Mobil är stängd, mailen töms inte och vi är av ett tag för att ladda våra batterier.

 

Är det dit vi har kommit, dit vi har nått i våra liv att det högsta njutning vi kan tänka oss under en vecka är att få vara just av? Denna tid av ständig tillgänglighet, ständig nåbarhet och att ständigt vara på och beredda att hoppa in, hoppa ut, vara med. Ja den är kanske mer än vad vi egentligen vill. Vi vill kunna vara off.

 

Själv har jag de senaste åren allt mer märkt hur jag vill vara off, inte vara on. Allt oftare vill jag vara bortakopplad, inte bortkollrad, men fri att inte få del av det ständiga flödet som strömmar runt oss. Så nu har jag varit off några dagar men kan då inte låta bli att fundera över hur det gått i det Grekiska valet. Vad blir konsekvenserna av valet, efter det resultat som jag ännu inte känner? Hur det går i fotbollen bryr jag mig inte om, men hur det går inom ekonomin och politiken spelar roll. Ändå är jag off. Jag är avkopplad.

 

Att koppla av kan komma att få en betydligt bredare betydelse än vad det tidigare har haft. Vi ger oss själva rätten att inte kunna bli nådda. Telefonen ligger hemma på semestern, datorn stängs av från Internet och under en vecka eller två om året så finns vi inte i den digitala värden mer än när våra bankkort stoppas i en automat för att spotta ut lite nya sedlar. Finns vi då? Är det ok att vara off, att inte ständigt vara tillgänglig?

 

Själv längtar jag nästan aldrig efter att vara påkopplad, bara efter att få just koppla av. Ibland är det kanske att lära sig att koppla av när man inte kan få veta hur det gått i det Grekiska valet, när man inte kan få veta om någon har sökt en. Ibland är det att koppla av att just kunna veta att ingen har sökt en. Avkoppling är att stilla få finna sitt jag igen. För mig är det ett antal böcker, lugn, telefonfritt och att nästan vara utan Internet…. Det sista är det svåraste, det finns nästan alltid något jag vill kolla, något jag vill göra. Men jag vill vara frånkopplad, slippa att fundera på jobb, slippa att fundera på allt det jag borde gjort, det jag skall göra och allt det som finns möjlighet att göra. Semester bör handla om just det, att få koppla av, koppla ur och stänga ner all den elektronik som söker just mig för ett agerande, för ett svar.

 

Dags att åter koppla ner, dags att åter stänga av, dags att åter jobba för att koppla av.

Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


120504 Enbart så små på jorden

Enbart så små på jorden
Enbart så små på jorden är vad vi är. Vi gör avtryck genom våra liv, vi speglar våra liv i och genom andra. Men vårt avtryck är lätt och kommer att spolas bort som vågorna på stranden när vi lämnar den plats vi tagit. Var dag kan vara en kamp för att leva, det kan vara en kamp för något annat, något bättre. Men vårt liv kan också vara ett liv vi lever, ett liv vi drömmer och njuter. Oavsett är vår tid mindre en ett ögonblick i världen. Min roll, din roll är som den ensamma droppen i havet, inte som den droppe som urholkar stenen. Vi lever vår tid och vi dör. För en del är det trösterikt, förandra förfärande, men vår tid är kort om än allt vi har. Ag är en droppe i havet, en droppe som inte går att urskilja från alla andra som rör sig omkring. Alla dessa droppar som slår mot stranden, dessa droppar som faller från skyn, som fryser till is eller som ensamma rinner längst en kind.
Jag är droppen, droppen i ditt liv, du är droppen i mitt. Ensam förtvinar och fördunstar jag, tillsammans kan vi kanske bilda en liten pöl, en fläck av fukt innan vi torkar ihop och försvinner. Men vårt liv är just det, en droppe som finns här och just nu.
Livets mening är enkel, att finna sin lycka, sin harmoni och sitt accepterande över de vi är, över den jag blivit, den jag vill vara. Tiden är kort och över det kan vi förfäras, över det kan vi förtvivla och förtrösta. Men det enda vi vet är att livet är nu och var droppe lever sitt liv efter sina förutsättningar.
Det är i andra människors öden som vi behöver påminnas om vad som är viktigt. Påminnelsen kan vara en tragisk historia, en framgångssaga eller en vardagskyss. Men det är i mötet med andra när vi låter vårt intellekt få vila och våra känslor få tala som vi verkligen lever.
Solen lyser med sin frånvaro så idag får jag finna en meningsfull påminnelse i glimmande ögon från min yngste son. En anledning så god som någon att förstå vikten av livet som den lilla droppe jag är.
Enbart så små på jorden är vad vi är. Vi gör avtryck genom våra liv, vi speglar våra liv i och genom andra. Men vårt avtryck är lätt och kommer att spolas bort som vågorna på stranden när vi lämnar den plats vi tagit. Var dag kan vara en kamp för att leva, det kan vara en kamp för något annat, något bättre. Men vårt liv kan också vara ett liv vi lever, ett liv vi drömmer och njuter.

Oavsett är vår tid mindre en ett ögonblick i världen. Min roll, din roll är som den ensamma droppen i havet, inte som den droppe som urholkar stenen. Vi lever vår tid och vi dör. För en del är det trösterikt, förandra förfärande, men vår tid är kort om än allt vi har. Ag är en droppe i havet, en droppe som inte går att urskilja från alla andra som rör sig omkring. Alla dessa droppar som slår mot stranden, dessa droppar som faller från skyn, som fryser till is eller som ensamma rinner längst en kind.

Jag är droppen, droppen i ditt liv, du är droppen i mitt. Ensam förtvinar och fördunstar jag, tillsammans kan vi kanske bilda en liten pöl, en fläck av fukt innan vi torkar ihop och försvinner. Men vårt liv är just det, en droppe som finns här och just nu.

Livets mening är enkel, att finna sin lycka, sin harmoni och sitt accepterande över de vi är, över den jag blivit, den jag vill vara. Tiden är kort och över det kan vi förfäras, över det kan vi förtvivla och förtrösta. Men det enda vi vet är att livet är nu och var droppe lever sitt liv efter sina förutsättningar.

Det är i andra människors öden som vi behöver påminnas om vad som är viktigt. Påminnelsen kan vara en tragisk historia, en framgångssaga eller en vardagskyss. Men det är i mötet med andra när vi låter vårt intellekt få vila och våra känslor få tala som vi verkligen lever.
Solen lyser med sin frånvaro så idag får jag finna en meningsfull påminnelse i glimmande ögon från min yngste son. En anledning så god som någon att förstå vikten av livet som den lilla droppe jag är.


Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


120406 Enbart religiösa skolor

Då och då återkommer diskussionen om huruvida den ena eller den andra konfessionella, eller religiösa som vi säger på svenska, friskolan håller sig inom ramen för skollagen. Jo tjena! Själva idén med en religiös skola är naturligtvis att man särskilt vill lyfta fram sin oöverträffliga idé på livets uppkomst och den herre, för det är alltid en herre, som styr och har skapat världen.

 

Tanken på att det finns religiösa friskolor som skall tillhandahålla en neutral syn på andra religioner eller andra grenar av kristendomen är naturligtvis befängd. Ja, andra grenar av kristendomen skriver jag eftersom det nästan uteslutande är just kristna, inte muslimska eller judiska, friskolor vi har i landet. Senast är det Plymouthbrödernas Laboraskolan som återigen är i blåsväder. För vilken gång i ordningen är det knappast någon som mins.

 

Kring mina hemtrakter i Småland frodas inte bara stenar utan också denna sekt av kristna som vill försäkra sig om att deras barn inte skall behöva gå i en vanlig skola och möta andra barn i vårt satans samhälle. Ja alltså det samhälle vi andra lever i och som är influerat av just satan. Därför bildas en friskola där barnen kan få en ”riktig utbildning”. Allt under överinseende av våra myndigheter som genom skolinspektionen skall försäkra att alla elever i vårt land, oavsett skola, skall få likvärdig utbildning. Jo tjena igen. Vem tror man att man lurar.

 

Skulle någon kunna tänka sig att nationalsocialismen (Nazisterna) skulle kunna driva en friskola i Sverige? En tanke som förhoppnignsvis är otänkbar för alla är extrema politiska skolor finansierade av skattemedel. Men det borde ju vara helt möjligt, bara de garantera att alla elever behandlas så som myndigheterna kräver. Vilka elever skulle gå där? Vilka tror ni går i de religiösa friskolorna? Detta reagerar vi emot då vi inte vill ha en politisk indoktrinering. Barn till föräldrar i extrema organisationer borde få ett frirum, åtminstonne under den tid de är i skolan.

 

Är det något som dessa barn behöver så inte är det att bli drillade även under skoltid om hur skaparen gjorde under och hur ond världen omkring oss är. Barn till dessa sektmedlemmar, eller för den delen barn till en helt vanlig religiös mamma eller pappa, borde verkligen kunna få en plats där de möter världen utanför de religiösa väggarna. Dessa barn i dessa friskolor fråntas sina möjligheter att möte världen och andra barn utanför de religiösa staket som de välmenande föräldrarna omgärdat dem med.

 

Plymoutbrödernas medlemmar måste respektera ett antal förbud (enligt Wikipedia)
De får inte göra följande:

  1. Se på TV, lyssna på radio
  2. Läsa vid universitet
  3. Kandidera eller rösta i politiska val
  4. Ta livförsäkring
  5. Bära vapen
  6. Delta i fackförening, yrkesförening eller någon grupp som omfattar icke-medlemmar av kyrkan.
  7. Bo i samma hus som, eller äta mat tillsammans med, icke-medlemmar.

Men det de får göra är att starta och driva en friskola dit de sänder sina barn. Man kan ju hoppas att det enbart är barn som är medlemmar som går i skolan. Annars må de stackarna vara riktigt hungriga, se punkt 7.

 

Det är knappast en fråga om hur den nu omdiskuterade Laboraskolan följer de, av myndigheterna, uppsatta reglerna eller ej. Frågan är snarare hur lämpligt är det med religiösa friskolor? Hur kan vi försvara dessa skolor. Är det inte att medvetet skicka dessa barn till ett utanförskap? Varför ska vi gå med på det?

 

Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?

 

Ursprungligen publicerad på www.temafattigdom.se


20120313 Enbart sakta smyger det sig på.

Vad smyger, allt smyger, men det gör det sakta. Sakta ser vi hur natt övergår idag, hur vinter i vår, hur snö ger plats till vissnat gräs. Sakta smyger det fram, det vi kallar vår, det som ger liv. Sakta kommer värmen, sakta återställer vi våra liv och plockar fram våra grillar. Sakta men säkert vinner ljus över mörker, vår över vinter. Sakta men säkert.

 

Men sakta och säkert blir det också allt fler som har det svårt, som inte finner en plats i vårt samhälle, som inte finner något att göra för att överleva. De som ställs utanför de allt bredare medelklasen blir samtidigt allt fler.

 

Klyftorna växer, inte alltid för att de som har minst får det sämre utan ibland växer de för att de som redan har allt får mer. Men klyftorna växer i vårt samhälle. Ibland ställer jag mig frågan om jag inte skall se ut längre än över nationens gränser. Skall jag inte se över unionens gränser? Kanske till och med utanför den!

 

Då förändras allt. Våra rikaste ter sig absurt rika och våra fattiga som medelklass, alla med möjlighet till gratis sjukvård och fri skolgång. Samtidigt sjunker antalet absolut fattiga i världen. Idag är de bara en liten del mot var de var för 30 år sedan. Ändå ser vi hur allt fler söker sin försörjning genom att sitta och tigga eller spela på gator och torg.

 

Sakta smyger det sig på. Det vi kanske länge har anat, det vi kanske länge har trott. Snart är det här. Staten Sverige kommer inte längre att ta det ansvar den har tagit för den enskilde individen. Nu krävs något mer! De äldre blir fler, och de lever allt längre. Omsorgen omvandlas till att ta hand om det mest nödvändiga. Det övriga lämnas utanför.

 

Vi kan klaga, vi kan sätta oss emot, men sakta förändras det vi tagit för givet, sakta lär vi oss att allt har ett pris. Någon måste passa och sköta om mormor eller farfar. Alla är eniga om att de behöver hjälp, frågan är vem som skall hjälpa. Vem som skall betala?

 

Sakta smyger det sig på, behovet av att fler behöver hjälpa till, att fler behöver hjälp. I södra Europa finns hjälpen i frivillighet och är oftast är man utelämnad till den egna familjen, eller eller knuten till en församlings välvilja. I norra Europa har vi en omsorg som skall vara generell, men den krymper. Allt mer sociala uppgifter krävs av den enskildes anhöriga, eller någon annan.

 

Sakta smyger det sig på. Vi har länge varit på väg bort från att kunna leva med stöd av staten. Nu smyger sig samhället sakta men säkert närmare. Frågan är bara vilka som tar de roller som samhället erbjuder? Vilka ska hjälpa, vilka skall umgås, vilka skall betala och vilka ska bara finnas där när allt annat dör?

 

Sakta smyger det sig på, förändringen, på gott, på ont. Det som kommer att bli vår ålderdoms framtid är på väg hit. Även om det smyger, även om det är diskret så kan vi se vad som är på väg, vad som kommer att krävas av var och en av oss. Den minsta enheten i samhället har varit och är individen. Nu står familjen för dörren.

 

Peter PC Carlsson

För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


En sån som jag

En sån som jag
Den senaste tiden har det slumpat sig så att jag har sett en hel del olika komedier. Huvudsakligen svenska. Det är slående hur ofta komedi och tragik går hand i hand. Lika slående är det hur komiken slår ner på samhällets brister. Det är ofta genom komiken som vi kan få del av andra människors tillkortakommanden och lidande. Vårt jobb blir att ta det till oss och att både känna empati och lära oss att omvandla den i någon form av handling.
Det som inte går att skämta om är inte värt att ta på allvar, brukar det sägas. Är det sant, kan man skämta om allt? Är det inte förbjudet att skämta om det förbjudna?
Torsten Flink har de senaste dagarna varit på mångas läppar och på alla löpsedlar. Inte för att han varit rolig utan för att det funnits förväntningar på att han skulle skapa just de rubriker man redan förberett till löpsedlarna. Torsten är knappast känd för sin humor, snarare för sin svärta. Ändå är jag säker på att han skulle kunnat vara en enastående komiker. Den svärta han bär är inte bara kajal runt ögonen. Det är också en grund för mycket av det vi skulle kunna skratta åt.
Komiken är som bäst när vi skrattar så att tårarna rinner och just när vi tror att vi inte klarar mer så vänder det och skrattet fastnar i halsen, de tårar som rann av skratt fortsätter att rinna men av delad smärta och sorg. Det är dessa komiker som kan lyfta fram det dolda, det fördolda och få oss att skratta åt det förbjudna. Men en aldrig så duktig komiker kan inte tvinga dig, inte mig att känna empati. Än mindre kan de få oss att agera, det kan bara vi. Bara jag, bara du.
”Var kan en sån som jag hitta en plats i den här världen? För jag vill gärna ha en plats!” Mer träffande en så går det inte att uttrycka det. Ett kort utdrag från ”Fyra nyanser av brunt!.
http://www.youtube.com/watch?v=v2WhcHeaQOw&feature=related
av Peter PC Carlsson
Den senaste tiden har det slumpat sig så att jag har sett en hel del olika komedier. Huvudsakligen svenska. Det är slående hur ofta komedi och tragik går hand i hand. Lika slående är det hur komiken slår ner på samhällets brister. Det är ofta genom komiken som vi kan få del av andra människors tillkortakommanden och lidande. Vårt jobb blir att ta det till oss och att både känna empati och lära oss att omvandla den i någon form av handling.
Det som inte går att skämta om är inte värt att ta på allvar, brukar det sägas. Är det sant, kan man skämta om allt? Är det inte förbjudet att skämta om det förbjudna?
Torsten Flink har de senaste dagarna varit på mångas läppar och på alla löpsedlar. Inte för att han varit rolig utan för att det funnits förväntningar på att han skulle skapa just de rubriker man redan förberett till löpsedlarna. Torsten är knappast känd för sin humor, snarare för sin svärta. Ändå är jag säker på att han skulle kunnat vara en enastående komiker. Den svärta han bär är inte bara kajal runt ögonen. Det är också en grund för mycket av det vi skulle kunna skratta åt.
Komiken är som bäst när vi skrattar så att tårarna rinner och just när vi tror att vi inte klarar mer så vänder det och skrattet fastnar i halsen, de tårar som rann av skratt fortsätter att rinna men av delad smärta och sorg. Det är dessa komiker som kan lyfta fram det dolda, det fördolda och få oss att skratta åt det förbjudna. Men en aldrig så duktig komiker kan inte tvinga dig, inte mig att känna empati. Än mindre kan de få oss att agera, det kan bara vi. Bara jag, bara du.
”Var kan en sån som jag hitta en plats i den här världen? För jag vill gärna ha en plats!” Mer träffande en så går det inte att uttrycka det. Ett kort utdrag från ”Fyra nyanser av brunt!
Del av Fyra nyanser av brunt

Peter PC Carlsson
För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


20111130 Enbart Honungsfälla

Enbart en honungsfälla.
Folkia är bara en av alla de organisationer som omedelbart och enkelt erbjuder snabba cash. Inom några minuter har du pengarna tillhands. Nog kan det vara lockande när man står där och vill köpa den julklapp som alla andra barn har men som du själv inte har råd att köpa till dina barn! Det är just detta som dessa bolag vet om och det är det de utnyttjar. Men det är en honungsfälla som gör att du riskerar att fastna långvarigt i deras klor.


Första gången som du vill nyttja Folkia och lånar pengar så slipper man uppläggningsavgift. Kostnaden för att låna 1.000 kr under en månad första gången är 126 kr vilket ger en ränta på 324% (enligt information på deras egen hemsida). Skulle du nu inte kunna betala tillbaks denna summa inom 30 dagar finns ju alltid möjligheten att ta ett nytt lån hos Folkia. Men nu när du är en återkommande kund så tar man också en uppläggningsavgift på 350 kr för varje nytt lån du tar. Så på nästa lånade 1.000 kr måste du betala totalt 476 kr utöver lånad tusenlapp. Detta ger en effektiv ränta på hela 11.308%. Ja du har läst rätt. Den effektiva räntan är 11.308 procent.


Förhoppningsvis har du kommande månad råd att betala tillbaks den lånade tusenlappen, plus ränta och avgifter som Folkia vill ha. Skulle du inte ha möjlighet att betala ditt lån kan du ju fortsätta att öka skulden även kommande månad genom att nu ta ett lån på 2.000 kr denna gång och enbart med en effektiv ränta på 1.896%. Det hjälper inte att ringa till Folkia och be om anstånd. De kommer tre dagar efter förfallodagen att skicka en påminnelse till dig och lägga på ytterligare 50 kr. Skulle du nu inte betala tar Svea inkasso över inom ytterligare 10 dagar. Som tack för besväret lägger de på ytterligare 160 kr plus ränta.


Julklappen och lånet på 1.000 kr har redan efter 45 dagar stigit till 1.000 kr + 126 kr + 50 kr + 160 kr = 1.336 kr. Har du fortfarande inte möjlighet att betala kommer Kronofogden snart att lägga på ytterligare 800 kr på din skuld och en betalningsanmärkning är att vänta.


Vid samtal med Folkia uppger de att inte har någon uppläggningsavgift första gången eftersom nya kunder skall få möjlighet att pröva deras tjänster. Jo, vi tackar. När vi står där i leksaksaffären eller telebutiken med en ångest i magtrakten känns det frestande att pröva dessa honungslena tjänster. Frågan är om inte det blir en onödigt dyr och fängslande affär. En affär som gör att vi riskerar att ta allt fler och fler smålån hos företag som Folkia eller att vi tillslut hamnar hos Kronofogden.


Den som är satt i skuld är inte fri och det finns inget som en fri lunch. Allt skall betalas frågan är bara till vilket pris. Med en ränta på 11.308 % ryggar även riksdagsledamöter och hävdar att det borde ses som ocker. Själv tror jag att jag tillverkar en smällkaramell istället och hänger i granen. Eller varför inte ge barnen karamellen och dela ut smällen till…


Peter PC Carlsson


För övrigt anser jag att Sverigedemokraternas åsikter och cancern skall bekämpas!

Gör ENBART som favorit på Nyligen Intressant?


Blogg-Topplista